Prati nas

Vijesti

HZZO: U Hrvatskoj su dostupni lijekovi koji se daju u cijelom svijetu

‘Dolaskom imunoterapije smo napravili revoluciju u uspjehu liječenja onkoloških pacijenata, u rezultatima liječenja i po prvi puta učinili smo neke metastatske bolesti čak i izlječivima, a ne samo produžili život.’

Objavljeno

|

foto: Kendal/Unsplash

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ne na konferenciji za medije predstavio nove lijekove na listama lijekova i njihovu dostupnost osiguranim osobama.

Ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić tako tvrdi da je HZZO za lijekove osigurao 6,5 milijardi kuna, od kojega 1,4 milijarde kuna za posebno skupe lijekove. Na listama lijekova HZZO-a svi lijekovi koji se u terapijama daju u cijelom svijetu. Sva inovativna terapija koja je dostupna u ovom trenutku je dostupna i u Republici Hrvatskoj.


Imunoterapija je izazvala revoluciju

Prof.dr.sc. Stjepko Pleština, predsjednik Povjerenstva za lijekove i predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb naveo je kako pojedine terapijske opcije dolaze na liste lijekova HZZO-a čak i ranije nego je to u puno bogatijim zemljama.

“Dolaskom imunoterapije smo napravili revoluciju u uspjehu liječenja onkoloških pacijenata, u rezultatima liječenja i po prvi puta učinili smo neke metastatske bolesti čak i izlječivima, a ne samo produžili život. Veliki iskorak smo napravili kod hematoloških zloćudnih bolesti posebice dolaskom najnovijih terapijskih opcija kao što je to međustanična terapija koju malo zemalja Europe ovoga časa ima”, kazao je Pleština.

Novi lijekovi brzo dolaze u Hrvatsku

Predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Zagreb prof.dr.sc. Ervina Bilić nadodala je kako u posljednjih 5-7 godina u neurologiji svjedočimo velikim otkrićima, a svi novi lijekovi u Hrvatskoj su bili dostupni godinu i godinu i pol dana nakon provedenih studija.

Liječenje hepatitisa C – 97% uspjeha!

Pročelnica Zavoda za infekcije probavnog trakta Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” prof.dr.sc. Adriana Vince navela je kako je zahvaljujući novim lijekovima za liječenje hepatitisa C, koji su se pojavili prije četiri godine s učinkovitosti od 97 posto, 1000 hrvatskih pacijenata od njih 1020 liječenih potpuno izliječeno od te bolesti. 

80% lijekova je na osnovnoj listi

Rukovoditeljica Službe za lijekove i medicinske proizvode HZZO-a Jelena Matuzović istaknula je trenutno se na listi lijekova nalazi preko 4.500 pakiranja lijekova, od kojih je oko 80% njih na osnovnoj listi, a oko 20% na dopunskoj listi lijekova.

“Na Popisu posebno skupih lijekova popisu nalazi se 108 djelatnih tvari u ukupno 271 različitih pakiranja lijekova. Prednosti izdvajanja posebno skupih lijekova na poseban popis su bolja dostupnost osiguranicima koji u cijelosti ostvaruju pravo na lijek u okviru sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja. Također, prednost je kako trošak takvih lijekova ne opterećuje proračune bolnica, već se takvi lijekovi posebno financiraju izvan bolničkih proračuna.”

Neki skupi lijekovi i u ljekarni

Za osigurane osobe je važno da im je omogućeno da neke skupe lijekove, umjesto da ih podižu u bolnici, sada mogu dobiti propisivanjem na recept HZZO-a u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i podizanjem u najbližoj ljekarni prema mjestu stanovanja, bez potrebe za dodatnim putovanjima u bolnice samo radi podizanja lijeka.

To su lijekovi za liječenje 1. linije multiple skleroze, zatim lijek somatropin za liječenje deficita hormona rasta i Turnerovog sindroma, te dio bioloških lijekova za liječenje reumatoloških bolesnika, psorijaze i upalnih bolesti crijeva, priopćio je HZZO.

.

Vijesti

Za 2.000 umirovljenika stižu MANJE mirovine

Antonija je korisnica obiteljske mirovine koju je naslijedila od pokojnog supruga iza kojeg je bilo više od 37 godina staža. Veći dio staža, 20 godina i mjesec dana, njezin je suprug ostvario u Hrvatskoj, dok je devet godina i pet mjeseci radio u Srbiji, a sedam godina i 11 mjeseci u BiH.

Objavljeno

|

Autor

Brojnim hrvatskim umirovljenicima posljednjih mjeseci na kućne adrese stižu rješenja Mirovinskog zavoda kojima im se utvrđuju nove znatno niže mirovine od onih koje su primali dosad, piše Jutarnji list.

Riječ je, čini se, uglavnom o umirovljenicima koji su dio ili cijeli radni staž ostvarili u nekoj od republika bivše Jugoslavije, a kojima se tek sada 30 godina od raspada bivše države i 20-ak godina od sklapanja ugovora kojim se regulira međudržavno socijalno osiguranje na tom teritoriju ažuriraju iznosi mirovina, i to u pravilu rezultira bitno nižim iznosima, navodi list.


Prema neslužbenim podacima, radi se o oko 2.000 ljudi, a glavni je razlog što se to čini tek sada, kažu u HZMO-u, što su za pojedine umirovljenike iz BiH i Srbije izračune čekali i 15 godina.

“Stiglo mi je rješenje prema kojemu mi je mirovina od prošlog mjeseca niža za čak 1.100 kuna pa ću, umjesto 3.750, primati 2.657 kuna. Meni je to smanjenje veliki novac, a ne razumijem koji je razlog tom smanjenju sada, toliko godina nakon što smo sve definirali”, kaže Antonija Z., 71-godišnja Zagrepčanka koja je krajem prošle godine od HZMO-a dobila novo rješenje o mirovini.

Antonija je korisnica obiteljske mirovine koju je naslijedila od pokojnog supruga iza kojeg je bilo više od 37 godina staža. Veći dio staža, 20 godina i mjesec dana, njezin je suprug ostvario u Hrvatskoj, dok je devet godina i pet mjeseci radio u Srbiji, a sedam godina i 11 mjeseci u BiH. Kada se sve zbroji i oduzme, Antonija Z. je za suprugovih 37 godina i pet mjeseci staža naslijedila mirovinu od oko 3750 kuna. No, sukladno novom izračunu, koji se odnosi na mirovinu za prosinac prošle godine, a koja joj je isplaćena u siječnju ove godine, Antonija, po novome, ostvaruje čak 1100 kuna manju mirovinu.

I ne samo to – kako bi ostvarila pravo na dio mirovine iz BiH i Srbije, Antonija mora otvoriti i devizni račun jer je riječ o uplatama iz inozemstva, donosi Jutarnji list.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP