Prati nas

Vijesti

Grad Zagreb objavio memorandum o ‘zagrebačkom Manhattanu’

Memorandum ispočetka nije smio biti javno objavljen bez pristanka investitora, no čini se kako su sada dobili dopuštenje od Eagle Hillsa pa je dokument postao javno dostupan.

Silvija Novak

Objavljeno

|

foto: Robert Marinković/Pixabay

Nakon velikog pritiska javnosti, Grad Zagreb je na svojoj službenoj stranici objavio Memorandum o razumijevanju o projektu “Zagreb City” koji je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić potpisao s tvrtkom Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u ožujku ove godine.

Kako piše Jutarnji, oporba i velik dio novinara tražili su dokument na uvid nakon što je novinarka RTL-a Danka Derifaj objavila kako je vidjela Memorandum i da u njemu piše kako je Grad dužan u roku od 8 mjeseci od potpisivanja ugovora (plus dodatnih 6 mjeseci za odgodu) ispuniti određene uvjete, kao što su ishođenje lokacije i građevinske dozvole.


Mirka Jozić, pročelnica za gospodarstvo, rekla je da se Memorandum ne smije javno objaviti bez pristanka investitora, no čini se kako su sada dobili dopuštenje od Eagle Hillsa pa je dokument postao javno dostupan. Memorandum možete pogledati OVDJE.

Vezano za projekt, iz Grada su objavili sljedeće priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

Promišljanje održivog razvoja Grada Zagreba ne može izostavljati urbano transformiranje prostora Velesajma i Hipodroma koji zauzimaju više od milijun četvornih metara i jedan je od najvrjednijih gradskih strateških prostora u samome težištu grada. S jedne strane je omeđen rijekom Savom pa se nameće nužnost povezivanja tog prostora sa savskim priobaljem i promišljanje novih prometnih rješenja, uključujući i mostove. O prostoru se u stručnim krugovima i uz suradnju s Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu intenzivnije govori još od 2015. Pored prostornih, niz je drugih razloga za promišljanje razvoja tog prostora, od ekonomskih te socijalnih i neizostavno okolišnih. 

Ohrabrivanjem privatnih investicija o kojima se u javnosti i stručnim krugovima mnogo priča i koje svi priželjkuju, dobio bi se značajan pozitivan efekt na rast BDP-a cijele zemlje, a u slučaju projekta Zagreb City bi se moglo raditi o nekoliko milijardi eura. Važan je i utjecaj na  povećanje zaposlenosti, ne samo u domaćem građevinskom sektoru nego i na otvaranje predstavništava velikih stranih kompanija koje bi u inovativnom, modernom urbanom području mogle pronaći respektabilne poslovne prostore za svoje potrebe. Sve su to značajni ekonomski ciljevi koji se mogu postići razvojem  toga prostora. Socijalni aspekt se ogleda kroz novi život i nove prilike za sve Zagrepčane te u mogućnosti povećanja broja stanovnika zbog bolje javne infrastrukture i javne usluge. 

Uređenjem,  postojeći prostora bi se otvorio za sve građane jer današnji Velesajam i Hipodrom su ograđeni pa im je pristup ograničen, a njihovom se ponudom koristi neznatan broj građana i to manjim dijelom njegova ogromna potencijala. Osim stambenih i komercijalnih prostora te javne infrastrukture, uredile bi se zelene površine i parkovi dostupni za sve.

Prostor koji obuhvaća projekt Zagreb City trebao bi postati drugo moderno središte grada, nezaobilazna turistička destinacija, a uz sadržaje planiranog modernog Kongresno-sajamskog centra i Tehnološkog parka, Inovacijskog centra i Centra robotike te atraktivnih poslovnih prostora, bio bi i važan poslovni centar Grada Zagreba. Prostor sadašnjeg Velesajma bi postao  centar poslovnih okupljanja ne samo Zagreba nego cijele Republike Hrvatske. Razvoj tog prostora značajno bi doprinio  razvoju Novog Zagreba jer bi mu se udahnuo novi život. Pješačka zona, parkovi, zelene površine s komercijalnim i ugostiteljskim sadržajima bi podigli kvalitetu života, a moderna i nova javna, poslovna i komercijalna infrastruktura bi povećala vrijednost nekretnina u Novom Zagrebu.

Tako mi u Gradskoj upravi vidimo „Zagreb City“.

Nakon Javnog poziva za iskaz interesa investitora te promišljanja oko načina realizacije projekta i poslovnog modela, slijedi niz postupaka koji uključuju prostorno planiranje i programiranje, a najbolji put za odabir cjelovitog prostornog rješenja je postupak provedbe urbanističko-arhitektonskog natječaja te dodatno raspravljeno i stručno razrađeno odabrano natječajno rješenje izradom urbanističkog plana uređenja.

Dosadašnje aktivnosti:

Na mrežnim  stranicama Grada Zagreba je 13. veljače 2019., a u javnim glasilima 14. veljače 2019. je  objavljen Javni poziv investitorima za iskazivanje interesa za sudjelovanje u razvoju i realizaciji projekta radnog naziva „Grad u Gradu“

Zaključak o osnivanju povjerenstva za razmatranje pisama namjere s iskazanim interesom za sudjelovanje u razvoju i realizaciji projekta „Grad u Gradu“ je donesen 1. ožujka 2019 u Zagrebu. Zaključak je objavljen u Službenom glasniku Grada Zagreba, br. 6, od 25. ožujka 2019.

Povjerenstvo za razmatranje pisama namjere s iskazanim interesom za sudjelovanje u razvoju i realizaciji projekta „Grad u Gradu“ u Zagrebu se sastalo 5. ožujka 2019. radi razmatranja pisama namjere što su pristigla na Javni poziv. 

Povjerenstvo je razmotrilo zaprimljena pisma namjere te je jednoglasno utvrdilo:

    1. U zadanom roku su zaprimljena 3 pisma namjere s iskazanim interesom pravnih osoba navedenih prema redoslijedu zaprimanja:

    a. EUROMAX AG (Švicarska)

    b. EAGLE HILLS ( Ujedinjeni Arapski Emirati)

    c. BOUYGUES BATIMENT INTERNATIONAL (Francuska).

    2. Tvrtka EUROMAX AG  ne zadovoljava uvjete iz Javnog poziva s obzirom da je  pismo namjere s iskazom interesa dostavila na engleskom jeziku i bez popratne dokumentacije. Stoga, sukladno uvjetima iz Javnog poziva, predmetno pismo namjere se neće dalje razmatrati.

    3. Propisane uvjete iz Javnog poziva u potpunosti zadovoljavaju  tvrtke EAGLE HILLS i BOUYGUES BATIMENT INTERNATIONAL

    4. Kriterije na temelju kojih se vrjednovala dokumentacija priložena uz pisma namjere, a što se odnosi na financijske kapacitete, referencije tvrtki, stručnost i sposobnost vodećih stručnih osoba, iskustvo u realizaciji i upravljanju s projektima sličnih predmetu Javnog poziva.  

Tvrtka EAGLE HILLS je u dostavljenim referencijama dokazala da ima izvanredno iskustvo u razvoju projekata sličnog opsega i zahtjevnosti zadatka, posebice na temu urbane regeneracije u gradovima koje obilježava brzi rast. Projekti iz portfolia Eagle Hillsa nisu projekti akupunkturnog karaktera nego oni koji tretiraju cjelovite urbane zone.

U Opisu projekta objavljenog Javnog poziva navedena je nužna urbana i gospodarska transformacija prostora koja će taj dio grada učiniti privlačnim za građane, turiste i poslovne subjekte te će mu dati značaj koji povijesno zaslužuje. Stoga su referencije tvrtke EAGLE HILLS okarakterizirane kao optimalne za eventualnu buduću suradnju.

Povjerenstvo za razmatranje pisama namjere s iskazanim interesom za sudjelovanje u razvoju i realizaciji projekta „Grad u Gradu“ u Zagrebu je gradonačelniku Grada Zagreba predložilo prihvaćanje pisma namjere s iskazom interesa zainteresiranog investitora EAGLE HILLS (Ujedinjeni Arapski Emirati) te potpisivanje memoranduma o razumijevanju s istim, a radi daljnje koordinacije, razvoja i realizacije projekta  „Grad u Gradu“.

Dana 14. lipnja 2019. gradskim zastupnicima je dostavljen odgovor kojim je obrazloženo sve navedeno te je istaknuto da naredne aktivnosti, nužne za pripremu i provedbu projekta „Grad u Gradu“ obuhvaćaju propisane postupke izrade odgovarajuće prostorno-planske dokumentacije te postupak provedbe javnoga međunarodnog urbanističko-arhitektonskog natječaja radi odabira najboljega idejnog rješenja kao buduće stručne podloge za izradu urbanističkog plana uređenja.  Također je navedeno da će se za   potrebe provedbe međunarodnoga javnog natječaja izraditi natječajni elaborat s programskim zadatkom te će uz uvjete natječaja, predstavljati okvir za odabir natječajnih radova i implementaciju natječajnih rješenja u prostorne planove. Istovremeno s izradom natječajnog elaborata, započela je izrada analize i revalorizacije prostora Zagrebačkog velesajma u dijelu zaštite nepokretnih kulturnih dobara te će konačne smjernice zaštite biti ugrađene u sve prethodno navedene dokumente.

Memorandum o razumijevanju između Eagle Hillsa i Grada Zagreba potpisan je 12. ožujka 2019. radi iskazivanje interesa i namjere te načelnog utvrđivanja projektnih uvjeta. Konačni uvjeti za realizaciju projekta bi se utvrdili ugovorima.  U polaznim osnovama Memoranduma o razumijevanju je navedeno da se pravni poslovi vezani uz projekt sklapaju uz suglasnost predstavničkog tijela, odnosno Gradske skupštine Grada Zagreba.

 U članku 15. točka 15.3. je navedeno da svaka ugovorna strana može prekinuti pregovore u vezi s projektom bez potrebe da navede bilo koji od razloga za takav postupak ili bez ikakve obveze prema drugoj ugovornoj strani. U članku 20. je navedeno da Memorandum ne predstavlja zakonsku obvezu niti stvara zakonska prava ili obveze između ugovornih strana.

Gradska uprava Grada Zagreba zainteresiranim osobama je omogućila uvid u sadržaj Memoranduma o razumijevanju, a radi povećanog interesa javnosti Memorandum o razumijevanju javno je objavljen 3. rujna 2019. na mrežnim stranicama Grada Zagreba.

.

Vijesti

Lešinarenje staraca: Kako lako i brzo doći do stana?

Gospođa, 52 godine, pruža doživotnu skrb osobi starije životne dobi, po mogućnosti ženskoj osobi s područ­ja Zagreba u zamjenu za nekretninu u Zagrebu ili na moru.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Potpisivanje ugovora o doživotnom, a pogotovo o dosmrtnom uzdrža­vanju, nažalost često završi loše po stariju osobu koja potpisuje te ugovore. upozorava Glas umirovljenika.

Hrvatski starci i starice za koje se nitko nema ili ne želi brinuti, a nemaju dovolj­no sredstava za život, jednostavno su primorani od nekoga potražiti pomoć, no ta druga strana nerijetko ne ispuni ono što se ugovorom obvezala. Događa se, tako, da nakon potpisivanja ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, automatski ostanu bez svoje imovine, nekretnine, a zauzvrat ne dobiju potrebnu skrb, a neki doslovno završe i na ulici.


Ne zbog reklame predatorima, već zbog istrage i ukazivanja na opasnosti koje nude brojni skrbnici, odlučili smo malo pročešljati hrvatske oglasnike i društvene mreže i na kraju smo se za­panjili velikim brojem oglasa koje nude skrb u zamjenu za nekretninu.

Stan u Zagrebu ili na moru

“Gospođa, 52 godine, pruža doži­votnu skrb osobi starije životne dobi, po mogućnosti ženskoj osobi s područ­ja Zagreba u zamjenu za nekretninu u Zagrebu ili na moru. Ukoliko se nema tko za Vas brinuti, a želite ostati u svom domu, slobodno mi se javite. Skrb bi se odnosila na sve što Vam je potrebno u svakodnevnom životu, od prehrane, održavanje higijene, vožnje liječniku do druženja. Slobodno se javite bez ustru­čavanja za bilo kakva pitanja”, stoji u jed­nom takvom oglasu gospođe iz Zagreba koja cilja na stan u Zagrebu ili na moru, po svemu sudeći odmah, odnosno pot­pisivanjem ugovora o dosmrtnom uzdržavanju.

Jedan bračni par iz Slavonskog bro­da traži stariju gospođu/gospodina kome je potrebna njega i doživotna skrb u zamjenu za nekretninu, dodajući kako imaju dugogodišnje iskustvo u njezi sta­rijih osoba. Možemo zamisliti koliko su ti predatori već “zaradili” stanova i kuća!

Na istom tragu je i bračni par iz okolice Đurđevca, koji traži stariju žensku osobu za koju bi se također skrbili doživotno u zamjenu za nekretninu.

Nuđenjem skrbi u zamjenu za ne­kretninu neki možda doista žele riješiti stambeno pitanje, poput mladog, viso­koobrazovanog bračnog para iz Varaždi­na, koji traži stariju osobu o kojoj bi se brinuli, a zauzvrat traže ni više ni manje nego kuću, i to potpisivanjem ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, kojim bi imovina odmah prešla na njihovo ime. No, da li bi taj par doista ispunjavao svoje obveze ili ne, ili je možda riječ o lešinarima kojima je to samo biznis, ostaje pita­nje. U svakom slučaju, riječ je o prevelikom riziku za stranu koja traži skrb.

Sindikat umirovljenika Hrvatske sto­ga je više puta od Ministarstva pravo­suđa zatražio da se ukinu ugovori o dosmrtnom uzdržavanju, no svaki put smo odbijeni.

Samo ozbiljne ponude

Ne oglašavaju se samo oni koji nude usluge skrbi, već i starije osobe koje tra­že skrb. Tako jedan 70-godišnji muška­rac iz Kloštar Ivanića pored Ivanić Grada traži žensku osobu, vitalnu, za skrb u zamjenu za nekretninu. Drugi umirovlje­nik je pak napisao da traži žensku osobu koja bi ga doživotno uzdržavala, uz na­pomenu “samo ozbiljne ponude”.

Traženje ili nuđenje skrbi u zamjenu za nekretninu ne odvija se samo preko oglasnika, već i društvenih mreža. Tako na Facebooku postoji stranica “Dohrana Uzdržavanje Starijih Osoba U Zamjenu Za Nekretninu”.

Odmah na vrhu te stra­nice stoji sljedeća, pomalo bizarna po­ruka administratora: “Tražite osobu koju bi uzdržavali ili dohranili u zamjenu za prijepis nekretnine, napišite oglas i ako je prihvatljivog sadržaja bit će objavljen. Izbjegavajte pojam “stariju osobu” u svim varijacijama jer ružno zvuči, a neke stvari se podrazumijevaju.”

Za oko nam je zapela objava jednog para koji skrb u zamjenu za nekretninu nude jer je njihova nekretnina stradala u potresu. “Par (ona 57 i on 63 god), obo­je izrazito vedre naravi, oštećeni zagre­bačkim potresom, na novom početku života, traže slobodnu osobu s neopte­rećenom nekretninom na zagrebačkom području, kojoj je potrebna redovita i svakodnevna životna briga, topla riječ ili osmijeh. Nudimo skrb kako se dogovori­mo. Ako ste usamljena osoba i nesigur­na u sutrašnjicu i ako ste se prepoznali u našem kratkom oglasu, javite nam se. Odgovorit ćemo na svaku dobronamjer­nu poruku, a neozbiljne i neprimjerene ćemo zanemariti2, stoji u njihovoj objavi.

Sve sami dobri ljudi?!

Zanimljiva je i objava jednog 53-godišnjaka koji se predstavio kao umirovljenik, invalid i branitelj, koji kaže, nije imao sreće u životu, a doplaćivao bi sta­rijoj osobi dom u zamjenu za nekretninu. Kaže kako je savjestan, odgovoran, odra­stao bez roditelja te da je dobar čovjek.

Pregledavajući oglase i objave došli smo do zaključka da skrb u zamjenu za nekretnine najviše nude obitelji s dje­com, što se na prvu možda čini i logično jer obitelji na taj način žele riješiti svoje stambeno pitanje. No, ostaje pitanje što se doista krije iza takvih oglasa, odnosno je li riječ o osobama koje su toliko pro­računate da pišu primamljive oglase, u kojima sebe prikazuju u lijepom svjetlu, a zapravo su varalice, predatori koji se na sve načine žele dočepati nekretnina starijih osoba. (Igor Knežević, Glas umirovoljenika)

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP