Prati nas

Vijesti

Kao da je ispovjedna tajna

Ni HZMO ne želi otkriti kolike je povlaštene mirovine predsjednica dala dvojici svećenika

U kratkom pisanom odgovoru HZMO se pozvao na Zakon o zaštiti osobnih podataka – GDPR.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: ZJ/Unsplash

Nakon što je Ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović prekršio pravomoćnu presudu kad je Jutarnjem listu uskratio informaciju o tome tko su dobitnici dviju povlaštenih mirovina koje je predsjednica dodijelila “zbog osobitih zasluga za razvoj Oružanih snaga”, istu presudu prekršio je i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), javlja Jutarnji.

Mirovinski zavod odbio je dati informaciju o tome koliki su iznosi mirovina dvojice svećenika čija imena su mediji doznali neslužbenim kanalima, a riječ je o nadbiskupu – bivšem vojnom ordinariju Juraju Jezerincu i generalnom vikaru Vojnog ordinarijata Jakovu Mamiću. U kratkom pisanom odgovoru HZMO se pozvao na Zakon o zaštiti osobnih podataka – GDPR.


Mirovinski zavod Jutarnji je upozorio da uskratom tih informacija krši pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda iz 2014. u kojoj jasno stoji da imena korisnika povlaštenih mirovina koje dodjeljuje predsjednica, kao ni njihovi iznosi, ne mogu biti tajni jer je riječ o mirovinama koje se financiraju iz proračuna pa ih javnost ima pravo znati. Međutim, upozorenje je HZMO jednostavno ignorirao.

U Agenciji za zaštiti osobnih podataka (AZOP-U) kojoj se institucije obraćaju kad su u dvojbi mogu li objavom neke informacije povrijediti Zakon o zaštiti osobnih podataka, rekli su da im se nitko iz HZMO-a nije obratio za mišljenje.

.

Vijesti

I Škoro ima svog penzića, Lazar Gruić i Stranka umirovljenika pristupili Domovinskom pokretu

Gruić je poručio kako misli da bi barem 50 posto mirovine trebalo ostati mužu ili ženi umrloga bračnog druga.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Koliko ima stranaka umirovljenika?

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro i predsjednik Stranke umirovljenika (SU) Lazar Grujić potpisali su koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku na srpanjske parlamentarne izbore.

Podsjetimo, Gruić je u ožujku izjavio da podupire SDP-ov plan za umirovljenike te je najavio parlamentarnu suradnju tih dviju stranaka. U međuvremenu je koalicijski sporazum sa SDP-om potpisao Silvano Hrelja, prvak Hrvatske stranke umirovljenika.


Škoro tvrdi da će suradnja Domovinskog pokreta i Stranke umirovljenika uroditi boljitkom za sve umirovljenike i one koji žive u lošim materijalnim uvjetima. Sporazum navodi kako će se boriti za uvođenje pravobranitelja za osobe starije životne dobi te da prosječna mirovina za puni radni staž bude 75 posto od prosjeka plaće.

Radit će na edukaciji i promicanju ulaganja u privatne mirovinske stupove, tražiti promjenu formule za usklađivanje mirovina. Osim toga, zauzimat će se za izdvajanje povlaštenih mirovina od onih stečenih isključivo radom. Kažu, novac za povlaštene mirovine trebao bi ići izravno iz proračuna.

Gruić je pak poručio kako misli da bi trebalo omogućiti nasljeđivanje barem 50% mirovine preminulog bračnog druga.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP