Prati nas

Vijesti

Obećanja

Kolinda je umirovljenicima obećala pravobranitelja. Kaže, glas starijih se ne čuje

Program je vodio HDZ-ov prezenterski veteran Oliver Mlakar, dok je uvodni govor održao šef HDZ-a Andrej Plenković. Gromoglasan aplauz dobio je i prvi gospodin Hrvatske, predsjedničin suprug, Jakov Kitarović.

Objavljeno

|

foto: kolinda.hr

“Predsjednica. Jer Hrvatska zna!” Upravo je to slogan kampanje predsjedničke kandidatkinje Hrvatske demokratske zajednice Kolinde Grabar-Kitarović. Aktualna predsjednica najavljuje, zato što vjeruje u Hrvatsku, bit će zamašnjak novog hrvatskog zajedništva dok je su središte programa stavila – obitelj.

“Predložit ću izradu državne strategije o starijim osobama. Sukladno drastično pogoršanim demografskim kretanjima, poseban naglasak stavit ću na pitanje zdravstvene skrbi za udaljena staračka domaćinstva. S obzirom na to da se glas starijih osoba gotovo i ne čuje, predložit ću uvođenje institucije pravobranitelja za starije osobe kroz koju će naši stariji sugrađani imati svoga zastupnika i glas u javnosti”, objasnila je napredak koji namjerava donijeti starijim i umirovljenicima.

Ovaj je pravobranitelj, podsjetimo, uveden u mandatu Jadranke Kosor (HDZ), no Milanovićeva (SDP) garnitura ga je ukinula. Ponovno uvođenje posebnog pravobranitelja za starije osobe zatražio je i Sindikat umirovljenika Hrvatske na velikim prosvjedima 2017. godine.

Između ostalog, pohvalila se da je “iščupala” Hrvatsku iz regiona i najavila traženje hrvatske arhivske građe koja se nalazi u Srbiji te traganje za civilima i braniteljima nestalim u Domovinskom ratu. Potonje će, kaže, biti uvjet za napredak Srbije u EU. Surađivat će s iseljeništvom na širenju ugleda Hrvatske u svijetu. Boriti će se za očuvanje političkog i kulturnog identiteta Hrvata u BiH, kao konstitutivnog i jednakopravnog naroda, rekla je HDZ-ova kandidatkinja.

Program na Zagrebačkom velesajmu vodio je HDZ-ov prezenterski veteran Oliver Mlakar, dok je uvodni govor održao šef HDZ-a Andrej Plenković. Gromoglasan aplauz dobio je i prvi gospodin Hrvatske, predsjedničin suprug, Jakov Kitarović. Dramski umjetnik Joško Ševo, prije no što je Grabar-Kitarović zakoračila na pozornicu, recitirao je Šenoine stihove “Budi svoj”.

“Ona će uvijek biti naša predsjednica, naša Kolinda. Kad god sam ja nekoga najavio, taj je pobjeđivao. Takva vam je sudbina”, zaključio je Mlakar.  

Kolinda Grabar-Kitarović (screenshot: HTV)

Što je predsjednica obećala umirovljenicima prije pet godina?

Više ću skrbiti za ljude starije životne dobi u svim dijelovima Republike Hrvatske koji ne mogu vlastitim prihodima pokrivati troškove zdravstvene skrbi. Zalagati se za usklađivanje mirovina s rastom plaća, BDP-om i troškovima života, s ciljem dosezanja mirovina do razine 60% prosječne plaće i time osiguravati egzistencijalni minimum mjesečnih primanja.

Zalagati se za osiguranje smještaja za svakog umirovljenika u umirovljeničkim domovima koji to žele, bez obzira na njihovo imovno stanje i za razradu modela poticajnog smještaja u obiteljskim domovima. Imovinu u vlasništvu RH (vojarne, hotele, zemljišta, stare tvornice, škole i dr.) koja nije u uporabi ili je proglašena neperspektivnom, prenamijeniti u umirovljeničke domove financiranjem iz umirovljeničkih fondova i osiguravajućih društava (zdravstveno i životno osiguranje). Poticati programe dnevnog boravka i pomoći u kući starijim osobama po modelu mladi za stare i volonterske skrbi o starijim osobama u lokalnim zajednicama u volonterskim centrima.

Za osamljene ljude kasnije životne dobi uspostaviti institucionalne i izvan institucionalne sustave i pokrenuti programe aktivnog starenja, organiziranih športsko-rekreacijskih aktivnosti, druženja, odlaska na izlete, hodočašća, kulturna i umjetnička događanja i slično. Protiviti se diskriminaciji starijih osoba na tržištu rada i zalagati se za povratak radno sposobnih umirovljenika u svijet rada, posebno iz redova braniteljske populacije.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.