Prati nas

Zdravlje

tehnologija budućnosti

Robotski rep pomaže starijima pri kretanju

S obzirom da stanovništvo Japana ubrzano stari, zemlja ulaže velike napore da stanovnike održi zdravima, pokretnima i produktivnima.

Objavljeno

|

screenshot: Youtube

Bili su potrebni milijuni godina evolucije da ljudi izgube svoje repove, a znanstveni tim sa Sveučilišta Keio u Japanu sad repove želi vratiti. No nisu to bilo kakvi repovi – to su posebni robotski repovi koji starijima pomažu da se drže uspravno i održe ravnotežu, piše Reuters.

Naprava zvana Dubbed Arque duga je oko jedan metar i imitira rep životinja poput geparda ili majmuna kojim one održavaju ravnotežu i pomaže im pri trčanju i penjanju.

“Rep održava ravnotežu poput utega”, opisuje Junichi Nabeshima, jedan od članova istraživačkog tima, pokazujući robotski rep pričvršćen za kukove. “Kad čovjek zabaci tijelo na jednu, rep ode na drugu stranu.”

Oglas

S obzirom da stanovništvo Japana ubrzano stari, zemlja ulaže velike napore da stanovnike održi zdravima, pokretnima i produktivnima.

I dok su se neke zemlje okrenule imigrantima kako bi riješile problem nedostatka radne snage, nešto zatvoreniji Japan za pomoć se okrenuo tehnologiji. No robotski rep koji koristi četiri umjetna mišića i komprimirani zrak kako bi se kretao u osam različitih smjerova, zasad još ostaje u laboratoriju dok znanstvenici ne ustanove kako ga učiniti još fleksibilnijim.

Osim što svojim izumima pomažu starijima, znanstveni tim se raduje mogućnosti da njihove naprave olakšaju posao radnicima u skladištu koji često moraju prenositi teške terete. “Mislim da bi bilo lijepo uklopiti ove protetske repove u svakodnevni život, pogotovo kad nekome treba malo više ravnoteže”, kaže Nabeshima.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.