Prati nas

Vijesti

Crna prognoza

Profesorica Sanja Barić predviđa da će Ustavni sud zabraniti referendum

Argumenti su proračunski učinak i podjela nadležnosti između predstavničkog tijela i neposrednog odlučivanja.

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci, Sanja Barić, komentirala je dvije aktualne referendumske inicijative; onu iza koje stoje sindikati i onu je pokrenula populistička stranka Živi zid.

Referendumskoj inicijativi “67 je previše” Barić previđa pad. “Gledajući dosadašnju praksu i argumentaciju Ustavnog suda RH u pitanjima tzv. outsourcinga i tzv. monetizacije, smatram da je veća vjerojatnost da – slijedom iste logike – ne dopuste referendum. Argumenti su proračunski učinak i podjela nadležnosti između predstavničkog tijela i neposrednog odlučivanja. Ne treba raspravljati o detaljima, vidjet ćemo što će biti odluka Ustavnog suda RH bude li u prilici o tome odlučivati. No, ponavljam, slijedom dosadašnje argumentacije procjena rezultata je takva.”


O referendumskoj inicijativi “Uzmite novac strankama”, iza koje stoji Živi zid, profesorica Barić kaže: “Potpuno je neustavna, u Hrvatskoj i općenito. To je eklatantan primjer opasne prijevare i igranja na neznanje, emocije i populističke motive.”

Barić tako zaključuje da Hrvatski sabor, zbog svega navedenog, mora regulirati materiju referenduma i građanskih inicijativa na odgovarajući način.

.

Vijesti

Kolinda o pjesmi: ‘Nekada se nije smjela spominjati Hrvatska, ni sve što je domoljubno’

‘To je jedna od popevki koje su nastale u onim vremenima kada se nije smjela spominjati Hrvatska, Hrvatsko zagorje, domovina, bregi, zipka u kojom domovina spi, sve ono što je izražavalo domoljublje.’

Objavljeno

|

Autor

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je Krapinu uoči 54. Festivala kajkavskih popevki. Tom se prigodom osvrnula i na pjesmu kao sredstvo očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta, javlja Zagorje.com.

“Moja šefica kabineta koja je danas ovdje je Zagorka. Ona uvijek inzistira da se dolazi, ne samo na Festival, već i da se što više posjećuje Zagorje. I zato ćemo je danas staviti u središte pozornosti i da otpjevate onu prekrasnu popevku ‘Došel bum doma sel si bum pod brajde’, koju smo pjevali s vojnicima u Afganistanu“, kazala je predsjednica.


Objasnila je i što tu pjesmu čini posebnom: “To je jedna od popevki koje su nastale u onim vremenima kada se nije smjela spominjati Hrvatska, Hrvatsko zagorje, domovina, bregi, zipka u kojom domovina spi, sve ono što je izražavalo domoljublje.” Istini za volju, spomenutu pjesmu napisao je Rajko Suhodolčan tek 1999. godine.

Podsjetimo, prošlo je točno godinu dana od možda najzapaženijeg intervjua u predsjedničinom mandatu. Naime, tada je za austrijski Kleine Zeitung objasnila da je Hrvatima u Jugoslaviji bilo zabranjeno govoriti da su Hrvati, već su umjesto toga morali govoriti da su “iz Hrvatske”. “Tko je iskazao svoj nacionalni ponos, prijetio mu je zatvor”, prisjetila se Grabar-Kitarović.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP