Prati nas

Vijesti

Privremeno boravište

U Šibeniku najavljena deložacija pokojnika, traže potomke da preuzmu ostatke

Većina je privremeno pokopana prije više desetljeća, pa se, objašnjava direktor, zbog toga usluga privremenog grobnog mjesta ne može dati drugim obiteljima čija je grobnica u izradi ili je trenutno nisu u mogućnosti kupiti.

Objavljeno

|

foto: drippycat/Pixabay

Iz 18 grobnica za privremeni ukop na šibenskom groblju Kvanj Pogrebno poduzeće Čempres planira do 1. lipnja ekshumirati oko 70 pokojnika, javlja RTL. Za njih nitko nije prijavio živućeg vlasnika groba, niti plaća grobnu taksu.

Ipak, direktor Čempresa Joško Vuković, kaže da se unatoč neplaćanju grobnih taksi, grobovi voljenih posjećuju, što se da zaključiti po novim spomen pločama, lampašima i cvijeću. Potomci pokojnika tako su, smatra Vuković, prisvojili privremeno grobno mjesto.

Većina je privremeno pokopana prije više desetljeća, pa se, objašnjava direktor, zbog toga usluga privremenog grobnog mjesta ne može dati drugim obiteljima čija je grobnica u izradi ili je trenutno nisu u mogućnosti kupiti. Uprava groblja na plakatima po groblju, ali i po društvenim mrežama traži potomke pokopanih. Rok je do 1. lipnja, a do sada se javila samo jedna obitelj.

Što s ostacima?

“Svaki pokojnik će se sumirati u crnu mrtvačku vreću, posebno obilježiti, označiti i sahraniti u kosturnicu. Za narednih sto godina se može pokojnik iz kosturnice izvaditi i trajno ukopati u obiteljsku grobnicu”, napominje  Vuković.

Nova grobnica stoji oko 42 tisuće kuna. Jeftinije su grobnice na prigradskim grobljima, ali ona često nisu uknjižena. Nakon 6 gradskih groblja slijedeći je korak, tvrde iz Gradske uprave, sređivanje stanja na prigradskim grobljima. Za one koji imaju novca, nema straha od deložacije. Groblje Kvanj ima kapacitete za širenje za idućih 30 godina, a novo groblje planira se i na Brodarici, javlja RTL.         

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.