Prati nas

Vijesti

Juriš na Pantovčak

Milanović objavio kandidaturu. Kaže, bit će predsjednik s karakterom

Predsjedničku kandidaturu je objavio na dan kada HDZ slavi 30. obljetnicu osnutka stranke.

Objavljeno

|

Zoran Milanović (screenshot: SDP/Youtube)

Nekadašnji premijer i šef SDP-a Zoran Milanović potvrdio je kandidaturu za predsjednika  – objavom na Facebook stranici. To mu je prva objava od stranačkih izbora 2016. godine na kojima je pobijedio Davor Bernardić. “Predsjednik s karakterom”, poruka je objavljena u bojama hrvatske zastave.

Nakon ove objave na društvenim mrežama, doznalo se da je Predsjedništvo SDP-a jednoglasno predložilo Zorana Milanovića za stranačkog kandidata za predsjednika Republike Hrvatske. Prijedlog treba odobriti Glavni odbor, koji bi sjednicu trebao održati za nekoliko tjedana, no očekuje se da će to biti samo formalnost.


Bernardić: SDP od Milanovića očekuje pobjedu na izborima

“On je čovjek s velikim političkim iskustvom koji funkciji predsjednika može vratiti dignitet. On za tu funkciju ima više nego dobre reference”, izjavio je šef SDP-a Davor Bernardić koji najavljuje da će stranka “razgovarati s modernim progresivnim strankama s kojima dijeli iste vrijednosti, kojima su neupitni antifašizam i temelji ljudske slobode”. Takve stranke je pozvao da podrže SDP-ovog kandidata i da zajedno krenu u početak promjena u Hrvatskoj.

Gdje je Milanović bio u međuvremenu?

Milanović je na čelu SDP-a bio od 2007. do 2016. godine, a premijersku dužnost obnašao je od 2011. do početka 2016. kada se povukao iz politike i osnovao konzultantsku tvrtku EuroAlba Advisory.

Ukupni prihodi tvrtke za prošlu godinu iznose 744.970 kuna, što je povećanje od 20-ak posto u odnosu na 2017. kada su prihodi iznosili 625 tisuća kuna. Oko 115 tisuća kuna bili su ukupni rashodi Milanovićeve tvrtke, samo 13 tisuća kuna veći nego u prošlom promatranom razdoblju.

Bruto dobit iznosila je pak 629 tisuća kuna, odnosno 552.952 kune nakon plaćanja poreza, što pokazuje da je neto dobit u odnosu na 2017. godinu povećana za oko 93 tisuće kuna. To je kao da je cijelu prošlu godinu primao mjesečnu plaću od 46 tisuća kuna.

Predsjedničku kandidaturu je objavio na dan kada HDZ slavi 30. obljetnicu osnutka stranke.

.

Vijesti

Za 2.000 umirovljenika stižu MANJE mirovine

Antonija je korisnica obiteljske mirovine koju je naslijedila od pokojnog supruga iza kojeg je bilo više od 37 godina staža. Veći dio staža, 20 godina i mjesec dana, njezin je suprug ostvario u Hrvatskoj, dok je devet godina i pet mjeseci radio u Srbiji, a sedam godina i 11 mjeseci u BiH.

Objavljeno

|

Autor

Brojnim hrvatskim umirovljenicima posljednjih mjeseci na kućne adrese stižu rješenja Mirovinskog zavoda kojima im se utvrđuju nove znatno niže mirovine od onih koje su primali dosad, piše Jutarnji list.

Riječ je, čini se, uglavnom o umirovljenicima koji su dio ili cijeli radni staž ostvarili u nekoj od republika bivše Jugoslavije, a kojima se tek sada 30 godina od raspada bivše države i 20-ak godina od sklapanja ugovora kojim se regulira međudržavno socijalno osiguranje na tom teritoriju ažuriraju iznosi mirovina, i to u pravilu rezultira bitno nižim iznosima, navodi list.


Prema neslužbenim podacima, radi se o oko 2.000 ljudi, a glavni je razlog što se to čini tek sada, kažu u HZMO-u, što su za pojedine umirovljenike iz BiH i Srbije izračune čekali i 15 godina.

“Stiglo mi je rješenje prema kojemu mi je mirovina od prošlog mjeseca niža za čak 1.100 kuna pa ću, umjesto 3.750, primati 2.657 kuna. Meni je to smanjenje veliki novac, a ne razumijem koji je razlog tom smanjenju sada, toliko godina nakon što smo sve definirali”, kaže Antonija Z., 71-godišnja Zagrepčanka koja je krajem prošle godine od HZMO-a dobila novo rješenje o mirovini.

Antonija je korisnica obiteljske mirovine koju je naslijedila od pokojnog supruga iza kojeg je bilo više od 37 godina staža. Veći dio staža, 20 godina i mjesec dana, njezin je suprug ostvario u Hrvatskoj, dok je devet godina i pet mjeseci radio u Srbiji, a sedam godina i 11 mjeseci u BiH. Kada se sve zbroji i oduzme, Antonija Z. je za suprugovih 37 godina i pet mjeseci staža naslijedila mirovinu od oko 3750 kuna. No, sukladno novom izračunu, koji se odnosi na mirovinu za prosinac prošle godine, a koja joj je isplaćena u siječnju ove godine, Antonija, po novome, ostvaruje čak 1100 kuna manju mirovinu.

I ne samo to – kako bi ostvarila pravo na dio mirovine iz BiH i Srbije, Antonija mora otvoriti i devizni račun jer je riječ o uplatama iz inozemstva, donosi Jutarnji list.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP