Prati nas

Vijesti

Bez panike

Hrvatski stručnjaci smiruju: U Hrvatskoj nitko nije životno ugrožen zbog koronavirusa

Uključena je granična policija, inspektorat, agencija za civilno zrakoplovstvo. Razmjenjuju se informacije, dogovara se o mjerama. Zasad su sve službe i sva tijela spremna za bilo koji scenarij.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Koliko se čeka na pregled?
foto: Mojevrijeme.hr

U Ministarstvu zdravstva održan e prvi sastanak Kriznog stožera koji prati stanje s koronavirusom. “Kontinuirano pratimo sve aktivnosti, stalno smo kontaktu s međunarodnim institucijama. Aktivirao je ministar mehanizam aktivacije Nacionalnog kriznog stožera da se svi pripreme na odgovor ako bude trebalo“, rekla je Maja Grba-Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitu medicinu.

Podignute su mjere opreza za zemlje EU, pa ćemo i mi isto tako obavljati nadzor granica kao što radimo i sada, ali ćemo provjere intenzivirati. Također, osigurava se zaštitna oprema, sve što je u ingerenciji Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, a to nastavljamo kroz nacionalni stožer”, dodala je.


Tvrdnje da neki putnici, po povratku iz Kine, nisu pregledani, nije željela komentirati no dodaje da je oprez potreban, ali ne i panika: “Zaista ne postoji mogućnost da je nečiji život ovog časa ugrožen u Hrvatskoj. Nemamo potvrde o virusu kod nas.”

“Spremni smo za sve scenarije. Hrvatska tradicionalno ima odlično organiziranu epidemiološku službu, to se već dokazalo. Ekspertna skupina se počela sastajati, jer se pokazala potreba za interdisciplinarnim radom. Uključili smo graničnu policiju, inspektorat, agenciju za civilno zrakoplovstvo. Razmjenjujemo informacije, dogovaramo se o mjerama. Zasad su sve službe i sva tijela spremna za bilo što, što se dogodi”, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. “U Europi ima devet zabilježenih slučajeva dosad. To je jako niski rizik, ali spremni smo za svaku situaciju.” Za nepregladene povratnike iz Kine rekao je da se vjerojatno radi o propustu koji se može dogoditi svakome.

.

Vijesti

U samo mjesec dana udvostručio se broj građana koji strahuju od zaraze koronavirusom

Tri četvrtine građana (76,7%) navodi da je pojava koronavirusa znatno utjecala na njihov društveni život, od čega oko trećine građana (32,1%) potpuno izbjegava druženja s drugim ljudima.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Raste strah građana od zaraze koronavirusom, ali on je jednak strahu od gubitka radnog mjesta, zaključak je ponovljenog istraživanja agencije Hendal o stavovima i ponašanju građana u vremenu epidemije koronavirusa.

Prvo istraživanje, koje je Hendal proveo još u veljači 2020., pokazalo je da je tek 25,6% građana imalo strah od zaraze koronavirusom. Međutim, tada su bili prisutni tek pojedinačni slučajevi zaraze u Hrvatskoj i nije se nazirala epidemija današnjih razmjera.


Ponovljeno istraživanje Hendala, provedeno u ožujku online metodom na reprezentativnom uzorku 500 građana, pokazuje da gotovo polovica građana (46,4%) strahuje od zaraze. Međutim, alarmantniji je podatak da čak 48,8% građana u radnom odnosu strahuje za svoje radno mjesto te od gubitka statusa zaposlenih.

Epidemija je uvelike utjecala na društveni život građana, a promijenile su se i kupovne navike. Pranje ruku je uz samoizolaciju i izbjegavanje izlaženja glavna mjera zaštite od virusa.

Strah od ljudi

Tri četvrtine građana (76,7%) navodi da je pojava koronavirusa znatno utjecala na njihov društveni život, od čega oko trećine građana (32,1%) potpuno izbjegava druženja s drugim ljudima. Zanimljivo je da 2,8% građana održava iste društvene kontakte kao i prije pojave koronavirusa.

Stvaraju zalihe

Što se tiče kupovine namirnica, čak 39,4% građana navodi kako su u posljednjih tjedan dana kupili veće zalihe prehrambenih i neprehrambenih artikala, a najtraženiji su bili mlijeko i mliječni proizvodi (73,7%), brašno i kvasac (73,0%), riža i tjestenina (71,5%), wc papir (67%), dezinficijensi (64,2%), smrznuto i konzervirano voće i povrće (63,1%) te kava i čaj (61,1%).

Peru ruke

Na pitanje kako se štite od moguće zaraze, većina građana (39,6%) navodi pojačano pranje ruku kao glavnu mjeru zaštite. 28,8% građana oprezno je kod ostvarivanja bilo koje vrste socijalnog kontakta, a 27,5% navodi samoizolaciju i ostanak kod kuće. Dodatno se pokazalo da 23,5% sudionika Hendalovog istraživanja koristi usluge dostave namirnica i hrane na kućnu adresu pa i samim time smanjuju vjerojatnost zaraze.

Istovremeno je istraživanje pokazalo i onu tamniju stranu, odnosno da 3% građana, unatoč neprestanim upozorenjima mjerodavnih institucija i medija, ne poduzima nikakve mjere zaštite.

Zadovoljni su radom Vlade RH

Građani čvrstom četvorkom ocjenjuju rad Vlade i mjerodavnih službi u borbi protiv suzbijanja epidemije koronavirusa. Građani su zadovoljni dosadašnjim radom Vlade, ministra zdravstva i javnih službi u borbi protiv suzbijanja epidemije koronavirusa te ih ocjenjuju prosječnom ocjenom 4,02. Pritom im trećina građana (33%) daje najvišu ocjenu 5.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP