Prati nas

Mozaik

Priče za laku noć direktno iz svemira

‘Svemirske priče’ koje djeci čitaju pravi astronauti

‘Svemirske priče’ su divan projekt u kojem pravi astrunauti, s prave svemirske postaje djeci čitaju priče za laku noć. Na taj se način potiče čitanje, ali interes djece za svemir, znanost i tehnologiju.

Silvija Novak

Objavljeno

|

foto: Chris Barbalis/Unsplash

Ako ste unucima već pročitali sve zemaljske priče, evo malo osvježenja iz svemira. Global Space Education Foundation predstavlja posebnu ediciju Svemirskih priča.

Naime, ove posebno odabrane priče pročitali su, ni više ni manje, nego astronauti plutajući uokolo u bestežinskom prostoru Međunarodne svemirske postaje. Snimke su nakon toga uređene tako da ih mogu gledati djeca dolje na Zemlji. Rezultat ove akcije je predivan, poučan i inspirativan.


Ovaj koncept osmislila je i razvila Patricia Tribe, bivša ravnateljica obrazovnog odjela Svemirskog centra Houston i Alvin Drew, prvi astronaut koji je u svemiru pročitao neku priču i to tijekom posljednje misije svemirskog broda Discovery. Osim što su željeli kod djece potaknuti čitanje, namjera im je bila promovirati i STEM područja (science, technology, engineering and mathematics, odnosno znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku), a sve to u uvjetima nulte gravitacije. Sve priče čitaju astronauti stacionirani na Međunarodnoj svemirskoj postaji koja kruži oko Zemlje brzinom od oko 28.000  km/h.

“Ima li uopće boljeg načina za promoviranje čitanja i znanosti od ovog?” kaže Patricia Tribe i dodaje kako djeca putem ovih videa neće samo čuti priču, već će vidjeti i kako je astronautima na svemirskoj postaji. Projekt priča u svemiru ide dalje pa se planira i izvođenje raznih znanstvenih eksperimenata u svemiru koja djeca mogu ponoviti kod kuće, raspravljanje o različitim prirodnim i tehnološkim pitanjima i slično.

.

Show

Kićo Slabinac (76) je na respiratoru u induciranoj komi

Krunoslav Kićo Slabinac nedavno je proslavio 50 godina solo karijere. Pjevao je sve, od rocka do bećarca. Za njega kažu da je najveći showman svoje generacije, a njegovi prijatelji nadaju se da će baš zbog svog vedrog i optimističnog duha pobijediti bolest.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Glazbenik i bivši saborski zastupnik Krunoslav Kićo Slabinac (76) u induciranoj je komi, a život mu je ugrožen izvijestila je RTL televizija.

Slabinac je podvrgnut rutinskoj operaciji, međutim stvari su se zakomplicirale. Nakon prve, uslijedile su još dvije operacije. Ugrađeno mu je nekoliko premosnica pa je posljednjih nekoliko dana u intenzivnoj jedinici KBC-a Zagreb.


“Svi smo očekivali za par dana da će izaći i da će biti sve dobro, a onda sam doznao od svojih prijatelja, od Ivana, njegovog sina, da situacija se ne odvija onako kako bi trebala. Danas sam doznao da je na respiratoru. Sad zašto, što, ja to ne znam. Ja mu šaljem svaki dan poruke, ali vidim da on to ne otvara”, rekao je u suzama za RTL Duško Lokin, njegov menadžer za inozemstvo i dugogodišnji prijatelj.

“Kićo je veliki optimista. Veliki. To znaju samo njegovi najbliži prijatelji i mislim da će iz svega ovoga izaći kao pobjednik, ponovo. Jer nakon moždanoga, ovo bi bilo fantastično. I ja ga čekam. Kićo dragi, ja te čekam”, rekao je Lokin. 

Preživio je moždani udar

Podsjetimo, slavonski pjevač uspješno se oporavio od moždanog udara koji je doživio 8. siječnja 2011. godine. krajem iste godine požalio se medijima da se zbog liječenja zadužio, čak i u ljekarni, a nije mogao plaćati ni kredit. “U situaciji sam da se nakon 50 godina karijere borim za egzistenciju”, izjavio je tada za 24 sata.

Slabinac, Krunoslav (Kićo), hrvatski pjevač i skladatelj zabavne glazbe (Osijek, 28. III. 1944). Zabavnom se glazbom bavi od 1960. Nastupao je na festivalima zabavne glazbe (1971. na Pjesmi Eurovizije), u radijskim i televizijskim emisijama, a i kao pjevač za iseljeništvo. Kao izvođač i skladatelj stvorio je specifičan mješoviti stil s elementima rocka, balade i slavonskoga folklora (Plavuša, Zbog jedne divne crne žene). (Hrvatska enciklopedija)

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP