Prati nas

Mozaik

Uranjeno božićno darivanje

NASA je darovala javnosti svoju čitavu kolekciju fotografija i videa

Ako vas zanima astronomija, jako će vas razveseliti najnovija odluka NASA-e. Svoju kompletnu kolekciju fotografija, zvukova i videa učinili su dostupnom internetskoj javnosti.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Astronauti u otvorenom svemiru (foto: Nasa)

Bez obzira uživate li u promatranju noćnog neba ili se malo konkretnije bavite astronomijom, NASA je za vas pripremila pravu poslasticu. Svoju kompletnu kolekciju fotografija, zvukova i videa učinili su dostupnom internetskoj javnosti. Sada je, tako, moguće pronaći, pregledati i downloadati više od 140.000 fotografija i drugog materijala i to potpuno besplatno.

U NASA-in pretraživač dostupan na ovom linku sada možete upisati koji god pojam želite i tako pretražiti ogromnu bazu nevjerojatnih fotografija iz dalekog svemira. Kao dodatak, tu su još i fotografije astronauta, lansiranja raketa i raznih drugih NASA-inih događanja. Važno je napomenuti i da svaka fotografija dolazi s opsežnim opisom koji će sigurno razveseliti sve astronomske entuzijaste.


Pretražujući bazu podataka, možete odabrati želite li fotografije, video ili audio zapis. Zgodna opcija je i mogućnost pretraživanja po godini. Naravno, odmah smo testirali ovu mogućnost i ovo su fotografije koje smo “skinuli”.

Ionizirani ugljikovi atomi u sazviježđu Orion (foto: Nasa)
Biokovo iz svemira (foto: Nasa)
Uzgoj povrća na Međunarodnoj svemirskoj postaji (foto: Nasa)

.

Mozaik

Mijau! Danas je Međunarodni dan mačaka

Mačka je među omiljenim kućnim ljubimcima, pojavljuje se u mitologiji i legendama, a u drevnom Egiptu se smatrala kultnom životinjom.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

U svijetu se obilježava Međunarodni dan mačke, godišnja manifestacija koju je 2002. godine ustanovio Međunarodni fond za dobrobit životinja (IFAW), javlja N1.

Taj dan, 8. kolovoza, ustanovljen je s ciljem ohrabrivanja vlasnika i ljubitelja mačaka da jednom godišnje obilježe i dan tih životinja, ali i poticanja građana da dodatno brinu o njima.


Organizacije za zaštitu životinja na ovaj dan nude građanima da usvoje neku napuštenu mačku iz azila. Ljubitelji maca na ovaj dan obično na društvenim mrežama razmjenjuju fotografije i video zapise svojih ljubimaca.

Postoji i Međunarodni dan crne mačke, koji se obilježava 17. kolovoza. Taj dan je ustanovljen kako bi se “rehabilitirale” crne mačke, žrtve praznovjerja. Tog dana se također na usvajanje nude crne mace.

Neke zemlje obilježavaju i Nacionalni dan mačke. Tako je u SAD taj dan 29. listopada, u nekim europskim zemljama je to 17. veljače, a u Rusiji 1. ožujka. Japan slavi svoje mačke 22. veljače.

Mačka je među omiljenim kućnim ljubimcima, pojavljuje se u mitologiji i legendama, a u drevnom Egiptu se smatrala kultnom životinjom.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP