Prati nas

Vijesti

Ljubav je bol

Tko su najvjerniji birači HDZ-a i SDP-a? Zna se: umirovljenici!

U obrazovnim skupinama kod HDZ-a vrijedi pravilo, što je obrazovanje niže – to je potpora veća, dok je kod SDP-a obratna situacija.

Objavljeno

|

foto: MV

Prema istraživanju CRO Demoskop za RTL provedenom početkom listopada HDZ Andreja Plenkovića bilježi potporu od 27,4 posto, a SDP Davora Bernardića 24,3 posto. No istraživanje je otkrilo i tko su najvjerniji birači najjačih hrvatskih stranaka.

Kada se pogledaju dobne skupine, HDZ ima najveću potporu među populacijom starijom od 70 godina u kojoj ga podržava 33,3 posto ispitanika. Potom slijede oni od 60 do 69 godina s potporom od 29,3 posto i pedesetogodišnjaci s podrškom od 27,7 posto. U populaciji mladih, od 18 do 29 godina podržava ih 27 posto, dok najmanji rejting imaju među ljudima “srednjih godina”. U populaciji tridesetogodišnjaka ona iznosi 23,4 posto, a u populaciji četrdesetogodišnjaka još je manja – 22,1 posto.

I SDP najveću potporu ima u dvije najstarije skupine: u ovoj starijoj od 70 godina imaju 32,5 posto, a među šezdesetogodišnjacima 31,9 posto. Potom slijede oni od 50 do 59 godine gdje im je rejting 25,4 posto, a 21,5 posto imaju među tridesetogodišnjacima. Najmanju podršku bilježu među najmlađima, onima između 18 i 29 godine (19,8 posto) te u skupini od 40 do 49 godina (12,5 posto).

Obrazovani vole SDP, a manje obrazovani HDZ

U obrazovnim skupinama kod HDZ-a vrijedi pravilo, što je obrazovanje niže – to je potpora veća, dok je kod SDP-a obratna situacija.

Tako među onima bez obrazovanja podrška vladajućoj stranci Andreja Plenkovića iznosi čak 62,5 posto, a kod onih koji su završili samo osnovnu školu imaju potporu od 40,8 posto. Manju podršku od one koju imaju na nacionalnoj razini bilježe u skupinama srednje i visoko obrazovanih građana. Za HDZ bi glasovalo 23,4 posto onih koji su završili srednju školu, dok bi kod visokoobrazovanih taj postotak iznosio 22 posto.

Najveću potporu od 29,7 posto SDP bilježi među visokoobrazovanim biračima, dok ih među onima koji su završili srednju školu podržava 26,3 posto. Najmanju podršku stranka Davora Bernardića ima među onima sa samo završenom osnovnom školom (15,6 posto), dok ih među onima bez škole ne podržava nitko. 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.