Prati nas

Vijesti

Grad Zagreb objavio memorandum o ‘zagrebačkom Manhattanu’

Memorandum ispočetka nije smio biti javno objavljen bez pristanka investitora, no čini se kako su sada dobili dopuštenje od Eagle Hillsa pa je dokument postao javno dostupan.

Objavljeno

|

foto: Robert Marinković/Pixabay

Nakon velikog pritiska javnosti, Grad Zagreb je na svojoj službenoj stranici objavio Memorandum o razumijevanju o projektu “Zagreb City” koji je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić potpisao s tvrtkom Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u ožujku ove godine.

Kako piše Jutarnji, oporba i velik dio novinara tražili su dokument na uvid nakon što je novinarka RTL-a Danka Derifaj objavila kako je vidjela Memorandum i da u njemu piše kako je Grad dužan u roku od 8 mjeseci od potpisivanja ugovora (plus dodatnih 6 mjeseci za odgodu) ispuniti određene uvjete, kao što su ishođenje lokacije i građevinske dozvole.


Mirka Jozić, pročelnica za gospodarstvo, rekla je da se Memorandum ne smije javno objaviti bez pristanka investitora, no čini se kako su sada dobili dopuštenje od Eagle Hillsa pa je dokument postao javno dostupan. Memorandum možete pogledati OVDJE.

Vezano za projekt, iz Grada su objavili sljedeće priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

Promišljanje održivog razvoja Grada Zagreba ne može izostavljati urbano transformiranje prostora Velesajma i Hipodroma koji zauzimaju više od milijun četvornih metara i jedan je od najvrjednijih gradskih strateških prostora u samome težištu grada. S jedne strane je omeđen rijekom Savom pa se nameće nužnost povezivanja tog prostora sa savskim priobaljem i promišljanje novih prometnih rješenja, uključujući i mostove. O prostoru se u stručnim krugovima i uz suradnju s Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu intenzivnije govori još od 2015. Pored prostornih, niz je drugih razloga za promišljanje razvoja tog prostora, od ekonomskih te socijalnih i neizostavno okolišnih. 

Ohrabrivanjem privatnih investicija o kojima se u javnosti i stručnim krugovima mnogo priča i koje svi priželjkuju, dobio bi se značajan pozitivan efekt na rast BDP-a cijele zemlje, a u slučaju projekta Zagreb City bi se moglo raditi o nekoliko milijardi eura. Važan je i utjecaj na  povećanje zaposlenosti, ne samo u domaćem građevinskom sektoru nego i na otvaranje predstavništava velikih stranih kompanija koje bi u inovativnom, modernom urbanom području mogle pronaći respektabilne poslovne prostore za svoje potrebe. Sve su to značajni ekonomski ciljevi koji se mogu postići razvojem  toga prostora. Socijalni aspekt se ogleda kroz novi život i nove prilike za sve Zagrepčane te u mogućnosti povećanja broja stanovnika zbog bolje javne infrastrukture i javne usluge. 

Uređenjem,  postojeći prostora bi se otvorio za sve građane jer današnji Velesajam i Hipodrom su ograđeni pa im je pristup ograničen, a njihovom se ponudom koristi neznatan broj građana i to manjim dijelom njegova ogromna potencijala. Osim stambenih i komercijalnih prostora te javne infrastrukture, uredile bi se zelene površine i parkovi dostupni za sve.

Prostor koji obuhvaća projekt Zagreb City trebao bi postati drugo moderno središte grada, nezaobilazna turistička destinacija, a uz sadržaje planiranog modernog Kongresno-sajamskog centra i Tehnološkog parka, Inovacijskog centra i Centra robotike te atraktivnih poslovnih prostora, bio bi i važan poslovni centar Grada Zagreba. Prostor sadašnjeg Velesajma bi postao  centar poslovnih okupljanja ne samo Zagreba nego cijele Republike Hrvatske. Razvoj tog prostora značajno bi doprinio  razvoju Novog Zagreba jer bi mu se udahnuo novi život. Pješačka zona, parkovi, zelene površine s komercijalnim i ugostiteljskim sadržajima bi podigli kvalitetu života, a moderna i nova javna, poslovna i komercijalna infrastruktura bi povećala vrijednost nekretnina u Novom Zagrebu.

Tako mi u Gradskoj upravi vidimo „Zagreb City“.

Nakon Javnog poziva za iskaz interesa investitora te promišljanja oko načina realizacije projekta i poslovnog modela, slijedi niz postupaka koji uključuju prostorno planiranje i programiranje, a najbolji put za odabir cjelovitog prostornog rješenja je postupak provedbe urbanističko-arhitektonskog natječaja te dodatno raspravljeno i stručno razrađeno odabrano natječajno rješenje izradom urbanističkog plana uređenja.

Dosadašnje aktivnosti:

Na mrežnim  stranicama Grada Zagreba je 13. veljače 2019., a u javnim glasilima 14. veljače 2019. je  objavljen Javni poziv investitorima za iskazivanje interesa za sudjelovanje u razvoju i realizaciji projekta radnog naziva „Grad u Gradu“

Zaključak o osnivanju povjerenstva za razmatranje pisama namjere s iskazanim interesom za sudjelovanje u razvoju i realizaciji projekta „Grad u Gradu“ je donesen 1. ožujka 2019 u Zagrebu. Zaključak je objavljen u Službenom glasniku Grada Zagreba, br. 6, od 25. ožujka 2019.

Povjerenstvo za razmatranje pisama namjere s iskazanim interesom za sudjelovanje u razvoju i realizaciji projekta „Grad u Gradu“ u Zagrebu se sastalo 5. ožujka 2019. radi razmatranja pisama namjere što su pristigla na Javni poziv. 

Povjerenstvo je razmotrilo zaprimljena pisma namjere te je jednoglasno utvrdilo:

    1. U zadanom roku su zaprimljena 3 pisma namjere s iskazanim interesom pravnih osoba navedenih prema redoslijedu zaprimanja:

    a. EUROMAX AG (Švicarska)

    b. EAGLE HILLS ( Ujedinjeni Arapski Emirati)

    c. BOUYGUES BATIMENT INTERNATIONAL (Francuska).

    2. Tvrtka EUROMAX AG  ne zadovoljava uvjete iz Javnog poziva s obzirom da je  pismo namjere s iskazom interesa dostavila na engleskom jeziku i bez popratne dokumentacije. Stoga, sukladno uvjetima iz Javnog poziva, predmetno pismo namjere se neće dalje razmatrati.

    3. Propisane uvjete iz Javnog poziva u potpunosti zadovoljavaju  tvrtke EAGLE HILLS i BOUYGUES BATIMENT INTERNATIONAL

    4. Kriterije na temelju kojih se vrjednovala dokumentacija priložena uz pisma namjere, a što se odnosi na financijske kapacitete, referencije tvrtki, stručnost i sposobnost vodećih stručnih osoba, iskustvo u realizaciji i upravljanju s projektima sličnih predmetu Javnog poziva.  

Tvrtka EAGLE HILLS je u dostavljenim referencijama dokazala da ima izvanredno iskustvo u razvoju projekata sličnog opsega i zahtjevnosti zadatka, posebice na temu urbane regeneracije u gradovima koje obilježava brzi rast. Projekti iz portfolia Eagle Hillsa nisu projekti akupunkturnog karaktera nego oni koji tretiraju cjelovite urbane zone.

U Opisu projekta objavljenog Javnog poziva navedena je nužna urbana i gospodarska transformacija prostora koja će taj dio grada učiniti privlačnim za građane, turiste i poslovne subjekte te će mu dati značaj koji povijesno zaslužuje. Stoga su referencije tvrtke EAGLE HILLS okarakterizirane kao optimalne za eventualnu buduću suradnju.

Povjerenstvo za razmatranje pisama namjere s iskazanim interesom za sudjelovanje u razvoju i realizaciji projekta „Grad u Gradu“ u Zagrebu je gradonačelniku Grada Zagreba predložilo prihvaćanje pisma namjere s iskazom interesa zainteresiranog investitora EAGLE HILLS (Ujedinjeni Arapski Emirati) te potpisivanje memoranduma o razumijevanju s istim, a radi daljnje koordinacije, razvoja i realizacije projekta  „Grad u Gradu“.

Dana 14. lipnja 2019. gradskim zastupnicima je dostavljen odgovor kojim je obrazloženo sve navedeno te je istaknuto da naredne aktivnosti, nužne za pripremu i provedbu projekta „Grad u Gradu“ obuhvaćaju propisane postupke izrade odgovarajuće prostorno-planske dokumentacije te postupak provedbe javnoga međunarodnog urbanističko-arhitektonskog natječaja radi odabira najboljega idejnog rješenja kao buduće stručne podloge za izradu urbanističkog plana uređenja.  Također je navedeno da će se za   potrebe provedbe međunarodnoga javnog natječaja izraditi natječajni elaborat s programskim zadatkom te će uz uvjete natječaja, predstavljati okvir za odabir natječajnih radova i implementaciju natječajnih rješenja u prostorne planove. Istovremeno s izradom natječajnog elaborata, započela je izrada analize i revalorizacije prostora Zagrebačkog velesajma u dijelu zaštite nepokretnih kulturnih dobara te će konačne smjernice zaštite biti ugrađene u sve prethodno navedene dokumente.

Memorandum o razumijevanju između Eagle Hillsa i Grada Zagreba potpisan je 12. ožujka 2019. radi iskazivanje interesa i namjere te načelnog utvrđivanja projektnih uvjeta. Konačni uvjeti za realizaciju projekta bi se utvrdili ugovorima.  U polaznim osnovama Memoranduma o razumijevanju je navedeno da se pravni poslovi vezani uz projekt sklapaju uz suglasnost predstavničkog tijela, odnosno Gradske skupštine Grada Zagreba.

 U članku 15. točka 15.3. je navedeno da svaka ugovorna strana može prekinuti pregovore u vezi s projektom bez potrebe da navede bilo koji od razloga za takav postupak ili bez ikakve obveze prema drugoj ugovornoj strani. U članku 20. je navedeno da Memorandum ne predstavlja zakonsku obvezu niti stvara zakonska prava ili obveze između ugovornih strana.

Gradska uprava Grada Zagreba zainteresiranim osobama je omogućila uvid u sadržaj Memoranduma o razumijevanju, a radi povećanog interesa javnosti Memorandum o razumijevanju javno je objavljen 3. rujna 2019. na mrežnim stranicama Grada Zagreba.

.

Vijesti

Siromašni njemački umirovljenici o temeljnoj mirovini: Konačno ćemo izaći u grad!

Kako žive njemački umirovljenici koji su radili čitav život, a onda nemaju novca za novu odjeću ili izlazak na kavu? Posjet jednom njemačkom bračnom paru koji živi na granici siromaštva. Je li spas u osnovnoj mirovini?

Objavljeno

|

Autor

Izaći ponekad van, sjesti se u kafić, popiti kavu i uz to pojesti kolač – to mu nedostaje, kaže Hans Rudolf W. Dok je bio mlađi i radio nije ni mogao pomisliti da bi jednog dana odlazak u kafić mogao za njega postati luksuz koji si ne može priuštiti, piše Deutsche Welle u tekstu naslovljenom “Njemački siromašni umirovljenici – kada se nema ni za kavu”.

No otkako je u mirovini ovaj 77-godišnjak svoje vrijeme uglavnom provodi kod kuće sa svojom suprugom. Sa čipkastim zavjesama na prozorima i dvosjedu s kariranom presvlakom njihov stan u Bonnu djeluje kao tipičan mali stan njemačkih umirovljenika.


Ali po nečemu se njih dvoje ipak razlikuju: oni na raspolaganju imaju manje novca od većine drugih umirovljenika. U pravilu im dostaje tek za pokrivanje osnovnih potreba: za hranu, režije i osiguranja. “Moja supruga je imala jednu operaciju na glavi i više ne jede toliko kao ranije”, kaže W. “A i ja sam imao neke operacije i sada manje jedem. Tako uspijevamo sastaviti kraj s kajem.”

Posao odmah nakon završene škole

Hans Rudolf W. dobiva mjesečno 335 eura mirovine. To je otprilike trećina onoga što u Njemačkoj važi kao granica siromaštva. A radio je cijeli život. Prvi je posao, odmah nakon škole, pronašao u jednoj banci, kasnije je radio kao taksist i kao domar. Kada je sa 65 godina išao u mirovinu odmah je postavio zahtjev za dodjelu socijalne pomoćii, takozvanog “temeljnog osiguranja” (Grundsicherung).

To su davanja kojima njemačka država pokriva razliku između stvarnog iznosa mirovine i zakonski određenog minimalnog iznosa socijalne pomoći (Mindestsicherung). Taj minimalan iznos stoji na raspolaganju svakom građaninu Njemačke – bez obzira na to je li i koliko uplaćivao u njemačke socijalne sustave ili nije.

Od tada ured za socijalnu skrb plaća najamninu za dvosobni stan bračnog para W. Uz to njih dvoje dobiva još i 300 eura za plaćanje režija, prije svega struje i grijanja.

Sve više siromašnih starijih osoba u Njemačkoj

Bračni par W. nije jedini koji se nalazi u takvoj situaciji. Prema podacima Njemačkog instituta za istraživanje privrede (DIW) je gotovo 17 posto umirovljenika i umirovljenika koji su nekad radili kao državni službenici (ove dvije grupe se u Njemačkoj razlikuju po statusu) ugroženo siromaštvom. A u studiji objavljenoj sredinom ove godine autori procjenjuju da bi se u sljedećih 20 godina njihov udio mogao povećati na 21,6 posto.

Kako bi se to izbjeglo, predstavnici velike koalicije u Njemačkoj (demokršćanska Unija CDU/CSU i socijaldemokrati, SPD) protekle nedjelje dogovorili o uvođenju tzv. osnovne mirovine u zemlji. Osnovna ideja: svatko tko je najmanje 35 godina redovno uplaćivao zakonski propisane doprinose na ime mirovinskog osiguranja trebao bi od 2021. dobivati mirovinu koja je barem deset posto viša od iznosa temeljnog osiguranja. I to bez obzira koliki je bio iznos njegovog mirovinskog osiguranja. Uz to će se u taj broj godina uračunavati i vrijeme posvećeno odgoju djece ili njegovanju nemoćnih članova obitelji. Privremena predsjednica SPD-a Malu Dreyer procjenjuje da bi od te nove regulacije koristi moglo imati oko milijun i pol ljudi.

Dugo natezanje oko osnovne mirovine

Projekt “osnovne mirovine” je u prvom redu baš i namijenjen ljudima kao što su Hans Rudolf W., koji su radili čitav život. U osnovi nitko ne spori da je nepravedno da oni, nakon odlaska u mirovinu, ne dobivaju više novca od ljudi koji nikada ništa nisu uplaćivali u mirovinsko osiguranje. No svejedno je trebalo dugo vremena proći do postizanja ovog sadašnjeg kompromisa.

Sadašnja velika koalicije je već treća vlada koja se bavi tim pitanjem, i koja ga je čak uvrstila u tekst koalicijskog sporazuma. Ali do realizacije nije dolazilo jer su se uvijek pojavljivale neke razlike među koalicijskim partnerima. Tako je bilo i ovaj puta: mjesecima su se vodile mukotrpne rasprave oko tzv. provjere neimaštine. Demokršćani (CDU/CSU) su smatrali da osnovnu mirovinu trebaju dobiti samo oni kojima je to doista nužno. Po njihovom mišljenju bi svatko tko ima neke prihode od iznajmljivanja nekretnine ili od kapitala, raspolaže sa značajnijim vrijednostima poput većih nekretnina, ili tko ima imućnog partnera, trebao biti izuzet od dobivanja osnovne mirovine. Socijaldemokratska SPD je to pak svakako htjela spriječiti. Sada je na kraju pronađeno kompromisno rješenje: prihodi će se provjeravati, ali se u tu provjeru neće uključivati imovina s kojom osoba raspolaže i neće se uzimati u obzir financijska situacija cjelokupnog domaćinstva.

Konačno ponovo moći izaći u grad

Hans Rudolf W. kaže da je njemu svejedno hoće li se ta provjera obavljati ili neće. On već i sada nadležnim službama mora svoje financijsko stanje staviti u potpunosti na uvid, kako bi dobio temeljno osiguranje. Njemu je najvažnije da mu konačno ostane nešto novca nakon što podmiri osnovne troškove. A dobro bi bilo i da više ne mora ići u ured za socijalnu skrb. “Ja se u osnovi ne sramim za to što dobivam temeljno osiguranje”, kaže on, “ali ipak je to malo neugodno kada kažem da dobivam socijalnu pomoć.”

Usprkos svemu tome Hans Rudolf W. je sretan da nije, poput brojnih drugih umirovljenika u Njemačkoj, upućen na pučke kuhinje. Ali i on se ponekad obrati humanitarnim organizacijama, primjerice kada mu treba nešto odjeće ili nešto za kuću što od svojih primanja ne može kupiti.

Najvažnije mu je, međutim, da on i njegova supruga ne žive izolirani od svijeta. Oni imaju djecu, unuke i praunuke koji ih često posjećuju, kaže i pokazuje na brojne fotografije na polici u dnevnoj sobi. Ali ipak bi ga radovalo da mu od osnovne mirovine, koja bi trebala biti uvedena od 2021. godine, ostane nešto novca u džepu. “Pa da, jasno, onda bih sa suprugom izašao u grad. Mi već dugo nismo bili tamo”, kaže Hans Rudolf W.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP