Prati nas

Vijesti

Branitelji liječeni od PTSP-a odgovorili Mrsiću: Bez nas ne bi bilo ni hrvatske države

‘Rat i ratna stradanja zasigurno nisu privilegija pa tako i ovi nazivi koji se upotrebljavaju u hrvatskom javnom prostoru, upotrebljavaju se isključivo kako bi se hrvatski branitelja i njihove mirovine prikazali kao najveći teret države i društva.’

Objavljeno

|

Mirando Mrsić

Zbog oštrih kritika Miranda Mrsića na račun takozvanih povlaštenih mirovina, posebno onih branitelja, reagirala je Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja.

“Sve svoje države ponose se svojim ratnim veteranima, stoga ovim putem ponovno i po ne znam koji puta ističemo svoje duboko razočaranje i žaljenje što pojedini hrvatski političari svojim izjavama stigmatiziraju i manipuliraju hrvatskom javnošću, a te njihove izjave usmjerene su protiv hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji”, poručuju iz Zajednice udruga nakon što je saborski zastupnik Demokrata najavio da će u saborsku proceduru uputiti zakonski prijedlog kojim bi se ponovno razdvojile povlaštene mirovine od ostalih.

Bivši SPD-ov ministar rada i aktualni predsjednik Demokrata Mrsić je pritom ustvrdio da su mirovine po posebnim propisima najveći problem hrvatskog mirovinskog sustava te naveo da će samo ove godine od 40 milijardi kuna, koliko će biti utrošeno na mirovine, devet milijardi kuna otići na povlaštene mirovine, od čega sedam milijardi kuna na braniteljske mirovine“.

Iz Zajednice udruga poručuju kako posebno osuđuju “što se uporno, i to već dugi niz godina, pokušava hrvatskoj javnosti nametnuti mišljenje kako su mirovine hrvatskih branitelja ‘povlaštene i privilegirane'” što, naglašavaju, nikako ne mogu prihvatiti. 

“Rat i ratna stradanja zasigurno nisu privilegija pa tako i ovi nazivi koji se upotrebljavaju u hrvatskom javnom prostoru, upotrebljavaju se isključivo kako bi se hrvatski branitelja i njihove mirovine prikazali kao najveći teret države i društva te kako bi se zadirući u dostojanstvo hrvatskih branitelja polariziralo hrvatsko društvo zbog jeftinih političkih poena”, ocjenjuju.

Činjenica je da bez hrvatskih branitelja ne bi bilo niti hrvatske države, jer upravo hrvatski branitelji bili su ti koji su ginuli i bili ranjavani kako bi obranili cijeli hrvatski narod i sve njegove građane od velikosrpskog agresora i stvorili samostalnu i neovisnu hrvatsku državu, poručuju iz Zajednice udruga branitelja liječenih od PTSP-a.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.