Prati nas

Vijesti

Crna prognoza

Profesorica Sanja Barić predviđa da će Ustavni sud zabraniti referendum

Argumenti su proračunski učinak i podjela nadležnosti između predstavničkog tijela i neposrednog odlučivanja.

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci, Sanja Barić, komentirala je dvije aktualne referendumske inicijative; onu iza koje stoje sindikati i onu je pokrenula populistička stranka Živi zid.

Referendumskoj inicijativi “67 je previše” Barić previđa pad. “Gledajući dosadašnju praksu i argumentaciju Ustavnog suda RH u pitanjima tzv. outsourcinga i tzv. monetizacije, smatram da je veća vjerojatnost da – slijedom iste logike – ne dopuste referendum. Argumenti su proračunski učinak i podjela nadležnosti između predstavničkog tijela i neposrednog odlučivanja. Ne treba raspravljati o detaljima, vidjet ćemo što će biti odluka Ustavnog suda RH bude li u prilici o tome odlučivati. No, ponavljam, slijedom dosadašnje argumentacije procjena rezultata je takva.”O referendumskoj inicijativi “Uzmite novac strankama”, iza koje stoji Živi zid, profesorica Barić kaže: “Potpuno je neustavna, u Hrvatskoj i općenito. To je eklatantan primjer opasne prijevare i igranja na neznanje, emocije i populističke motive.”

Barić tako zaključuje da Hrvatski sabor, zbog svega navedenog, mora regulirati materiju referenduma i građanskih inicijativa na odgovarajući način.

.

Vijesti

Borić: ‘Umjesto promjene datuma Dana državnosti, trebalo bi uvesti građanski odgoj’

‘Trebao bi Plenković vidjeti koje su poruke jučer poslali naši maturanti, oni ne znaju tko nam je premijer, Resslera nisu ni prepoznali. Možda je umjesto promjene datuma trebao reći da treba uvesti građanski odgoj u škole’, kaže Borić.

Objavljeno

|

Autor

Sada je službeno – HDZ namjerava promijeniti datum Dana državnosti. “30. svibnja je jedini pravi Dan državnosti”, napisali su na službenim Facebook stranicama i dodali da je taj datum neizbrisivo ostao u emociji i sjećanju hrvatskog naroda.

“Moram reći da je malo neobično da u tijeku europskih izbora govorimo o nacionalnoj temi. Izgleda da i ova treba motivirati njegove birače. Plenković je zaboravio da su tu promjenu nudili i Karamarko i Sanader. Nadam se da neće završiti kao njih dvojica. Definitivno su ti dani zbunjujući, imamo Dan državnosti, Dan neovisnosti… Građani su zbunjeni koji od tih praznika treba obilježavati”, komentirala je u programu N1 televizije Rada Borić zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i potpredsjednica Nove ljevice.“Odjednom imate tri neka datuma i ljudi ne znaju koji bi bio glavni državotvorni praznik”, kaže Borić i dodaje: “Ono što bi Plenković treba vidjeti je da nije rješenje da se mijenja datum. Trebao bi vidjeti koje su poruke jučer poslali naši maturanti, oni ne znaju tko nam je premijer, Resslera nisu ni prepoznali. Možda je umjesto promjene datuma trebao reći da treba uvesti građanski odgoj u škole.”

Dan državnosti blagdan je koji se obilježava 25. lipnja, na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. Do 2001. godine obilježavao se 30. svibnja svake godine, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine. Danas se taj datum obilježava kao spomendan – Dan Hrvatskoga sabora.

Nastavi čitati