Prati nas

Zdravlje

Menopauza se jednostavnom operacijom može odgoditi za 20 godina

Nakon ovog brzog zahvata žena zapravo ima jajnike koji su biološki mlađi od nje same. No neki se znanstvenici pitaju je li cijeli postupak etičan.

Objavljeno

|

foto: Artem Beliaikin/Unsplash

Svaka žena, ako živi dovoljno dugo, mora proći kroz menopauzu. To je jednostavno tako. No sve je više pripravaka koji mogu olakšati simptome menopauze poput naglih naleta vrućine i promjenjivog raspoloženja. No terapija koja je nedavno predstavljena u članku u The Sunday Timesu, mogla bi menopauzu odgoditi za čak 20 godina.

Da bi to postigle, žene moraju proći kroz operaciju koja traje tek 30 minuta i koja im može vratiti plodnost. Znanstvenici koji stoje iza otkrića tvrde da to nipošto nije cilj, već samo odgoditi menopauzu, a ne omogućiti ženama da postanu majke u šezdesetima.

Zahvat je dostupan ženama u privatnoj klinici, a pacijentice ne smiju biti starije od 40 godina. Operacijom se uzima dio jajnika te se to tkivo zamrzava na minus 150 stupnjeva Celzija. To tkivo sprema se u banku do trenutka kad žena uđe u menopauzu. Zatim se tkivo odmrzava i vraća u tijelo čime se ponovno pokreću hormoni i zaustavlja menopauza.

Tvrtka koja nudi zahvat je ProFaM (Zaštita plodnosti i menopauze) iz Birminghama, a valja napomenuti i da je direktor i suosnivač profesor Simon Fishel, pionir umjetne oplodnje čiji je znanstveni rad doveo do rođenja Natalie Brown, sestre prve bebe iz epruvete, Louise Brown.

Zahvat košta između 7.000 i 11.000 funti, a profesor Fishel ovako opravdava potrebu za njim: “Ako žena živi dovoljno dugo, ući će u menopauzu. No, prvi put u povijesti čovječanstva žene će živjeti možda i duže u menopauzalnom stanju nego u stanju prije menopauze.”

No metoda koju Fishel predstavlja kao novu i revolucionarnu, zapravo je poznata otprije jer pomaže ženama koje su preboljele neku zloćudnu bolest te im je uslijed zračenja i kemoterapije uništen reproduktivni sistem, da ipak imaju djecu.

Ta metoda uskoro će biti dostupna i u Hrvatskoj, no što se tiče upotrebe zahvata za odgađanje menopauze prof. dr. Davor Ježek, iz Zavoda za histologiju i embriologiju zagrebačkog Medicinskog fakulteta, za Jutarnji je iznio određenu skepsu.

Kako kaže doktor Ježek, zahvaljujući toj metodi, odnosno novim mogućnostima pohrane tkiva jajnika, medicina ženama oboljelima od raka pomaže da postanu majke. No zahvati koji se izvode zbog odgode menopauze nisu i ne trebaju biti u fokusu javnog zdravstva. Naime, radi se o biznisu upitne etičnosti, a problemi koje neke žene imaju u menopauzi mogu se jednostavnije i jeftinije rješavati lijekovima i drugim vrstama terapije.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.