Prati nas

Vijesti

Kao da je ispovjedna tajna

Ni HZMO ne želi otkriti kolike je povlaštene mirovine predsjednica dala dvojici svećenika

U kratkom pisanom odgovoru HZMO se pozvao na Zakon o zaštiti osobnih podataka – GDPR.

Objavljeno

|

foto: ZJ/Unsplash

Nakon što je Ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović prekršio pravomoćnu presudu kad je Jutarnjem listu uskratio informaciju o tome tko su dobitnici dviju povlaštenih mirovina koje je predsjednica dodijelila “zbog osobitih zasluga za razvoj Oružanih snaga”, istu presudu prekršio je i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), javlja Jutarnji.

Mirovinski zavod odbio je dati informaciju o tome koliki su iznosi mirovina dvojice svećenika čija imena su mediji doznali neslužbenim kanalima, a riječ je o nadbiskupu – bivšem vojnom ordinariju Juraju Jezerincu i generalnom vikaru Vojnog ordinarijata Jakovu Mamiću. U kratkom pisanom odgovoru HZMO se pozvao na Zakon o zaštiti osobnih podataka – GDPR.

Mirovinski zavod Jutarnji je upozorio da uskratom tih informacija krši pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda iz 2014. u kojoj jasno stoji da imena korisnika povlaštenih mirovina koje dodjeljuje predsjednica, kao ni njihovi iznosi, ne mogu biti tajni jer je riječ o mirovinama koje se financiraju iz proračuna pa ih javnost ima pravo znati. Međutim, upozorenje je HZMO jednostavno ignorirao.

U Agenciji za zaštiti osobnih podataka (AZOP-U) kojoj se institucije obraćaju kad su u dvojbi mogu li objavom neke informacije povrijediti Zakon o zaštiti osobnih podataka, rekli su da im se nitko iz HZMO-a nije obratio za mišljenje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.