Prati nas

Show

Mediji nekad i danas

Goran Milić: Danas ima više istine u medijima nego što se u bivšoj državi moglo objaviti

O umirovljeničkim danima kaže da mu prolaze ‘na refule’, sedam dana monotono, a onda ludih tjedan-dva kao da je u početničkim godinama,

Objavljeno

|

Goran Milić (screenshot: AJB)

Jedan od neupitnih novinarskih autoriteta s područja bivše Jugoslavije, Goran Milić, vraća se na male ekrane dokumentarnim serijalom “Cuba si, Cuba no” koji će se od 15. rujna prikazivati na Hrvatskoj televiziji. Tim povodom dao je i intervju Večernjem listu u kojem se dotaknuo i slobode medija nekad i danas.

O cenzuri se, kaže, nekada nije javno govorilo. “Ali smo na ovaj ili onaj način znali što je granica preko koje tekst, izvještaj neće biti objavljeni, a novinar će biti upozoren, kritiziran ili kažnjen”, objašnjava Milić pa dodaje da u današnjim medijima ima više senzacionalizma nego prije 30 godina. “Ali u mnogim tekstovima ima više istine danas nego što se moglo objaviti nekada”, navodi.


O umirovljeničkim danima kaže da mu prolaze “na refule”, sedam dana monotono, a onda ludih tjedan-dva kao da je u početničkim godinama. Ipak priznaje, nije vitalan kao što bi želio: “Hodam sporo, bojim se da ću stati krivo, u neku rupu na cesti ili zapeti za nešto pa, užasa li, slomiti kuk! Prijeđem li više od 1000 koraka na dan, mislim da sam puno vježbao. A najviše se opuštam kada vozim auto po našim divnim cestama. Vi mlađi teško možete razumjeti naše razloge za sreću. Prvo na Jadranu nije bilo ceste nego smo prometovali jadnim, starim, sporim brodovima. Onda je došla magistrala, ali nismo imali automobile. A danas tu je ta divna magistrala koja na svakom kilometru budi nostalgiju. Ili možemo birati fantastičnu autocestu kojom se stigne začas. Uz to imam i auto.”

.

Show

Milku Babović udario automobil: ‘Ja sam stara sportašica, znam padati!’

Godine su ipak tu, pa i komplikacije s vidom, što je Milki danas i najveći problem. Kaže da već dvije godine ne može gledati televiziju, iako je i dalje sve zanima.

Objavljeno

|

Autor

Ples sa zvijezdama

Novinarska legenda i nekadašnja atletičarka Milka Babović (91) ovih je dana doživjela prometnu nesreću. Kako je ispričala za Glas Istre, dogodilo se to za njenih redovitih kratkih šetnji Zagrebom.

“Nažalost, prije par dana na mene je naletio auto. Išla sam preko ceste, a vozač je vidio mjesto za parkiranje i udario me. Pala sam, ali sam ujedno i strogo zavikala ‘ne smijete tako'”, posve mirno objašnjava Babović i dodaje: “Ali ipak sam ja stara sportašica, znam kako se pada”.


Godine su ipak tu, pa i komplikacije s vidom, što je Milki danas i najveći problem. Kaže da već dvije godine ne može gledati televiziju, iako je i dalje sve zanima. Ne može ni čitati, ali uz sve to zadržala je dobro raspoloženje i sva puna oduševljenja priča o starim vremenima, kada je učila novinarstvo, javlja Glas Istre.

“Znala sam baciti pisaću mašinu kad bih bila ljuta. To su bila druga vremena, bilo je puno entuzijazma, a onda je slijedilo vrijeme multinacionalnih kompanija kada se sve gledalo, i danas se gleda, kroz novac. Novinari ne smiju ući u to kolo”, ispričala je.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP