Prati nas

Vijesti

Tajna najveća

Kad predsjednica nagrađuje: Biskup Jezerinac ima veću mirovinu i od generala Gotovine

Podsjetimo, Ured predsjednice odbio je medijima otkriti kolike su ove dvije mirovine, a to je isto učinio i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. No nakon intervencije povjerenika za informiranje Zorana Pičuljana, HZMO se predomislio pa je zaključio da ti podaci ipak nisu tajna.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Juraj Jezerinac (screenshot: LokiTV/Youtube)

Poznate su visine povlaštenih mirovina koje je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dodijelila bivšem vojnom ordinariju Jurju Jezerincu i generalnom vikaru Vojnog ordinarijata Jakovu Mamiću. Predsjednica je iskoristila svoje ovlasti te ih je umirovila s povlasticama zbog “iznimnog doprinosa razvoju Oružanih snaga”.

Biskup i umirovljeni vojni ordinarij Juraj Jezerinac prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) ima mirovinu od 8.759 kuna, neznatno više i od generala Ante Gotovine, čija povlaštena “predsjednička” mirovina u ovom trenutku iznosi 8.629 kuna. Biskup Jezerinac mirovinu uživa već četvrtu godinu jer mu se ona, prema podacima HZMO-a, isplaćuje od 1. ožujka 2016, javio je Jutarnji list.


Umirovljeni vikar Vojnog ordinarijata Jakov Mamić ima povlaštenu “predsjedničku” mirovinu u iznosu od 6.899 kuna i uživa je od 2. travnja 2018.

Podsjetimo, Ured predsjednice odbio je medijima otkriti kolike su ove dvije mirovine, a to je isto učinio i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. No nakon intervencije povjerenika za informiranje Zorana Pičuljana, HZMO se predomislio pa je zaključio da ti podaci ipak nisu tajna.

Od početka 90-ih do danas hrvatski su predsjednici dodijelili ukupno 603 povlaštene mirovine, od čega najviše Tuđman 495, Mesić 85, Josipović dvije, Kolinda Grabar-Kitarović dvije, i to svećenicima. Od dodjele povlaštenih mirovina nisu se uspjela suzdržati ni dvojica predsjednika Sabora, Vlatko Pavletić i Zlatko Tomčić, koji su tijekom nepuna tri mjeseca na prijelazu iz 1999. u 2000. nakon Tuđmanove smrti do Mesićeva izbora i inauguracije nakratko bili vršitelji dužnosti predsjednika države. Pavletić je u povlaštenu mirovinu uspio poslati 18 osoba, a Tomčić 2.

Prema najnovijim podacima HZMO-a, povlaštenu predsjedničku mirovinu danas uživaju 362 osobe. Na popisu nema onih koji su u međuvremenu preminuli (general Ivan Korade, general Slobodan Praljak i drugi), kao ni onih koji mirovine nisu aktivirali jer imaju isplativiji izvor prihoda (poput Branimira Glavaša).

Prosječna “predsjednička” mirovina u ovom trenutku iznosi 6.314 kuna, a mjesečno se za njih iz proračuna izdvoji 2.279.238 kuna, doznao je Jutarnji. Cijeli popis primatelja “predsjedničkih” mirovina potražite ovdje.  

.

Vijesti

I Škoro ima svog penzića, Lazar Gruić i Stranka umirovljenika pristupili Domovinskom pokretu

Gruić je poručio kako misli da bi barem 50 posto mirovine trebalo ostati mužu ili ženi umrloga bračnog druga.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Koliko ima stranaka umirovljenika?

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro i predsjednik Stranke umirovljenika (SU) Lazar Grujić potpisali su koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku na srpanjske parlamentarne izbore.

Podsjetimo, Gruić je u ožujku izjavio da podupire SDP-ov plan za umirovljenike te je najavio parlamentarnu suradnju tih dviju stranaka. U međuvremenu je koalicijski sporazum sa SDP-om potpisao Silvano Hrelja, prvak Hrvatske stranke umirovljenika.


Škoro tvrdi da će suradnja Domovinskog pokreta i Stranke umirovljenika uroditi boljitkom za sve umirovljenike i one koji žive u lošim materijalnim uvjetima. Sporazum navodi kako će se boriti za uvođenje pravobranitelja za osobe starije životne dobi te da prosječna mirovina za puni radni staž bude 75 posto od prosjeka plaće.

Radit će na edukaciji i promicanju ulaganja u privatne mirovinske stupove, tražiti promjenu formule za usklađivanje mirovina. Osim toga, zauzimat će se za izdvajanje povlaštenih mirovina od onih stečenih isključivo radom. Kažu, novac za povlaštene mirovine trebao bi ići izravno iz proračuna.

Gruić je pak poručio kako misli da bi trebalo omogućiti nasljeđivanje barem 50% mirovine preminulog bračnog druga.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP