Prati nas

Vijesti

Crna prognoza

Profesorica Sanja Barić predviđa da će Ustavni sud zabraniti referendum

Argumenti su proračunski učinak i podjela nadležnosti između predstavničkog tijela i neposrednog odlučivanja.

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci, Sanja Barić, komentirala je dvije aktualne referendumske inicijative; onu iza koje stoje sindikati i onu je pokrenula populistička stranka Živi zid.

Referendumskoj inicijativi “67 je previše” Barić previđa pad. “Gledajući dosadašnju praksu i argumentaciju Ustavnog suda RH u pitanjima tzv. outsourcinga i tzv. monetizacije, smatram da je veća vjerojatnost da – slijedom iste logike – ne dopuste referendum. Argumenti su proračunski učinak i podjela nadležnosti između predstavničkog tijela i neposrednog odlučivanja. Ne treba raspravljati o detaljima, vidjet ćemo što će biti odluka Ustavnog suda RH bude li u prilici o tome odlučivati. No, ponavljam, slijedom dosadašnje argumentacije procjena rezultata je takva.”


O referendumskoj inicijativi “Uzmite novac strankama”, iza koje stoji Živi zid, profesorica Barić kaže: “Potpuno je neustavna, u Hrvatskoj i općenito. To je eklatantan primjer opasne prijevare i igranja na neznanje, emocije i populističke motive.”

Barić tako zaključuje da Hrvatski sabor, zbog svega navedenog, mora regulirati materiju referenduma i građanskih inicijativa na odgovarajući način.

.

Vijesti

Aladrović najavio završavanje ‘dobrih projekata koje je započeo bivši ministar Pavić’

‘Mirovinska reforma je riješila sva tri izazova koja su se našla u toj mirovinskoj reformi, mi s tim rezultatom možemo biti zadovoljni’, kaže ministar koji za iduću godinu najavljuje realizaciju nacionalne mirovine.

Objavljeno

|

Autor

Socijalni dijalog, digitalizacija i štednja, tri su stupa na kojima će Josip Aladrović (34) postaviti svoj mandat ministra rada i mirovinskog sustava.

Gostujući u programu HRT-a, Aladrović je kazao kako se zauzima za nastavak mirovinske reforme, uvođenje nacionalne mirovine u 2020. godini i socijalni dijalog sa svim zainteresiranim skupinama kao i partnerima, sindikatima, sindikatima umirovljenika, s mirovinskim fondovima s hrvatskom udrugom poslodavaca,  a kao posljednji cilj je formiranje gospodarskog socijalnog vijeća.


Istakao je da će završiti “dobre projekte koje je započeo bivši ministar Pavić” te da će vrlo brzo formirati i svoje ideje. “Godinu dana možemo promatrati kao kratko razdoblje, ako ćemo biti svjesni naše odgovornosti, ako ćemo, biti svjesni što moramo učiniti u tih godinu dana, ta godina dana može biti sasvim dovoljna da pokažemo kvalitetne rezultate.”

Inzistira na razgovoru sa sindikatima oko mirovinske reforme

Sindikati su za referendum protiv reforme prikupili više od 740 tisuća potpisa, a Aladrović smatra kako je mirovinska reforma ispunila tri svoja cilja;  dugoročnu održivost mirovinskog sustava, povećanje mirovina i ispravljanje nepravde koje su među generacijama.

“Mirovinska reforma je riješila sva tri izazova koja su se našla u toj mirovinskoj reformi, mi s tim rezultatom možemo biti zadovoljni. Mi i dalje provodimo mirovinsku reformu u kontekstu nacionalne mirovine, 2020. godine. Što se tiče socijalnog dijaloga, i obveze oko tih 740 tisuća potpisa, mi smo jasno istaknuli da želimo razgovarati o potpisima i razlozima nezadovoljstva”, kaže Aladrović.

I dalje stoji kod sume od 45 milijardi kuna, a koje je HZMO, dok mu je bio na čelu predstavio kao trošak sindikalnih zahtjeva do 2040. godine. “To je definitivno izračun kojeg možemo stajati. Naravno, u budućim razgovorima vodit ćemo brigu o očuvanju državnog proračuna i tomu da sustav bude dugoročno održiv.”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP