Prati nas

Vijesti

Nije jeftino

Poskupjeli ukopi, kremiranje i održavanje grobova u Zagrebu. Radit će se nove arkade

Iz Gradskih groblja kažu – cijene su morali dići jer posluju u minusu. Žele doskočiti i crnom tržištu na kojem se grobovi prodaju u oglasniku jer je potražnja ogromna.

Objavljeno

|

Mirogoj (foto: Siniša Bogdanić)

Skupo je živjeti, a sve je skuplje i umrijeti. Posebno u Zagrebu koji je drastično podigao cijene ukopa, kremiranja i održavanja grobova, javlja RTL. Iako su se cijene nekih usluga utrostručile, iz Gradskih groblja Zagreb tvrde da su među jeftinijima u Europi.

Gradska groblja od nedjelje imaju novi cjenik po kojima za ispraćaj pokojnika treba izdvojiti 900 kuna više, dok je godišnja naknada za održavanje groba poskupjela 100 kuna. Od 836 stavku u cjeniku, promijenjene su cijene njih 50. “To se odnosi na grobnu naknadu, odnosi se na sami ispraćaj, na neke pogrebne usluge”, rekao je Patrik Šegota, voditelj podružnice Gradska groblja Zagreb.

Pa su tako neke cijene i do tri puta više u odnosu na ranije.  “Klasičan ukop, prosječna cijena naših usluga je od nekih sedam, sedam i pol tisuća kuna pa na više. Ovisi o cijeni, odnosno odabiru lijesa, pa o cijeni grobnog mjesta ako se kupuje”, rekla je Lahorka Ivanek iz Gradskih groblja Zagreb

Cijena grobnih mjesta zasad je ostala ista. Najjeftinije je zakupiti uređeni grob čija je cijena od 2.500 kuna na više. Kaseta za urne košta od 14 do 33 tisuće kuna. Betonirana grobnica za četvero pokojnika od 40.000 do čak 207.000 kuna.

Miroševac (foto: Goran Horvat/Pixabay)

Gradonačelnik Milan Bandić za Radio Sljeme je rekao kako je poskupljenje bilo nužno i neizbježno: “Mi smo zadnje dvije godine radili kolumbarijski zid, iduće godine krećemo s produženjem Bolleovih arkada. Standard se mora dizati, a nažalost, mora se, svakih desetak godina, i raditi korekcija cijena. Nismo imali drugog izbora, ali će svaka kuna i lipa, koju sam potpisao, biti transparentna i uložena u prave svrhe.”

Na zagrebačkim grobljima pokopa se oko 8.000 ljudi godišnje. Ipak, iz Gradskih groblja kažu – cijene su morali dići jer posluju u minusu. Žele doskočiti i crnom tržištu na kojem se grobovi prodaju u oglasniku jer je potražnja ogromna. Ali i jer dvadeset osam groblja kojima upravljaju vape za obnovom.

U planu je proširenje Aleje ispraćaja, ali i obnova Krematorija i postojećih Arkada. Do konca iduće godine trebala bi početi izgradnja i novih arkada na južnoj strani Mirogoja. To znači oko 20 tisuća grobnih mjesta više. I s ovim novim cijenama, kažu iz Gradskih groblja, pokopati se u Zagrebu i dalje je jeftinije nego u ostatku Europe.

“Ono što kod nas sada stoji oko 150 eura, u Italiji je 511. U susjednoj Sloveniji je usluga kremiranja 250 eura”, rekao je Šegota za RTL. A kod nas se može i platiti na rate.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.