Prati nas

Mozaik

Maksimirska ljepotica

Zagrebačka Nessie slavi 30. rođendan. Sjećate li se njene izvorne boje?

Zagrepčani pamte da je ovo djelo izvedeno u bijelom mramoru, no posljednjeg desetljeća popularna Nessie žrtva je neznanih osoba i nerazumljivih intervencija u prostor.

Objavljeno

|

"Dodir", Ivan Briski (foto: Sandro Bura)

Crv, zagrebačka Nessie, zmija, glista… sve su to nazivi koje Zagrepčani koriste kada opisuju neobičnu skulpturu koja se smjestila u parku na križanju Maksimirske i Hondlove, nasuprot Zoološkom vrtu.

No malo tko zna da se ova skulptura, znalački “utopljena” u pejzažni parkić naslonjen na maksimirski stadion, zove “Dodir”. Riječ je o umjetničkom djelu akademskog kipara Ivana Briskog koja je postavljena na tom mjestu 1989. godine.


Zagrepčani pamte da je ovo djelo izvedeno u bijelom mramoru, no posljednjeg desetljeća popularna Nessie žrtva je neznanih osoba i nerazumljivih intervencija u prostor. Isprva je prebojana u ružičastu, zatim je dobila crno ruho, a sada bijeli mramor kriju plave i bijele pruge. Ipak, dok se stručnjaci zgražaju nad ovakvim vandalizmom, djeca, ali i fotografi, nerijetko pokazuju oduševljenje šarenom kamenom zvijeri.

“Dodir”, Ivan Briski (foto: Sandro Bura)
“Dodir”, Ivan Briski (foto: Sandro Bura)
“Dodir”, Ivan Briski (foto: Sandro Bura)

.

Show

Ivana Banfić proslavila je 50. rođendan: Puna sam energije i ne boli me ništa

Pjevačica se povukla sa scene i sa suprugom Krunom Ladišićem i sinom Janom odabrala mirniji i povučeniji život u mjestu pored Siska, gdje uzgajaju svoje voće i povrće.

Objavljeno

|

Autor

Jedna od najvećih „krodenserica“ Ivana Banfić proslavila je 16. studenog 50. rođendan. Pjevačica, kaže, nema straha od ulaska u drugo životno poluvrijeme. Dapače, tvrdi da u prvih 50 godina ne bi ništa mijenjala.

“Kada pogledam svoj život unazad sve je točno kako je trebalo biti, nije moglo drugačije. Sva iskustva dovela su me do trenutka gdje se nalazim danas, a sada mi je najbolje razdoblje života, zrela sam, iskustvo je tu i veselim se životu. Jednostavno, zar ne?” izjavila je za Gloriju.


“Iskreno, uopće nemam taj osjećaj da mi je 50. Osjećam se bolje no ikad, puna energije, tijelo mi je jako i zdravo, ništa me ne boli. Imam samo taj jedan život i planiram ga živjeti punim plućima, bez straha”, zaključila je I. Bee.

Pjevačica se povukla sa scene i sa suprugom Krunom Ladišićem i sinom Janom odabrala mirniji i povučeniji život u selu Stara Drenčina pored Siska, gdje uzgajaju svoje voće i povrće.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP