Prati nas

Vijesti

Nedjeljom ne radimo

Vlada ukida rad trgovina nedjeljom, uvodi se austrijski model

Zakon bi mogao biti prihvaćen, kažu u Vladi, u prvoj polovini sljedeće godine. Poslodavci bi trebali birati desetak nedjelja u godini u kojima će raditi.

Objavljeno

|

foto: Westgate, PR

Hrvatska Vlada, nakon 11 godina, ponovno će redefinirati rad nedjeljom. U javnosti se najčešće spominje uvođenje takozvanog austrijskog modela To znači da bi trgovci mogli raditi samo nekoliko nedjelja u godini. Oni u turističkim zonama mogu odabrati ljetne nedjelje, a ostali primjerice one u prosincu.

“Najbliži smo, i to mogu potvrdit austrijskom modelu, u ovom trenutku diskutiramo koliko je to nedjelja koje bi poslodavci mogli definirati kao radne nedjelje”, kazao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat za HTV. Za ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića bitno je kod rada nedjeljom, “budu pokriveni i svjetonazorski i ekonomski ciljevi” kako “redefiniranje rada nedjeljom ne bi ugrozilo ekonomiju”.

“Sindikat trgovine Hrvatske podržava ovu inicijativu koju smo čuli od gospodina Jandrokovića da će doći do izmjena Zakona o trgovini i da će se regulirati rad nedjeljom. To je nešto za što se mi dugo vremena borimo i smatramo da će to biti u korist radnika”, izjavila je predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić.

Oglas

No ukidanje rada nedjeljom u trgovini bio bi udar na turizam, potrošnju i cijeli gospodarski rast, smatra glavni direktor Emmezete Slobodan Školnik. Smatra kako je Hrvatska danas u utakmici s Bugarskom, a ne i s Austrijom. To su neusporedive ekonomije, Austrija ne ovisi o turizmu i trgovini. Povlačiti direktnu paralelu nije dobro za Hrvatsku, kazao je.

Zakon bi mogao biti prihvaćen, kažu u Vladi, u prvoj polovini sljedeće godine. “Vezano za rad nedjeljom posljednjih 6 mjeseci radili smo pomnu analizu, kontaktirali smo sve zemlje EU-a i došli do interesantne brojke – da su prihodi poslodavcima nedjeljom daleko manji od onoga što hrvatska javnost zna. Činjenica je da se radi o tzv. austrijskom modelu – zemlje koja je vrlo slična Hrvatskoj i ima svoju turističku sezonu. Njihovi su poslodavci vrlo aktivan socijalni partner vladi”, kazao je u Temi dana HTV-a ministar Horvat. Najavio je da će se brzo krenuti u javnu raspravu, a potom i s prijedlogom pred Vladu. Dodao je kako će se broj radnih nedjelja dodatno “ispeglati” s poslodavcima, a radi se o njih 8 do 12, po izboru poslodavaca.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.