Prati nas

Mozaik

Maksimirska ljepotica

Zagrebačka Nessie slavi 30. rođendan. Sjećate li se njene izvorne boje?

Zagrepčani pamte da je ovo djelo izvedeno u bijelom mramoru, no posljednjeg desetljeća popularna Nessie žrtva je neznanih osoba i nerazumljivih intervencija u prostor.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

"Dodir", Ivan Briski (foto: Sandro Bura)

Crv, zagrebačka Nessie, zmija, glista… sve su to nazivi koje Zagrepčani koriste kada opisuju neobičnu skulpturu koja se smjestila u parku na križanju Maksimirske i Hondlove, nasuprot Zoološkom vrtu.

No malo tko zna da se ova skulptura, znalački “utopljena” u pejzažni parkić naslonjen na maksimirski stadion, zove “Dodir”. Riječ je o umjetničkom djelu akademskog kipara Ivana Briskog koja je postavljena na tom mjestu 1989. godine.


Zagrepčani pamte da je ovo djelo izvedeno u bijelom mramoru, no posljednjeg desetljeća popularna Nessie žrtva je neznanih osoba i nerazumljivih intervencija u prostor. Isprva je prebojana u ružičastu, zatim je dobila crno ruho, a sada bijeli mramor kriju plave i bijele pruge. Ipak, dok se stručnjaci zgražaju nad ovakvim vandalizmom, djeca, ali i fotografi, nerijetko pokazuju oduševljenje šarenom kamenom zvijeri.

“Dodir”, Ivan Briski (foto: Sandro Bura)
“Dodir”, Ivan Briski (foto: Sandro Bura)
“Dodir”, Ivan Briski (foto: Sandro Bura)

.

Show

Gradonačelniku Milanu Bandiću zabranjeno je govoriti tjedan dana

Iz ureda Milana Bandića priopćeno je kako je gradonačelnik u KBC-u Zagreb operiran te se osjeća dobro i na kućnoj je njezi.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Prvomajski grah u Maksimiru, 2019.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić u petak je operirao glasnice i uspješno se oporavlja na kućnoj njezi, priopćeno je iz njegova ureda.

Operativni zahvat u KBC-u Zagreb prošao je bez komplikacija, gradonačelnik se dobro osjeća i očekuje povratak uobičajenim radnim obvezama već u subotu, do kada ga mijenja zamjenica doc. dr. sc. Olivera Majić. Zahvaljujući timskom i predanom radu suradnika – svi poslovni procesi Gradske uprave realiziraju se nesmetano, poručuju iz Bandićeva ureda.


Gradonačelnik bi svoje radne zadaće mogao početi obavljati i ranije, no uvažavajući preporuke liječnika prema kojima se treba suzdržavati od govora najmanje tjedan dana. Istovremeno, zahvaljuje svima na porukama podrške i željama za brz oporavak koje svakodnevno prima.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP