Prati nas

Vijesti

10.000 branitelja

Branitelji od Vlade traže povrat umanjenih mirovina

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Siniša Bogdanić

Kako javlja HRT, čini se da slijede novi financijski zahtjevi prema državi. Članovi novog rukovodstva Sindikalne podružnice hrvatskih branitelja Zadar uputili su danas Vladi i Ministarstvu hrvatskih branitelja zahtjev kojim se traži povrat umanjenih braniteljskih mirovina koje su, kažu, umanjene dva puta za deset posto, 2010. i 2014. godine.

“Zakonom o umanjenju mirovina su mirovine umanjene 2010. onima koji su imali preko 3.500 u 2014. onima koji su imali preko 5.000 kuna mirovinu. Dakle, onima koji su imali preko 5.000 kuna je dvaput smanjena 10 posto. Odluka Ministarstva branitelja i Vlade iz 2017. je bila da se to vrati, ali to nije učinjeno. Novi zakon o hrvatskim braniteljima izrijekom kaže da se to mora vratiti. Riječ je o nešto više od 10.000 ljudi, na nivou Zadra 500-tinjak ljudi”, izjavio je pravni povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Vedran Uranija.


Na medijskoj konferenciji predstavljeno je i novo rukovodstvo sindikalne Podružnice hrvatskih branitelja Zadar – proširenog tipa pri Samostalnom sindikatu Hrvatske u sklopu SSSH, koje je izabrano 13. studenoga.

.

Vijesti

Sve je rečeno, Ustavni sud o ZDS: ‘To je ustaški pozdrav i nije u skladu s Ustavom’

U odnosu na pozdrav, ‘Za dom, spremni’, Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stajalište da je riječ o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske te da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, stoji u priopćenju Ustavnog suda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Nakon što su svi suci Visokog prekršajnog suda odlučili da pozdrav “Za dom, spremni” koji koristi pjevač Marko Perković Thompson na početku pjesme “Bojna Čavoglave” nije prekršaj protiv javnog reda i mira u slučaju kad je izvodi autor te pjesme u njezinu izvornom obliku, o spornoj se odluci neizravno oglasio i Ustavni sud.

“Ustavni sud Republike Hrvatske ne komentira odluke i rješenja sudova izvan postupaka iz njegove Ustavom propisane nadležnosti.


Na temelju Ustava Republike Hrvatske sudbena vlast je samostalna i neovisna, a sudovi sude na temelju Ustava, zakona, međunarodnih ugovora i drugih važećih izvora prava te na temelju činjenica utvrđenih u svakom pojedinom konkretnom postupku. Ustavni sud Republike Hrvatske jamči poštivanje i primjenu Ustava Republike Hrvatske i svoje djelovanje temelji na odredbama Ustava Republike Hrvatske i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Svoja pravna stajališta i ocjene Ustavni sud izražava i iznosi u odlukama, rješenjima i izvješćima koje donosi u Ustavom propisanim ustavnosudskim postupcima.

U odnosu na pozdrav, ‘Za dom, spremni’, Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stajalište da je riječ o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske te da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske”, stoji u priopćenju Ustavnog suda.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP