Prati nas

Mozaik

Digitalna vjera

Evolucija religije: U Japanu je predstavljen robot-bog

Budino učenje će vjerojatno biti lakše razumjeti ako kip Bude govori, rekli su voditelji hrama u Kyotu koji je predstavio robota-boga, odnosno robota koji vjernicima prenosi Budino učenje. Uz propovijed, na ekranu se emitiraju titlovi na engleskom i kineskom.

Objavljeno

|

foto: Vojtech Jurczak/Unsplash

U Japanu je kreiran poseban robot koji će vjernicima prenositi Budino učenje u Kodaiji hramu u Kyotu.

Čovjekoliki robot je izrađen po uzoru na Kannon Bodhisattvu, budističku božicu milosti. Njegovo ime je Mindar, a prvi govor, zapravo propovijed koju je održao bazirala se na Heart Sutri, jednom od ključnih dijelova budističkog učenja. Kako je prenio Japan Times, učenja koja je prenio robot otvaraju put ka “prevladavanju svih strahova, uništavanju krivih percepcija i ostvarenju nirvane”.

Za vrijeme propovijedi na ekranu su projicirani titlovi na engleskom i kineskom jeziku, a u pozadini je svirala glazba. Voditelj hrama u Kyotu na konferenciji za medije je rekao da će Budino učenje vjerojatno biti lakše razumjeti ako kip Bude govori.

“Želimo da nas posjeti mnogo ljudi kako bi preko ovog robota upoznali esenciju budizma”, kazao je i dodao kako se nada da će ova inovacija privući nove vjernike i zainteresirati ih za Budino učenje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.