Prati nas

Vijesti

30 godina i 2 mjeseca?

Sindikati: Vlada je namjerno zagadila statistiku o radnom stažu

Čak je sedamnaest kategorija korisnika mirovina po posebnim po propisima. Među njima nitko, osim akademika, nema odrađenih 41 godinu staža.

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Još danas i sutra sindikati prikupljaju potpise za raspisivanje referenduma “67 je previše”. U samom finišu upozoravaju da vladajući manipuliraju podacima o prosječnom radnom stažu. Resorno ministarstvo je prešutjelo da je u statistike stavila i povlaštene umirovljenike, njih 175 tisuća.

“Svi su umirovljenici ukalkulirani u istu statistiku, pa kada resorni ministar Marko Pavić i premijer Andrej Plenković govore da je prosječni radni staž umirovljenika u Hrvatskoj 30 godina i dva mjeseca, za razliku od Europske unije gdje je 35 godina, nitko od njih ne spominje umirovljenike po posebnim propisima. Statistika je namjerno zagađena”, izjavila je za Hinu  Ana Miličević Pezelj iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Čak je sedamnaest kategorija korisnika mirovina po posebnim po propisima. Među njima nitko, osim akademika, nema odrađenih 41 godinu staža. Posebno se ističu pripadnici Hrvatskog vijeća obrane koji su stekli pravo na mirovinu s prosječnim stažem od sedam godina. To snižava ukupnu statistiku, upozorava Miličević Pezelj. 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.