Prati nas

Stil i ljepota

Izgledajte dobro

Stil ne nestaje u pedesetima. Savjeti o zdravlju i modi od 80-godišnje manekenke

Besprijekoran stil ne prestaje kad napunite 50. Kako starimo, mi žene prednost dajemo udobnosti pred stilom, no to i dalje ne znači da se trebamo prestati zabavljati modom.

Objavljeno

|

foto: Valerie Ramsey/Instagram

Jeste li na naslovnicama modnih magazina primijetili sve više žena u zrelijim godinama? Doista, više nije rijetkost na modnoj pisti ili u editorijalu vidjeti ženu u pedesetim godinama, no manekenka od 80 godina nije tako česta pojava. Pa kad se takva doista pojavi, vrijedi poslušati što ona ima za reći o tome kako izgledati i osjećati se dobro bez obzira koje dobi bili.

Predstavljamo vam Valerie Ramsey čija je životna priča i više nego zanimljiva.


30 godina je provela kao majka šestero djece i domaćica, da bi se s 53 godine po prvi put zaposlila kao glasnogovornica jednog turističkog resorta. Kad su joj bile 63 godine, uočio ju je filmski producent nakon čega je sudjelovala u uspješnoj modnoj kampanji. Sa 70 je počela pisati i držati predavanja, a njezina prva uspješnica zove se “Izgledati i biti najbolji što možete u bilo kojoj dobi”. Sa 74 napisala je i drugu knjigu. Sada joj je 80 godina, spisateljica je, predavačica i uspješna manekenka.

Ovo su savjeti o zdravlju i ljepoti koje je podijelila s magazinom Sixty and Me.

Zapamtite – stil je bezvremen!

Besprijekoran stil ne prestaje kad napunite 50. Kako starimo, mi žene prednost dajemo udobnosti pred stilom, no to i dalje ne znači da se trebamo prestati zabavljati modom. Možete birati između stotina opcija stoga se ne zadovoljavajte nekim krpama. Pokušajte, eksperimentirajte i istražujte!

Znajte koji je tip vašeg tijela

I odjenite se s obzirom na taj tip. To znači da trebate pronaći komade odjeće koji vam najviše laskaju. Potražite komade koji izražavaju određen stav, u kojima će vam biti udobno i u kojima ćete se osjećati moćno. Čak i ako prednost dajete udobnosti, ne morate se skrivati iza prevelikih jakni i majica. Doista imate bezbroj opcija koje samo čekaju da ih otkrijete.

Ne zaboravite nakit

Čak i najdosadnija majica može se spasiti uz kakav zanimljiv komad nakita. Velike ogrlice su dobar početak. Investirajte u nešto nakita kojim ćete podići svoju garderobu. To, naravno, ne znači da morate potrošiti jako puno novca jer se i među bižuterijom te na sajmovima antikviteta može naći jako zanimljivih i jeftinih komada.

Iskažite samopouzdanje

Samopouzdanje dolazi s godinama i na se neki način uči. Naučite se osjećati dobro u vlastitoj koži. To uopće nije sebično, već način na koji se prezentirate drugima i kako se prema njima odnosite. Tako ćete postati svjesniji vlastite vrijednosti i sposobnosti.

Njegujte sretne i zdrave odnose s drugima

Nemojte se izolirati. Okružite se prijateljima i rođacima koji su vam dragi. Druženje s dragim ljudima, dokazano je, pruduljuje život i čini ga ugodnijim, zdravijim i zabavnijim. Također, ako uz sebe imate nekoga kome se možete povjeriti, bit će vam lakše prebroditi teške trenutke kakvih ima u svakom životu.

Porazgovarajte s nutricionistom

Poznata vam je izreka “Ono si što jedeš!”. Pitajte stručnjaka za prehranu kako pomoći svome tijelu i kako unijeti više hranjivih sastojaka. Put do zdravlja ide prvenstveno preko tanjura.

.

Stil i ljepota

Novi projekt čovjeka koji je na pistu stavio starije modele – nikad niste prestari za ljubav

‘Želio sam promijeniti način na koji se gleda na starenje pa da umjesto priče o gubitku i suzama, ispričam priču o seksualnosti i druženju. Moja je poruka da definitivno nikad niste stari za ljubav.’

Objavljeno

|

Listajući modne časopise i portale sve češće susrećemo starije modele. No pod “starijim” ovaj put ne mislimo “starijim u modnom smislu” kad je manekenka zrela za penziju čim navrši 25 godina. Već mislimo “starijim” u smislu da manekenke i modeli na naslovnici kakvog modnog časopisa ili na modnoj reviji imaju i po 60, 70 pa i više godina. Iako se može činiti da je takva promjena paradigme došla slučajno, sve je krenulo od Advanced Style Movementa, odnosno ‘Pokreta naprednog stila’.

Čovjek iza tog pokreta je Ari Seth Cohen koji već godinama – i to sve uspješnije! – pokušava u modu uvesti starije modele te tako prekinuti, možda nije pretjerano reći, teror mladosti u modnom svijetu kad se manekenku smatra starom onda kad u normanom svijetu tek kreće sa životom.


Ari Seth Cohen je 2008. godine pokrenuo modni blog nazvan Advanced Style, u kojem je fotografirao i intervjuirao starije osobe istančanog i neobičnog ukusa za modu koje je susretao u svojem rodnom New Yorku. Njegov pristup, fotografije i priče njegovih modela osigurali u mu svjetsku slavu i tisuće štovatelja širom svijeta.

Ubrzo su se za njegovim primjerom poveli poznati svjetski dizajneri. Među prvima je bio Marc Jacobs koji je svoj reviju iz 2012. AW12 posvetio upravo modelima koje je primijetio na Advanced Styleu.

Jedan od posljednjih primjera je nastup legendarne Carmen DellOrefice (88) u velikom finalu modne revije poznate kineske dizajnerice Guo Pei na ovogodišnjem Tjednu mode u New Yorku ili Rihannino angažiranje manekenke JoAni Johnson (68) kao glavno lice modne kampanje svojeg branda Fenty Fashion Line.

Nakon što je preobrazio svijet mode, Ari Seth Cohen ide i korak dalje predstavivši svoju novu knjigu „Advanced Love“ u kojoj priča fotografske priče o starijim parovima koji dokazuju da osoba doista može biti moderna, kreativna, vitalna i zaljubljena u bilo kojoj dobi.

Pomak s “Advanced Stylea” na “Advanced Love” dogodio se zahvaljujući emotivnim događanjima u vlastitom životu, pojasnio je za magazin Vogue.

“Kad sam pokretao Advanced Style, tek sam započinjao ljubavnu vezu i istovremeno razgovarao sa svim tim divnim i mudrim starijim ljudima. Mnogi od njih već su desetljećima u sretnim vezama što me inspiriralo da pokrenem nastavak priče”, kaže Cohen.

“Također, želio sam promijeniti način na koji se gleda na starenje pa da umjesto priče o gubitku i suzama, ispričam priču o seksualnosti i druženju. Moja je poruka da definitivno nikad niste stari za ljubav.”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP