Prati nas

Vijesti

10.000 branitelja

Branitelji od Vlade traže povrat umanjenih mirovina

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Siniša Bogdanić

Kako javlja HRT, čini se da slijede novi financijski zahtjevi prema državi. Članovi novog rukovodstva Sindikalne podružnice hrvatskih branitelja Zadar uputili su danas Vladi i Ministarstvu hrvatskih branitelja zahtjev kojim se traži povrat umanjenih braniteljskih mirovina koje su, kažu, umanjene dva puta za deset posto, 2010. i 2014. godine.

“Zakonom o umanjenju mirovina su mirovine umanjene 2010. onima koji su imali preko 3.500 u 2014. onima koji su imali preko 5.000 kuna mirovinu. Dakle, onima koji su imali preko 5.000 kuna je dvaput smanjena 10 posto. Odluka Ministarstva branitelja i Vlade iz 2017. je bila da se to vrati, ali to nije učinjeno. Novi zakon o hrvatskim braniteljima izrijekom kaže da se to mora vratiti. Riječ je o nešto više od 10.000 ljudi, na nivou Zadra 500-tinjak ljudi”, izjavio je pravni povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Vedran Uranija.


Na medijskoj konferenciji predstavljeno je i novo rukovodstvo sindikalne Podružnice hrvatskih branitelja Zadar – proširenog tipa pri Samostalnom sindikatu Hrvatske u sklopu SSSH, koje je izabrano 13. studenoga.

.

Vijesti

Markotić: Oboljeli se više neće testirati da bi se potvrdilo ozdravljenje, u karanteni će provesti 28 dana

Nema podataka da se virus može vratiti. Takve priče su bile iz Kine, no prije nego što se znalo da se virus može zadržati u nosu. To nije bila ponovna infekcija nego bolest nije bila završena, kaže šefica zagrebački Klinike za infektivne bolesti.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike dr. Fran Mihaljević, u Dnevniku Nove TV je rekla da je Hrvatska još uvijek u nekakvom standardu zemalja u kojima oko 80 posto inficiranih koronavirusom ima blaže simptome bolesti.

“Međutim, kako epidemija odmiče, sve je više srednje teških i teških bolesnika”, kaže Markotić, dodajući da simptoma u svakoj virusnoj bolesti ima više. COVID-19 nije iznimka. “I kod gripe imate one s težim i lakšim simptomima. O ovoj bolesti još učimo.”


Bolesnici s blagim simptomima liječe se doma

Objasnila je da većinu bolesnika koji mogu kod kuće osigurati izolaciju, a imaju blage simptome bolesti, puštaju kući, dok su u bolnici uglavnom samo teži bolesnici ili oni koji u domu ne mogu osigurati samoizolaciju. “I svi znaju da se trebaju javiti liječniku ako im se pogorša stanje, i bit će ponovo primljeni u bolnicu”, kaže Markotić, dodajući da su oni uvijek u kontaktu sa svojim liječnikom obiteljske medicine. U slučaju da im se stanje pogorša njih se vraća u bolnicu.

Ukida se metoda dva negativna testa u razmaku od dva dana

Iako su dosad u pravilu dva negativna testa u razmaku od 48 sati bila podrazumijevala da je osoba ozdravila, Markotić kaže da kada broj oboljelih još poraste, to više neće biti moguće. “Virus u nosu najdulje može biti do 25 dana. Dakle, nekih 28 dana od dijagnosticirane bolesti trebaju biti u samoizolaciji, nakon toga se smatra da više nisu vironoše”, kaže Markotić, dodajući da se nakon tih 28 dana takve osobe smatraju zdravima.

Može li se bolest vratiti?

“Nema podataka da se virus može vratiti. Takve priče su bile iz Kine, no prije nego što se znalo da se virus može zadržati u nosu. To nije bila ponovna infekcija nego bolest nije bila završena. Upravo zahvaljujući novim spoznajama određeno je da ljudi budu četiri tjedna u izolaciji”, objasnila je Markotić. 

 

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP