Prati nas

Mozaik

Priče za laku noć direktno iz svemira

‘Svemirske priče’ koje djeci čitaju pravi astronauti

‘Svemirske priče’ su divan projekt u kojem pravi astrunauti, s prave svemirske postaje djeci čitaju priče za laku noć. Na taj se način potiče čitanje, ali interes djece za svemir, znanost i tehnologiju.

Objavljeno

|

foto: Chris Barbalis/Unsplash

Ako ste unucima već pročitali sve zemaljske priče, evo malo osvježenja iz svemira. Global Space Education Foundation predstavlja posebnu ediciju Svemirskih priča.

Naime, ove posebno odabrane priče pročitali su, ni više ni manje, nego astronauti plutajući uokolo u bestežinskom prostoru Međunarodne svemirske postaje. Snimke su nakon toga uređene tako da ih mogu gledati djeca dolje na Zemlji. Rezultat ove akcije je predivan, poučan i inspirativan.

Ovaj koncept osmislila je i razvila Patricia Tribe, bivša ravnateljica obrazovnog odjela Svemirskog centra Houston i Alvin Drew, prvi astronaut koji je u svemiru pročitao neku priču i to tijekom posljednje misije svemirskog broda Discovery. Osim što su željeli kod djece potaknuti čitanje, namjera im je bila promovirati i STEM područja (science, technology, engineering and mathematics, odnosno znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku), a sve to u uvjetima nulte gravitacije. Sve priče čitaju astronauti stacionirani na Međunarodnoj svemirskoj postaji koja kruži oko Zemlje brzinom od oko 28.000  km/h.

“Ima li uopće boljeg načina za promoviranje čitanja i znanosti od ovog?” kaže Patricia Tribe i dodaje kako djeca putem ovih videa neće samo čuti priču, već će vidjeti i kako je astronautima na svemirskoj postaji. Projekt priča u svemiru ide dalje pa se planira i izvođenje raznih znanstvenih eksperimenata u svemiru koja djeca mogu ponoviti kod kuće, raspravljanje o različitim prirodnim i tehnološkim pitanjima i slično.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.