Prati nas

Zdravlje

Menopauza se jednostavnom operacijom može odgoditi za 20 godina

Nakon ovog brzog zahvata žena zapravo ima jajnike koji su biološki mlađi od nje same. No neki se znanstvenici pitaju je li cijeli postupak etičan.

Objavljeno

|

foto: Artem Beliaikin/Unsplash

Svaka žena, ako živi dovoljno dugo, mora proći kroz menopauzu. To je jednostavno tako. No sve je više pripravaka koji mogu olakšati simptome menopauze poput naglih naleta vrućine i promjenjivog raspoloženja. No terapija koja je nedavno predstavljena u članku u The Sunday Timesu, mogla bi menopauzu odgoditi za čak 20 godina.

Da bi to postigle, žene moraju proći kroz operaciju koja traje tek 30 minuta i koja im može vratiti plodnost. Znanstvenici koji stoje iza otkrića tvrde da to nipošto nije cilj, već samo odgoditi menopauzu, a ne omogućiti ženama da postanu majke u šezdesetima.


Zahvat je dostupan ženama u privatnoj klinici, a pacijentice ne smiju biti starije od 40 godina. Operacijom se uzima dio jajnika te se to tkivo zamrzava na minus 150 stupnjeva Celzija. To tkivo sprema se u banku do trenutka kad žena uđe u menopauzu. Zatim se tkivo odmrzava i vraća u tijelo čime se ponovno pokreću hormoni i zaustavlja menopauza.

Tvrtka koja nudi zahvat je ProFaM (Zaštita plodnosti i menopauze) iz Birminghama, a valja napomenuti i da je direktor i suosnivač profesor Simon Fishel, pionir umjetne oplodnje čiji je znanstveni rad doveo do rođenja Natalie Brown, sestre prve bebe iz epruvete, Louise Brown.

Zahvat košta između 7.000 i 11.000 funti, a profesor Fishel ovako opravdava potrebu za njim: “Ako žena živi dovoljno dugo, ući će u menopauzu. No, prvi put u povijesti čovječanstva žene će živjeti možda i duže u menopauzalnom stanju nego u stanju prije menopauze.”

No metoda koju Fishel predstavlja kao novu i revolucionarnu, zapravo je poznata otprije jer pomaže ženama koje su preboljele neku zloćudnu bolest te im je uslijed zračenja i kemoterapije uništen reproduktivni sistem, da ipak imaju djecu.

Ta metoda uskoro će biti dostupna i u Hrvatskoj, no što se tiče upotrebe zahvata za odgađanje menopauze prof. dr. Davor Ježek, iz Zavoda za histologiju i embriologiju zagrebačkog Medicinskog fakulteta, za Jutarnji je iznio određenu skepsu.

Kako kaže doktor Ježek, zahvaljujući toj metodi, odnosno novim mogućnostima pohrane tkiva jajnika, medicina ženama oboljelima od raka pomaže da postanu majke. No zahvati koji se izvode zbog odgode menopauze nisu i ne trebaju biti u fokusu javnog zdravstva. Naime, radi se o biznisu upitne etičnosti, a problemi koje neke žene imaju u menopauzi mogu se jednostavnije i jeftinije rješavati lijekovima i drugim vrstama terapije.

.

Zdravlje

Znate li prepoznati simptome? Lajmska bolest najviše pogađa starije žene

Lajmska bolest, bakterijska infekcija koju prenose krpelji, najviše pogađa starije žene, pokazala je nova studija. Razlog bi mogao biti vrlo banalan. Naime, starije žene češće šeću prirodom.

Objavljeno

|

Starije žene koje žive u ruralnim područjima u najvećoj su opasnosti da se zaraze lajmskom bolešću, pokazala je novo istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji, piše Independent.

Znanstvenici sa Sveučilišta Liverpool analizirali su podatke iz više od 2.000 bolničkih pacijenata diljem Engleske i Walesa i otkrili da su osobe između 61 i 65 godina starosti te djeca do 10 godina u najvećoj opasnosti da se zaraze bolešću koju prenose krpelji. Analizirani podaci su pokazali da je 60 posto zaraženih osoba ženskog spola te da se u 96 posto slučajeva radilo o bijelcima.


John Tulloch, autor studije, kazao je da podaci pokazuju da je među zaraženima najviše žena starijih od 60 godina te da je vrlo teško objasniti zašto je to tako. Tulloch dodaje da bi jedan od razloga moglo biti to što su žene češće od muškaraca u potrazi za zdravijim načinom živote pa stoga češće odlaze u duge šetnje prirodom zbog čega su više izložene ugrizima krpelja. Iz istog razloga, odnosno češćeg boravka na livadama, u većoj su opasnosti i djeca.

Naučite prepoznati migrirajući eritrem

Lajmska bolest je bakterijska infekcija koju prenose zaraženi krpelji. Simptomi mogu uključivati migrirajući eritrem koji najčešće nastaje između trećeg do tridesetog dana nakon ugriza krpelja. Riječ je o crvenoj mrlji ili ispupčenju na koži koji se prstenasto šire do 50 cm u promjeru, vrlo često s središnjim izbljeđivanjem. Neki ljudi imaju i simptome nalik gripi što uključuje visoku temperaturu, glavobolju, bol u mišićima i zglobovima i manjak energije.

Migrirajući eritremi (foto: Jongarrison, Mikael Häggström, Guswen, Wunderling/Wikimedia)

Važno je antibioticima liječiti prvi stadij bolesti, u fazi migrirajućeg eritrema, kako bi se spriječio razvoj teških i kroničnih oblika bolesti.  Lajmska bolest najčešće bilježi u sjeverozapadnom području Hrvatske, no prisutna je u cijelom kontinentalnom dijelu države. Rijetko se javlja u dalmatinskim županijama.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP