Prati nas

Zdravlje

tehnologija budućnosti

Robotski rep pomaže starijima pri kretanju

S obzirom da stanovništvo Japana ubrzano stari, zemlja ulaže velike napore da stanovnike održi zdravima, pokretnima i produktivnima.

Objavljeno

|

screenshot: Youtube

Bili su potrebni milijuni godina evolucije da ljudi izgube svoje repove, a znanstveni tim sa Sveučilišta Keio u Japanu sad repove želi vratiti. No nisu to bilo kakvi repovi – to su posebni robotski repovi koji starijima pomažu da se drže uspravno i održe ravnotežu, piše Reuters.

Naprava zvana Dubbed Arque duga je oko jedan metar i imitira rep životinja poput geparda ili majmuna kojim one održavaju ravnotežu i pomaže im pri trčanju i penjanju.

“Rep održava ravnotežu poput utega”, opisuje Junichi Nabeshima, jedan od članova istraživačkog tima, pokazujući robotski rep pričvršćen za kukove. “Kad čovjek zabaci tijelo na jednu, rep ode na drugu stranu.”

S obzirom da stanovništvo Japana ubrzano stari, zemlja ulaže velike napore da stanovnike održi zdravima, pokretnima i produktivnima.

I dok su se neke zemlje okrenule imigrantima kako bi riješile problem nedostatka radne snage, nešto zatvoreniji Japan za pomoć se okrenuo tehnologiji. No robotski rep koji koristi četiri umjetna mišića i komprimirani zrak kako bi se kretao u osam različitih smjerova, zasad još ostaje u laboratoriju dok znanstvenici ne ustanove kako ga učiniti još fleksibilnijim.

Osim što svojim izumima pomažu starijima, znanstveni tim se raduje mogućnosti da njihove naprave olakšaju posao radnicima u skladištu koji često moraju prenositi teške terete. “Mislim da bi bilo lijepo uklopiti ove protetske repove u svakodnevni život, pogotovo kad nekome treba malo više ravnoteže”, kaže Nabeshima.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.