Prati nas

Vijesti

Što je važnije?

Hrelja: Prioritet je isplata dijela mirovine pokojnog supružnika, a ne nacionalna mirovina

Hrvatska je, kaže, među rijetkim europskim državama gdje supružnik ne može naslijediti mirovinu nego zadržava svoju ili 70 posto mirovine preminulog supružnika.

Objavljeno

|

Tko je Silvano Hrelja?
Silvano Hrelja (foto: HSU.hr)

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja komentirao je najave uviođenja nacionalne mirovine za one koji nemaju uvjete za bilo kakvo mirovinsko primanje. Hrelja podsjeća da nacionalne mirovine pred građane izranjaju po peti put i to svaki put pred parlamentarne izbore, pa ne isključuje mogućnost da i ovog puta cijela priča padne u vodu.

Kako je objasnio, HSU se ne protivi nacionalnoj mirovini, no smatra da postoje i važniji ciljevi. “Za nas je prvi prioritet mirovinskog sustava drugačije uređenje obiteljskih mirovina”, kazao je Hrelja koji želi da uz vlastitu bračni drugovi dobiju pravo i na isplatu dijela mirovine pokojnog bračnog druga. Vrlo često radi se o ljudima koji su zajedno skupili više od 70 godina staža, plaćali doprinose, ali im to država ne priznaje. Hrvatska je, veli, među rijetkim europskim državama gdje supružnik ne može naslijediti mirovinu nego zadržava svoju ili 70 posto mirovine preminulog supružnika. Taj je zahtjev, podsjećamo, HSU svojevremeno iznio i pred Milanovićevu vladu.

“Podrazumijevam da je mirovina nešto što je rezultat uplaćenih doprinosa kroz desetljeća rada. Ovo sigurno nije mirovina, ovo je socijalna pomoć u starosti. Ako se ova pomoć nazove mirovinom, onda bismo je trebali davati i našim umirovljenicima koji ne žive u Hrvatskoj, a namjena toga je isključivo socijalna sigurnost”, naglasio je Hrelja.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.