Prati nas

Show

Druga vremena

Saša Broz: Tito se nije okoristio vlašću. Tragično je da je obitelj Broz izuzetak, a ne pravilo

Redateljica je kazala i kako je često s djedom dolazila na kupanje. Na Brijunima je dnevni raspored uključivao šetnje, ponekad i s velikim književnikom Miroslavom Krležom i suprugom Belom.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Saša Broz (screenshot: N1)

“Ne. Nije bilo prilike. Bio je to drugačiji odnos, bile su drugačije mogućnosti i drugačiji djed.” Tim je riječima bivša balerina i redateljica Saša Broz odgovorila na pitanje je li kad imala prilike plesati balet pred Josipom Brozom Titom, doživotnim predsjednikom nestale Jugoslavije.

Za portal 100posto Broz prisjetila se kako je posjećivala djeda. “Ako bi dolazio u Zagreb, viđali bismo se na Pantovčaku. Ako je bio u Sloveniji, to bi bilo Brdo kod Kranja. Ljeti smo se češće viđali, jer je bio na Brijunima pa sam mu tada visila na vratu. Odlazili bi često i u Beograd.”


Redateljica je kazala i kako je često s djedom odlazila na kupanje. Na Brijunima je dnevni raspored uključivao šetnje, ponekad i s velikim književnikom Miroslavom Krležom i suprugom Belom. “Uzela bi Jane Austen ili sestre Bronte, sjela bih ispod nekog drveta i satima bih čitala i maštala.”

Kada ju je djed pitao što želi za odličan uspjeh, Saša Broz je poželjela papagaja. Tako je dobila Kokija koji je živio u stanu s njom i roditeljima. “Poslije škole bi pola razreda banulo doma i slušalo Kokija kako priča i mene kako pričam s njim”, ispričala je ova bivša balerina za 100posto.  

Nije imao fakultet, ali je bio obrazovan

Titu je, kaže Broz, bilo iznimno važno obrazovanje. “Bilo mu je važno, jer, kao što znate, moj djed nema formalno završeni fakultet. Međutim, on je obrazovao sam sebe, bio je poliglota, imao je fotografsku memoriju i bio je sto koraka ispred svih ostalih.”

Ispričala je i anegdotu. “Moja baka Herta, majka mog oca, polagala je ispit na fakulteta. Molila je djeda da ju ispita. Ispit je spremala mjesecima. Kaže da je djed u doslovno dvadeset minuta ‘skrinšotao’ sve iz knjige što je trebalo, da je gotovo cijelu knjigu znao napamet. Baka je poludjela, doslovno si je kose iščupala zbog njegove intenzivne fotografske memorije.”

Obitelj se, kaže, nije okoristila od Tita: “Što smo mi to trebali? Što se očekivalo? Po tome vidite kakav je većinski mentalitet naših ljudi koji očekuje da netko na takvoj poziciji priskrbi sebi nešto za vlastitu korist. To je monstruozno. De facto, ne postoji druga opcija. Ne mislim da smo crne ovce, jer se moj djed nije okoristio u državi puno većoj od Hrvatske. Mislim da smo trebali biti pravilo, a ne izuzetak. To je tragično da je obitelj Broz izuzetak.“

.

Show

Ljiljana Saucha: ‘Nisam znala da mi je to zadnja emisija, kažu da žele mlađe’

U programu Za slobodu 1991. uređivala je vijesti, podnevni i večernji dnevnik. Uređivala je i vodila središnji Dnevnik 2000, a zatim gotovo sve dnevnike i vijesti. Od 2011. radi u redakciji kulture.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

“Kada sam u četvrtak 17. rujna odradila Vijesti iz kulture, nisam znala da će mi to biti zadnje ovakvo pojavljivanje na ekranu u 37 godina dugoj karijeri na HRT-u”, napisala je na Facebooku televizijska urednica i voditeljica Ljiljana Saucha (63).

Kako je objasnila, u petak je doznala da emisiju više neće voditi, jer na HTV-u žele mlade ljude na ekranu. “Sve je ovo ‘novo normalno’, jer imam do mirovine još 14 mjeseci. Svima koji Vama koji ste pratili emisiju – hvala”, napisala je Saucha.


Iako su joj pratitelji novinari na društvenim mrežama savjetovali da tuži HRT zbog ageizma i seksizma, Saucha je odgovorila: “Ma ne, nije mi do toga.” Na pitanje zašto bi se to prihvaćalo kao normalno, odgovorila je: “Vidjela sam da su mnogi prije mene morali otići. I to puno mlađi. To je postalo normalno.”

Jedno od najprepoznatljivijih lica HTV-a, Ljiljana Saucha, diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radila je kao novinarka Poleta i bila je suradnica suradnica Radija Zagreb od 1979. Vodila je i nekoliko serija za djecu, da bi se potom otisnula u Zagrebačku panoramu. Uređivala je brojne emisije mozaičnog programa kao što su Dobro jutro, Hrvatska, Dobar dan, Hrvatska zemlja i ljudi, Hrvatska danas.

Saucha je bila prva voditeljica hrvatskoga lota 1989. u emisiji Fortuna. U programu Za slobodu 1991. uređivala je vijesti, podnevni i večernji dnevnik. Uređivala je i vodila središnji Dnevnik 2000, a zatim gotovo sve dnevnike i vijesti. Od 2011. radi u redakciji kulture.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP