Prati nas

Vijesti

Zbogom

Otišao je pater Cvek. Život je posvetio sirotinji i starima, podržavao je papu Franju

Osam je godina radio kao autolimar u ZET-u, dok je isusovačkom redu pristupio 1967. godine. Socijalnim radom počeo se baviti 1969. godine dok je bio student, raznosio je sirotinji Caritasove božićne pakete.

Objavljeno

|

Pater Cvek (screenshot: HTV)

U 86. godini preminuo je poznati socijalni radnik i humanitarac, pater Antun Cvek, hrvatski svećenik iz reda isusovaca.

Cvek je širokoj javnosti poznat po svojoj skrbi za brojne stare, bolesne i nemoćne osobe, zbog čega je stekao nadimak “Dobri duh Zagreba” i apostola gradskih siromaha i očajnika. Obilazio je starije osobe, socijalno ugrožene, osamljene da bi im pružio pomoć. Pomagao im je oko sitnih kućnih popravaka, vodio ih je liječniku, organizirao prijevoz i pranje rublja te njegu teško pokretnih bolesnika.

Jedan je od rijetkih hrvatskih svećenika koji je neskriveno podržavao rad pape Franje. “On je fenomenalan. Ali baš tako. Fenomenalan. Samo ima jednu manu. Ima previše godina (smijeh). Divim se i čudim njegovoj snazi, hrabrosti. On je radikalno zahvatio onaj pravi kršćanski nauk. A to je crkva siromaha. Zato, kao što i sami znate, nisu ni svi njegovi biskupi oduševljeni papom”, izjavio je Cvek za Jutarnji list.

Bio je autolimar u ZET-u

Rođen je u Bizeku u veljači 1934., osam je godina radio kao autolimar u ZET-u, dok je isusovačkom redu pristupio 1967. godine. Socijalnim radom počeo se baviti 1969. godine dok je bio student, raznosio je sirotinji Caritasove božićne pakete.

Za svećenika je zaređen 1974., a tri godine kasnije u župi Presvetog Srca Isusova, pri Bazilici u Palmotićevoj ulici. Prvo osniva Prvu karitativnu grupu za posjete potrebitima na terenu. U isto vrijeme osniva i Zajednicu kršćanske ljubavi kao duhovnu i molitvenu potporu radu na terenu. Svoju nadaleko poznatu udrugu Kap dobrote osnovao je 1991., kao i zakladu biskupa Josipa Langa.

Pokop oca Cveka je u četvrtak 30. svibnja u 15.50 sati na Mirogoju, nakon kojega je misa zadušnica u bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.