Prati nas

Vijesti

Crna prognoza

Profesorica Sanja Barić predviđa da će Ustavni sud zabraniti referendum

Argumenti su proračunski učinak i podjela nadležnosti između predstavničkog tijela i neposrednog odlučivanja.

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci, Sanja Barić, komentirala je dvije aktualne referendumske inicijative; onu iza koje stoje sindikati i onu je pokrenula populistička stranka Živi zid.

Referendumskoj inicijativi “67 je previše” Barić previđa pad. “Gledajući dosadašnju praksu i argumentaciju Ustavnog suda RH u pitanjima tzv. outsourcinga i tzv. monetizacije, smatram da je veća vjerojatnost da – slijedom iste logike – ne dopuste referendum. Argumenti su proračunski učinak i podjela nadležnosti između predstavničkog tijela i neposrednog odlučivanja. Ne treba raspravljati o detaljima, vidjet ćemo što će biti odluka Ustavnog suda RH bude li u prilici o tome odlučivati. No, ponavljam, slijedom dosadašnje argumentacije procjena rezultata je takva.”

O referendumskoj inicijativi “Uzmite novac strankama”, iza koje stoji Živi zid, profesorica Barić kaže: “Potpuno je neustavna, u Hrvatskoj i općenito. To je eklatantan primjer opasne prijevare i igranja na neznanje, emocije i populističke motive.”

Barić tako zaključuje da Hrvatski sabor, zbog svega navedenog, mora regulirati materiju referenduma i građanskih inicijativa na odgovarajući način.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.