Prati nas

Vijesti

Oštre riječi

Državna tajnica Pletikosa o tragediji u Andraševcu: Taj dom nema zadovoljavajuće uvjete za život

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku nema sklopljene ugovore o financiranju s navedenim Obiteljskim domom, izvijestio je ranije Ministarstvo.

Objavljeno

|

Požarište u Andraševcu (screenshot: HTV)

Još uvijek traje utvrđivanje uzroka tragičnog požara u staračkom domu “Zelena oaza” u Andraševcu. Jutarnji list pak piše da je izvjesno da ova ustanova, u kojoj je rano jutros izgorjelo šest nepokretnih štićenika, nije imala sve potrebne dozvole za legalan rad.

Požar se dogodio u dvorišnoj drvenoj zgradi. Riječ je o staroj zagorskoj kući, a pretpostavlja se da je vatru zapalila električna grijalica koja je vjerojatno zahvatila plahtu ili deku.

Oko podneva je dom posjetila državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku Marija Pletikosa u društvu Tatjane Katkić Stanić, načelnice Sektora za koordinaciju politika i unapređenje stručnog rada centara za socijalnu skrb​ u spomenutom ministarstvu. One kažu kako je dom “Zelena oaza” prijavljen kao obiteljski, a to znači da može imati najviše dvadeset štićenika.

Vrlo jasno je da je u “Zelenoj oazi” u tri objekta bilo najmanje 50 uglavnom starijih i teško pokretnih ljudi. Dozvolu za rad privatnim domovima izdaje županija, a Ministarstvo obavlja nadzor po dojavama da nešto nije u redu, no za ovaj dom takvih sumnji u bilo kakve nezakonitosti do sada nije bilo, piše Jutarnji.

Pletikosa je obećala kako će u subotu poslijepodne, čim se dovrši očevid, svi štićenici objekta smještenog pokraj manjeg izgorjelog, biti prebačeni u državne staračke domove što, kako kaže, nije obveza, nego dobra volja Ministarstva, budući da, objasnila je, u tom objektu uvjeti za život nisu zadovoljavajući. Prema pisanju Jutarnjeg, neslužbeno je rekla da je riječ o „rupi u kojoj su standardi znatno niži nego u državnim domovima”.

“Odvojene su dvije kuće, moj član obitelji je bio u drugoj kući, onoj koja nije planula. U toj velikoj kući nalaze se pokretni ljudi, a u maloj pomoćnoj, onoj koja je izgorjela, tamo su nepokretni. Ne znam koji je uzrok požara, vjerojatno instalacije. Može biti i da je netko pušio, dovoljan je jedan opušak”, rekla je za 24sata djevojka koja je zamolila da ostane anonimna. Njezin član obitelji je srećom preživio.

Spomenuti Obiteljski dom za starije i nemoćne je privatni dom, dakle Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku nije osnivač, kao niti Republika Hrvatska, već je osnivač fizička osoba koja dozvolu za rad pribavlja pri jedinicama lokalne i regionalne samouprave, u ovom slučaju Županije. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku nema sklopljene ugovore o financiranju s navedenim Obiteljskim domom, izvijestio je ranije Ministarstvo.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.