Prati nas

Vijesti

Nije znao

Uvjetna kazna: U Hrvatskoj primao braniteljsku mirovinu, a u BiH radio kao ministar

‘Časni sude, ja sam časnik HV-a i HVO-a, odlikovan zbog zasluga u obrani Hrvatske. Smatram da niti sam imao namjeru oštetiti niti sam oštetio državni proračun Hrvatske, to je moja država za koju sam dao svoj doprinos braneći je’, kazao je nepravomoćno osuđeni Boras.

Objavljeno

|

Zdravko Boras (screenshot: Youtube)

Zdravko Boras, ministar unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije Federacije BiH, osuđen je u utorak na splitskom Općinskom sudu nepravomoćno uvjetnom kaznom od godinu dana zatvora s rokom kušnje od tri godine, javlja Slobodna Dalmacija.

Ako presuda postane pravomoćna, morat će u roku od šest mjeseci uplatiti u državni proračun 95.491 kunu, za koliko je oštetio Hrvatsku, te još 3.000 kuna troškova postupka. Optužnica ODO-a teretila ga je da je uzimao invalidsku mirovinu iz Hrvatske od veljače 2015. do kraja travnja 2016. godine, iako na nju nije imao pravo jer je istodobno bio zaposlen kao ministar u MUP-u Zapadnohercegovačke županije.

Okrivljeni je u obrani kazao da se konzultirao s odvjetnikom i pitao ga treba li izvijestiti HZMO te mu je savjetovano da je dovoljno da izvijesti Mirovinsko u Hercegovini. “Nepoznavanje prava ne ispričava, on je imao aktivnu obvezu u roku 15 dana prijaviti HZMO-u svaku promjenu u osobnim ili stvarnim okolnostima koje utječu na njegovo pravo. Činjenica je li on bio branitelj ili nije u ovom postupku nije bitna”, kazao je, među ostalim, u obrazloženju presude sudac Unković.

Boras se nije pojavio na izricanju presude u Splitu, a prošlog je tjedna u svojoj obrani istaknuo da mu je savjest čista, da se ne osjeća se odgovornim ni krivim, ali da će poštovati svaku odluku koju sud donese.

“Točno je da sam 4. veljače 2015. godine zasnovao radni odnos te sam se konzultirao s odvjetnikom. Ja sam 18. listopada 2013. godine izgubio status HRVI-ja rješenjem Ministarstva branitelja RH. Smatram da je Ministarstvo trebalo dostaviti rješenje HZMO-u i da su oni trebali obustaviti isplatu mirovine po službenoj dužnosti. Časni sude, ja sam časnik HV-a i HVO-a, odlikovan zbog zasluga u obrani Hrvatske. Smatram da niti sam imao namjeru oštetiti niti sam oštetio državni proračun Hrvatske, to je moja država za koju sam dao svoj doprinos braneći je. Ako je netko oštetio državu i napravio propust, to je HZMO”, govorio je prošlog tjedna sucu ministar Boras u svojoj obrani.

Nema sumnje da će njegovi branitelji na ovu odluku podnijeti žalbu, tako da će o presudi odlučivati Županijski sud.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.