Prati nas

Vijesti

Kao da je ispovjedna tajna

Ni HZMO ne želi otkriti kolike je povlaštene mirovine predsjednica dala dvojici svećenika

U kratkom pisanom odgovoru HZMO se pozvao na Zakon o zaštiti osobnih podataka – GDPR.

Objavljeno

|

foto: ZJ/Unsplash

Nakon što je Ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović prekršio pravomoćnu presudu kad je Jutarnjem listu uskratio informaciju o tome tko su dobitnici dviju povlaštenih mirovina koje je predsjednica dodijelila “zbog osobitih zasluga za razvoj Oružanih snaga”, istu presudu prekršio je i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), javlja Jutarnji.

Mirovinski zavod odbio je dati informaciju o tome koliki su iznosi mirovina dvojice svećenika čija imena su mediji doznali neslužbenim kanalima, a riječ je o nadbiskupu – bivšem vojnom ordinariju Juraju Jezerincu i generalnom vikaru Vojnog ordinarijata Jakovu Mamiću. U kratkom pisanom odgovoru HZMO se pozvao na Zakon o zaštiti osobnih podataka – GDPR.


Mirovinski zavod Jutarnji je upozorio da uskratom tih informacija krši pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda iz 2014. u kojoj jasno stoji da imena korisnika povlaštenih mirovina koje dodjeljuje predsjednica, kao ni njihovi iznosi, ne mogu biti tajni jer je riječ o mirovinama koje se financiraju iz proračuna pa ih javnost ima pravo znati. Međutim, upozorenje je HZMO jednostavno ignorirao.

U Agenciji za zaštiti osobnih podataka (AZOP-U) kojoj se institucije obraćaju kad su u dvojbi mogu li objavom neke informacije povrijediti Zakon o zaštiti osobnih podataka, rekli su da im se nitko iz HZMO-a nije obratio za mišljenje.

.

Vijesti

Petrović: Obiteljski domovi su mreža lešinarenja, a izgorjeli starci su posljedica spaljene države

Zbog nebrige države i izostanka politika dostojanstvenog umiranja obiteljski domovi postali su azili za napuštene starce, uz mjesečne naknade od 3.500 do 10.000 kuna, katkad i uz otimačinu imovine starijih, kaže za tjednik Novosti predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Objavljeno

|

Autor

Kako komentirate požar u Domu za starije i nemoćne osobe ‘Zelena oaza’ u Andraševcu u kojem je poginulo šest osoba?

Izgorjeli starice i starci posljedica su spaljene države. Životi iz jednog od brojnih ilegalnih spremišta za zanemarene starce mogli su biti spašeni da je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku napravilo svoj posao. Za to je bila prilika još pri izradi Strategije socijalne skrbi za starije osobe, kad smo zagovarali hitan nadzor nad domovima umirovljenika i udomiteljima. Odbijeni smo, kao i lani kod izmjena Zakona o socijalnoj zaštiti.


Jesu li obiteljski domovi u sivoj zoni socijalne skrbi?

Obiteljski domovi su ogroman biznis, ali i mreža lešinarenja. Zbog nebrige države i izostanka politika dostojanstvenog umiranja postali su azili za napuštene starce, uz mjesečne naknade od 3.500 do 10.000 kuna, katkad i uz otimačinu imovine starijih. Uobičajeno je da obiteljski domovi sklapaju ugovore o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju sa štićenicima. Ako 473 registrirana obiteljska doma pomnožimo s 20 legalnih štićenika, to je ukupno 9.460 štićenika, a neki, kao u Andraševcu, taj broj ilegalno povećavaju. Dodamo li neregistrirane obiteljske domove koji rade potpuno na divlje, došli smo do barem 15.000 osoba prepuštenih kriminalu i bezočnom zanemarivanju. Tu je i oko 1.500 udomiteljskih obitelji, gotovo bez ikakvog nadzora, te stotinjak privatnih i 47 županijskih domova. To ne mogu pokriti samo 12 inspektora za cijelu Hrvatsku.

Ministrica Vesna Bedeković najavila je nacrt novog Zakona o socijalnoj skrbi.

Zakon je gotovo svake godine u izmjenama, a sada je u fazi donošenja cjelovitog novog zakona. Sve to užasno kasni. U međuvremenu imamo dojave kako se u kapacitete za pet osoba trpa više desetaka štićenika; gladni su, neokupani i željni društva, katkad i vezani za krevete. Nemaju pravo ići na WC, leže u pelenama, bez higijenskog minimuma i prava na kretanje. Kriv je postojeći sustav, a za njega, zakone i politike odgovorni su u ministarstvu. Županijske i gradske vlasti moraju graditi nove kapacitete, no potrebnije je da se izgradi novi sustav stjecanja dopusnica za rad, kao i nadzora. Ministrica treba ponuditi ostavku, a ravnateljica/vlasnica doma treba biti pritvorena zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. (Mirna Jasić Gašić, Tjednik Novosti)

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP