Prati nas

Mozaik

Festival mrtvih

Meksiko spektakularnim svečanostima slavi Dušni dan – humor i smrt mogu zajedno

Na grobovima se rade oltari s omiljenom hranom, pićem i fotografijama preminulih. Tako se na počivalištima odraslih često mogu pronaći i žestoka pića, dok se preminuloj djeci donose igračke i slatkiši.

Objavljeno

|

foto: Valeria Almaraz/Unsplash

Najpoznatije svečanosti povodom Dušnog dana događaju se u Meksiku. Dan mrtvih ili Día de Muertos kulminacija je trodnevnog svetkovanja poznata u svjetskim razmjerima i državni je blagdan. Tako se od 31. listopada do 2. studenog okupljaju obitelji kako bi molile za svoje mrtve i pomogle njihovim dušama da dođu do krajnjeg odredišta.

Vrijeme je to ponovnog susreta s preminulima, vrijeme razgovora i pomirenja s njima. Naime, za razliku od naše kulture u kojoj je smrt svojevrsni tabu, Meksikanci je doživljavaju ležernije i smatraju je dijelom ljudskog života.

Zato današnji dan u Meksiku nije tužan, već se slavi vjerujući kako su duhovi pokojnika ustali da bi i sami sudjelovali u slavlju. Od 2008. godine ova je tradicija stavljena na Popis svjetske nematerijalne baštine UNESCO-a. Antropolozi tvrde da je riječ o običajima koji imaju korijene u drevnim astečkim svečanostima posvećenima božici Mictecacihuatl.

foto: Roman Lopez/Unsplash

Vatromet boja

Dan uoči Svih svetih djeca izrađuju oltare kako bi nagovorili anđelčiće, duhove umrle djece, da im dođu u posjet. Svi sveti rezervirani su za dolazak odraslih duhova. Na Dan mrtvih, 2. studenog, obitelji odlaze na groblja, pale svijeće i uređuju posljednja počivališta. Sve je prepuno boja, posebice žutih nevena, šećernih lubanja, kostura izrađenih od papira, voća, uz obavezne tradicionalne dekorativne elemente.

foto: Alonso Reyes/Unsplash

Na grobovima se rade oltari s omiljenom hranom, pićem i fotografijama preminulih. Tako se na počivalištima odraslih često mogu pronaći i žestoka pića, dok se preminuloj djeci donose igračke i slatkiši. Sama svečanost prožeta je humorom, budući da se živi rado prisjećaju anegdota koje ih povezuju s mrtvima.

foto: Gadiel Lazcano/Unsplash

Unutar ovog svetkovanja postoje različite varijacije pa neki gradovi i mjesta organiziraju i tradicionalne plesove na otvorenom. Mještani plešu u šarenim kostimima koji ilustriraju smrt i preminule. Posebno je zanimljiv običaj Plesa staraca (La Danza de los Viejitos) kada se djeca i mladići prerušavaju u starce pa poskakuju u energičnom plesu. U gradovima se pak osjećaj utjecaj Noći vještica na ove domorodačke svečanosti pa djeca, sve češće u kostimima koji ne pripadaju tradiciji, obilaze kuće tražeći slatkiše.

foto: fer gomez/Unsplash
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.