Prati nas

Vijesti

Kao da je ispovjedna tajna

Ni HZMO ne želi otkriti kolike je povlaštene mirovine predsjednica dala dvojici svećenika

U kratkom pisanom odgovoru HZMO se pozvao na Zakon o zaštiti osobnih podataka – GDPR.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: ZJ/Unsplash

Nakon što je Ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović prekršio pravomoćnu presudu kad je Jutarnjem listu uskratio informaciju o tome tko su dobitnici dviju povlaštenih mirovina koje je predsjednica dodijelila “zbog osobitih zasluga za razvoj Oružanih snaga”, istu presudu prekršio je i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), javlja Jutarnji.

Mirovinski zavod odbio je dati informaciju o tome koliki su iznosi mirovina dvojice svećenika čija imena su mediji doznali neslužbenim kanalima, a riječ je o nadbiskupu – bivšem vojnom ordinariju Juraju Jezerincu i generalnom vikaru Vojnog ordinarijata Jakovu Mamiću. U kratkom pisanom odgovoru HZMO se pozvao na Zakon o zaštiti osobnih podataka – GDPR.


Mirovinski zavod Jutarnji je upozorio da uskratom tih informacija krši pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda iz 2014. u kojoj jasno stoji da imena korisnika povlaštenih mirovina koje dodjeljuje predsjednica, kao ni njihovi iznosi, ne mogu biti tajni jer je riječ o mirovinama koje se financiraju iz proračuna pa ih javnost ima pravo znati. Međutim, upozorenje je HZMO jednostavno ignorirao.

U Agenciji za zaštiti osobnih podataka (AZOP-U) kojoj se institucije obraćaju kad su u dvojbi mogu li objavom neke informacije povrijediti Zakon o zaštiti osobnih podataka, rekli su da im se nitko iz HZMO-a nije obratio za mišljenje.

.

Vijesti

Infektolog Ivić o Vidović Krišto: ‘Ne razumije, čini štetu, falsificira’

Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Saborska zastupnica Karolina Vidović-Krišto izbačena je danas iz sabornice jer nije htjela nositi masku. Političarka koja je u Sabor ušla na listi Domovinskog pokreta Miroslava Škore, već od prvog dana zasjedanja aktualnog saziva postala je miljenica protivnika protupandemijskih mjera.

Njeno inzistiranje na nenošenju maske komentirao je za Slobodnu Dalmaciju šef splitske infektologije Ivo Ivić. “Zastupnica se bavi stvarima koje jednostavno ne razumije. Ne znam kakve su to sve teorije urota ili što, ali gospođa čini veliku štetu jer je na poziciji saborske zastupnice koja bi trebala prosvjećivati, a ne falsificirati. Ona može željeti da nema bolesti COVID-19, ali epidemija je tu bez obzira na njezine naivne želje”


“Bolest je tu, neće nestati, ali noseći masku, držeći distancu, izbjegavanjem većih okupljanja, može se dobro upravljati krivuljom zaraženih. Vidjeli ste ovo ljeto, kad smo se malo više opustili, što se događa. I sad zamislite da poslušamo zastupnicu, skinemo svi maske, družimo se i pravimo se da SARS-CoV-2 ne postoji, pa nastao bi kaos. Ovako uz malu žrtvu možemo upravljati brojem oboljelih, dobro ih zbrinuti, te ostatak sustava može normalno raditi. Sve to ne bi se moglo kad bi se epidemija rasplamsala”, kaže Ivić pa nastavlja:

“Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav. Primjerice, što ako gospođa Krišto prenese virus nekoj drugoj osobi i ta osoba njezinu slobodu, dakle nenošenje maske, plati svojim životom? Maske su odlična zaštita, ali samo ako ih nosimo svi. Tada je transfer kapljica iz zaražene osobe prema drugoj zdravoj osobi smanjen na najmanju moguću mjeru – zaključuje Ivić, navodeći da je u ovih pola godine vidio brojne stare i mlade koji su umrli. Doduše, napominje, neki od njih su bili kronični bolesnici, ali da nisu pokupili virus danas bi bili – živi.”

“Ako i ne umrete od bolesti COVID-19, treba li vam da ležite na infektologiji i borite se zrak, imate tešku upalu pluća i budete ‘izvan stroja’ nekoliko mjeseci? Mislim da znate odgovor na to pitanje”, kaže za Slobodnu Ivić.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP