Prati nas

Vijesti

Stvarno?

Milanović: ‘Imam informaciju da saborski zastupnici ostaju bez povlaštenih mirovina’

‘To su ta jednostavna obećanja koja možeš ispuniti. Ne obećavati da ćeš se preseliti u Visoku pa onda muljaš od prvoga dana’, kaže Milanović.

Objavljeno

|

Zoran Milanović (screenshot: SDPHrvatske/Youtube)

Da bi saborski zastupnici mogli ostati bez povlaštenih mirovina, izjavio je nekadašnji premijer i aktualni SDP-ov kanidat za predsjednika Zoran Milanović.

Predizborno obilazeći Zadar, podsjetio je da je Sabor 2012. na prijedlog njegove Vlade donio dvije mjere  – ukidanje privatnih ovrhovoditelja i povlaštenih mirovina. Povlaštene mirovine tada su ukinute za sva buduća vremena, kao i za tadašnji saziv Sabora.

Međutim, dodao je, to je tri godine kasnije poništio Ustavni sud. Tako da oni koji su stekli to pravo i dalje ga imaju, a među njima je i cijeli sastav tog suda.

“No, imam radosnu vijest. Prema zadnjim informacijama, saborski zastupnici ostaju bez tih mirovina. To su ta jednostavna obećanja koja možeš ispuniti. Ne obećavati da ćeš se preseliti u Visoku pa onda muljaš od prvoga dana. Ja ću se preseliti tamo gdje me stave. Ako treba, može i ovamo, u Zadar, zašto ne?”, rekao je Milanović.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, 31. kolovoza 2019. godine isplaćivano je 669 mirovina u kategoriji “zastupnici u Hrvatskom saboru, članovi Vlade, suci Ustavnog suda i glavni državni revizor”. Prosječna mirovina ove skupine iznosi 10.030,37 kuna uz prosječan staž od 33 godine, jednog mjeseca i 22 dana.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.