Prati nas

Vijesti

HZZO: U Hrvatskoj su dostupni lijekovi koji se daju u cijelom svijetu

‘Dolaskom imunoterapije smo napravili revoluciju u uspjehu liječenja onkoloških pacijenata, u rezultatima liječenja i po prvi puta učinili smo neke metastatske bolesti čak i izlječivima, a ne samo produžili život.’

Objavljeno

|

foto: Kendal/Unsplash

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ne na konferenciji za medije predstavio nove lijekove na listama lijekova i njihovu dostupnost osiguranim osobama.

Ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić tako tvrdi da je HZZO za lijekove osigurao 6,5 milijardi kuna, od kojega 1,4 milijarde kuna za posebno skupe lijekove. Na listama lijekova HZZO-a svi lijekovi koji se u terapijama daju u cijelom svijetu. Sva inovativna terapija koja je dostupna u ovom trenutku je dostupna i u Republici Hrvatskoj.

Oglas

Imunoterapija je izazvala revoluciju

Prof.dr.sc. Stjepko Pleština, predsjednik Povjerenstva za lijekove i predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb naveo je kako pojedine terapijske opcije dolaze na liste lijekova HZZO-a čak i ranije nego je to u puno bogatijim zemljama.

“Dolaskom imunoterapije smo napravili revoluciju u uspjehu liječenja onkoloških pacijenata, u rezultatima liječenja i po prvi puta učinili smo neke metastatske bolesti čak i izlječivima, a ne samo produžili život. Veliki iskorak smo napravili kod hematoloških zloćudnih bolesti posebice dolaskom najnovijih terapijskih opcija kao što je to međustanična terapija koju malo zemalja Europe ovoga časa ima”, kazao je Pleština.

Novi lijekovi brzo dolaze u Hrvatsku

Predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Zagreb prof.dr.sc. Ervina Bilić nadodala je kako u posljednjih 5-7 godina u neurologiji svjedočimo velikim otkrićima, a svi novi lijekovi u Hrvatskoj su bili dostupni godinu i godinu i pol dana nakon provedenih studija.

Liječenje hepatitisa C – 97% uspjeha!

Pročelnica Zavoda za infekcije probavnog trakta Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” prof.dr.sc. Adriana Vince navela je kako je zahvaljujući novim lijekovima za liječenje hepatitisa C, koji su se pojavili prije četiri godine s učinkovitosti od 97 posto, 1000 hrvatskih pacijenata od njih 1020 liječenih potpuno izliječeno od te bolesti. 

80% lijekova je na osnovnoj listi

Rukovoditeljica Službe za lijekove i medicinske proizvode HZZO-a Jelena Matuzović istaknula je trenutno se na listi lijekova nalazi preko 4.500 pakiranja lijekova, od kojih je oko 80% njih na osnovnoj listi, a oko 20% na dopunskoj listi lijekova.

“Na Popisu posebno skupih lijekova popisu nalazi se 108 djelatnih tvari u ukupno 271 različitih pakiranja lijekova. Prednosti izdvajanja posebno skupih lijekova na poseban popis su bolja dostupnost osiguranicima koji u cijelosti ostvaruju pravo na lijek u okviru sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja. Također, prednost je kako trošak takvih lijekova ne opterećuje proračune bolnica, već se takvi lijekovi posebno financiraju izvan bolničkih proračuna.”

Neki skupi lijekovi i u ljekarni

Za osigurane osobe je važno da im je omogućeno da neke skupe lijekove, umjesto da ih podižu u bolnici, sada mogu dobiti propisivanjem na recept HZZO-a u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i podizanjem u najbližoj ljekarni prema mjestu stanovanja, bez potrebe za dodatnim putovanjima u bolnice samo radi podizanja lijeka.

To su lijekovi za liječenje 1. linije multiple skleroze, zatim lijek somatropin za liječenje deficita hormona rasta i Turnerovog sindroma, te dio bioloških lijekova za liječenje reumatoloških bolesnika, psorijaze i upalnih bolesti crijeva, priopćio je HZZO.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

Oglas