Prati nas

Vijesti

Tajna najveća

Kad predsjednica nagrađuje: Biskup Jezerinac ima veću mirovinu i od generala Gotovine

Podsjetimo, Ured predsjednice odbio je medijima otkriti kolike su ove dvije mirovine, a to je isto učinio i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. No nakon intervencije povjerenika za informiranje Zorana Pičuljana, HZMO se predomislio pa je zaključio da ti podaci ipak nisu tajna.

Objavljeno

|

Juraj Jezerinac (screenshot: LokiTV/Youtube)

Poznate su visine povlaštenih mirovina koje je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dodijelila bivšem vojnom ordinariju Jurju Jezerincu i generalnom vikaru Vojnog ordinarijata Jakovu Mamiću. Predsjednica je iskoristila svoje ovlasti te ih je umirovila s povlasticama zbog “iznimnog doprinosa razvoju Oružanih snaga”.

Biskup i umirovljeni vojni ordinarij Juraj Jezerinac prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) ima mirovinu od 8.759 kuna, neznatno više i od generala Ante Gotovine, čija povlaštena “predsjednička” mirovina u ovom trenutku iznosi 8.629 kuna. Biskup Jezerinac mirovinu uživa već četvrtu godinu jer mu se ona, prema podacima HZMO-a, isplaćuje od 1. ožujka 2016, javio je Jutarnji list.

Umirovljeni vikar Vojnog ordinarijata Jakov Mamić ima povlaštenu “predsjedničku” mirovinu u iznosu od 6.899 kuna i uživa je od 2. travnja 2018.

Podsjetimo, Ured predsjednice odbio je medijima otkriti kolike su ove dvije mirovine, a to je isto učinio i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. No nakon intervencije povjerenika za informiranje Zorana Pičuljana, HZMO se predomislio pa je zaključio da ti podaci ipak nisu tajna.

Od početka 90-ih do danas hrvatski su predsjednici dodijelili ukupno 603 povlaštene mirovine, od čega najviše Tuđman 495, Mesić 85, Josipović dvije, Kolinda Grabar-Kitarović dvije, i to svećenicima. Od dodjele povlaštenih mirovina nisu se uspjela suzdržati ni dvojica predsjednika Sabora, Vlatko Pavletić i Zlatko Tomčić, koji su tijekom nepuna tri mjeseca na prijelazu iz 1999. u 2000. nakon Tuđmanove smrti do Mesićeva izbora i inauguracije nakratko bili vršitelji dužnosti predsjednika države. Pavletić je u povlaštenu mirovinu uspio poslati 18 osoba, a Tomčić 2.

Prema najnovijim podacima HZMO-a, povlaštenu predsjedničku mirovinu danas uživaju 362 osobe. Na popisu nema onih koji su u međuvremenu preminuli (general Ivan Korade, general Slobodan Praljak i drugi), kao ni onih koji mirovine nisu aktivirali jer imaju isplativiji izvor prihoda (poput Branimira Glavaša).

Prosječna “predsjednička” mirovina u ovom trenutku iznosi 6.314 kuna, a mjesečno se za njih iz proračuna izdvoji 2.279.238 kuna, doznao je Jutarnji. Cijeli popis primatelja “predsjedničkih” mirovina potražite ovdje.  

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.