Prati nas

Show

Druga vremena

Saša Broz: Tito se nije okoristio vlašću. Tragično je da je obitelj Broz izuzetak, a ne pravilo

Redateljica je kazala i kako je često s djedom dolazila na kupanje. Na Brijunima je dnevni raspored uključivao šetnje, ponekad i s velikim književnikom Miroslavom Krležom i suprugom Belom.

Objavljeno

|

Saša Broz (screenshot: N1)

“Ne. Nije bilo prilike. Bio je to drugačiji odnos, bile su drugačije mogućnosti i drugačiji djed.” Tim je riječima bivša balerina i redateljica Saša Broz odgovorila na pitanje je li kad imala prilike plesati balet pred Josipom Brozom Titom, doživotnim predsjednikom nestale Jugoslavije.

Za portal 100posto Broz prisjetila se kako je posjećivala djeda. “Ako bi dolazio u Zagreb, viđali bismo se na Pantovčaku. Ako je bio u Sloveniji, to bi bilo Brdo kod Kranja. Ljeti smo se češće viđali, jer je bio na Brijunima pa sam mu tada visila na vratu. Odlazili bi često i u Beograd.”


Redateljica je kazala i kako je često s djedom odlazila na kupanje. Na Brijunima je dnevni raspored uključivao šetnje, ponekad i s velikim književnikom Miroslavom Krležom i suprugom Belom. “Uzela bi Jane Austen ili sestre Bronte, sjela bih ispod nekog drveta i satima bih čitala i maštala.”

Kada ju je djed pitao što želi za odličan uspjeh, Saša Broz je poželjela papagaja. Tako je dobila Kokija koji je živio u stanu s njom i roditeljima. “Poslije škole bi pola razreda banulo doma i slušalo Kokija kako priča i mene kako pričam s njim”, ispričala je ova bivša balerina za 100posto.  

Nije imao fakultet, ali je bio obrazovan

Titu je, kaže Broz, bilo iznimno važno obrazovanje. “Bilo mu je važno, jer, kao što znate, moj djed nema formalno završeni fakultet. Međutim, on je obrazovao sam sebe, bio je poliglota, imao je fotografsku memoriju i bio je sto koraka ispred svih ostalih.”

Ispričala je i anegdotu. “Moja baka Herta, majka mog oca, polagala je ispit na fakulteta. Molila je djeda da ju ispita. Ispit je spremala mjesecima. Kaže da je djed u doslovno dvadeset minuta ‘skrinšotao’ sve iz knjige što je trebalo, da je gotovo cijelu knjigu znao napamet. Baka je poludjela, doslovno si je kose iščupala zbog njegove intenzivne fotografske memorije.”

Obitelj se, kaže, nije okoristila od Tita: “Što smo mi to trebali? Što se očekivalo? Po tome vidite kakav je većinski mentalitet naših ljudi koji očekuje da netko na takvoj poziciji priskrbi sebi nešto za vlastitu korist. To je monstruozno. De facto, ne postoji druga opcija. Ne mislim da smo crne ovce, jer se moj djed nije okoristio u državi puno većoj od Hrvatske. Mislim da smo trebali biti pravilo, a ne izuzetak. To je tragično da je obitelj Broz izuzetak.“

.

Show

Matija Vuica proslavila 61. rođendan objavom fotografije iz gimnazijskih dana

Vuica je rođena 19. srpnja 1958. godine u Metkoviću. Pjevačku karijeru započela je sa grupom Trotakt projekt 1981. godine. Alternativni rock novovalnog prizvuka kojeg je sastav njegovao, te poseban imidž, svrstao ih je u kultne sastave 1980-ih godina.

Objavljeno

|

Autor

Pjevačica i modna kreatorica Matija Vuica proslavila je 61. rođendan. Tim povodom na Instagramu je objavila niz fotografija iz mladosti, među kojima je najzanimljivija ona iz gimnazijskih dana.

“Za današnji dan odabrala sam fotke iz različitih perioda zivota; neke stare, koje pričaju o meni. Vecinu je snimio moj dragi prijatelj Igor cc Kelčec prateci nasu glazbenu karijeru”, napisala je Vujica dodajući da je neke fotografije snimio i pokojni izdavač Nacionala Ivo Pukanić. “I jedna gimnazijska. Ima ih na tisuće, al’ za ovaj datum, ove godine neka budu ovi autori koji su mi puno značili u vremenu kad nije bilo društvenih mreža.”


Vuica je rođena 19. srpnja 1958. godine u Metkoviću. Pjevačku karijeru započela je sa grupom Trotakt projekt 1981. godine. Alternativni rock novovalnog prizvuka kojeg je sastav njegovao, te poseban imidž, svrstao ih je u kultne sastave 1980-ih godina. Poslije će grupa promjeniti ime u Gracia, čiju okosnicu do danas čine Matija Vuica i njen životni partner Jurica Popović.

Mtija Vuica u gimnazijskim danima (foto: M. Vuica/Instagram)

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP