Prati nas

Vijesti

Jedna zastava, jedna borba?

Hrelja ujedinjuje umirovljeničku scenu: ‘Sve stranke pod zastavu HSU-a’

HSU se javio na adrese petnaestak umirovljeničkih stranaka. U pozivu stoji da će HSU donijeti statutarnu odluku da svima, i na nacionalnom i na lokalnom nivou, ponuditi mjesto u proširenom predsjedništvu stranke, ali pod uvjetom da se te stranke ugase.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika

Šefovi najjačih umirovljeničkih stranaka već neko vrijeme razmišljaju o ujedinjenju u jednu stranku i o zajedničkom izlasku na buduće parlamentarne izbore sa SDP-om. O tomu je za N1 govorio Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika.

“Dugo traje to razmišljanje. Građani i umirovljenici žele zajednistvo, dalo to rezultata ili ne. Na našim tribinama se građani starije dobi zalažu za ujedinjenje umirovljeničkih stranaka, a to je težak zadatak jer su predsjednici dijela drugih stranaka bili u HSU. Stranke su našle zbog nezadovoljstva, i tome nema alternative”, kazao je Hrelja.


HSU se, kaže, javio na adrese petnaestak umirovljeničkih stranaka. “U pozivu stoji da će HSU donijeti statutarnu odluku da svima, i na nacionalnom i na lokalnom nivou, ponuditi mjesto u proširenom predsjedništvu stranke, ali pod uvjetom da se te stranke ugase, jer previše stranaka zbunjuje glasače i rasipa glasove. Želja je da svi zajedno djelujemo pod zastavom HSU-a”, rekao je Hrelja.

No što je s Blokom Umirovljenici zajedno koji je do sada bio u partnerstvu s HDZ-om? “Lazar Grujić koji je na čelu BUZ-a krenuo je od SDP-a, pa HSU-a, pa u Umirovljenici zajedno. BUZ je bio dio Domoljubne koalicije. Mi smo SDP-ov partner, podržavamo ih. Predsjednik BUZ-a je svjestan da treba voditi stranku kako ja vodim, jer ako će je voditi onako kako je on vodi BUZ mogu samo propasti, to su njegove riječi”, odgovara Hrelja. Glavni im je cilj, kaže, pitanje obiteljskih mirovina.

“Sve ovo je pod jednim ciljem, zahvat u mirovinskom sustavu koji se odnosi 200.000 obiteljskih mirovina. Želimo urediti obiteljske mirovine prema zapadnoeuropskom modelu, da dvoje koji imaju zajedno 80 godina staža, da određeni postotak mirovine preminulog dobije supružnik koji ga je nadživio, ili, ako je druga mirovina značajno veća, da se svoje odrekne, a dobija 70 posto mirovine bračnog druga. Takav model ima Slovenija i većina zapadnoeuropskih zemalja. Kaže se da nema novca, ali mislim da nema političke volje. Tim se ljudima devalviraju uplate doprinosa tijekom 80 godina, nije fer ne dati im ono što je pokriveno doprinosima”, smatra Hrelja.

.

Vijesti

U požaru umirovljeničkog doma poginule su dvije osobe

Na teren su izašli vatrogasci, policija i hitna služba, kazali su iz PU splitsko-dalmatinske.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Požar koji je izbio u Domu za starije na području Dugog Rata odnio je dva života, potvrdila je policija. Vatra je izbila nešto iz 19 sati.

Na teren su izašli vatrogasci, policija i hitna služba, kazali su iz PU splitsko-dalmatinske. Požar je lokaliziran te je u tijeku je evakuacija.


“Evakuirali smo štićenike s gornjih katova doma da bi spriječili ugrozu. Tu smo dočekali ekipu hitne pomoći koja je potom odvozila štićenike. Štićenici nisu vraćeni u prostorije jer traje policijski očevid, očekuje se dolazak kriminalističke policije”, kazali su vatrogasci novinarima portala Dalmacija Danas.

Podsjetimo, u siječnju je u Andraševcima u Zagorju izgorio drveni pomoćni objekt obiteljskog doma za stare i nemoćne. Vatra je tada progutala šestero nepokretnih staraca, a u samom domu otkriven je cijeli niz nepravilnosti.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP