Prati nas

Mozaik

Pred vama je uspješna poslovna budućnost

Nije kasno! Znate li koja je idealna dob za pokretanje posla?

Puno je teže uspješno provesti neku ideju u djelo ako nemate iskustva. Iz istog je razloga osobi s manje iskustva puno teže osmisliti strategiju ili donijeti pametnu taktičku odluku.
Zaključak se nameće sam po sebi: imate li 40, 50 ili 60 godina i razmišljate o tome da pokrenete vlastiti posao – učinite to!

Objavljeno

|

foto: rawpixel.com/Pexels

Ako ste u pedesetima, pa čak i četrdesetima, možda mislite da je za vas vlak poduzetništva odavno prošao te da je kasno da sada započinjete neki svoj posao.

No to je – krivo! Nedavna studija koju je proveo Census Bureau u suradnji s dvojicom profesora s MIT-a, pokazala je da je većina uspješnih poduzetnika u tehnološkom sektoru sredovječna. Za potrebe studije, proučili su listu od 2,7 milijuna kompanija te ustanovili da je prosječna dob njihovih osnivača bila 45 godina u vrijeme pokretanja posla.

Podaci su također pokazali i da će 50-godišnji poduzetnik skoro dva puta češće pokrenuti uspješan posao nego onaj kojemu je tridesetak godina. Evo što kažu podaci:

– osnivači uspješnih kompanija su pedesetogodišnjaci čak 2,2 puta češće nego 30-ogodišnjaci
– osnivači uspješnih kompanija su 40-ogodišnjaci čak 2,1 posto češće nego 25-ogodišnjaci
– 50-ogodišnjak će 2,8 puta češće od 25-godišnjaka osnovati uspješnu kompaniju

Zanimljivih statističkih podataka ima još:

– 60-ogodišnjaci su čak tri puta češće osnivači uspješnih kompanija nego 30-ogodišnjaci, a 1,7 puta češće će te kompanije završiti u rangu 0,1 najuspješnijih

Pitate se zašto je tome tako? Razloga je, naravno, mnogo, no ključni je faktor razlika između zamisli i provedbe. Naime, ideje su super, ali provedbe tih ideja su ono što čini razliku. Isto je i sa strategijom – strategija je važna, ali taktika – znači, ono što doista radite – ono je što potiče rast neke tvrtke.

Puno je teže uspješno provesti neku ideju u djelo ako nemate iskustva. Iz istog je razloga osobi s manje iskustva puno teže osmisliti strategiju ili donijeti pametnu taktičku odluku. Zaključak se nameće sam po sebi: imate li 40, 50 ili 60 godina i razmišljate o tome da pokrenete vlastiti posao – učinite to!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.