Prati nas

Vijesti

Bez panike

Hrvatski stručnjaci smiruju: U Hrvatskoj nitko nije životno ugrožen zbog koronavirusa

Uključena je granična policija, inspektorat, agencija za civilno zrakoplovstvo. Razmjenjuju se informacije, dogovara se o mjerama. Zasad su sve službe i sva tijela spremna za bilo koji scenarij.

Objavljeno

|

Koliko se čeka na pregled?
foto: Mojevrijeme.hr

U Ministarstvu zdravstva održan e prvi sastanak Kriznog stožera koji prati stanje s koronavirusom. “Kontinuirano pratimo sve aktivnosti, stalno smo kontaktu s međunarodnim institucijama. Aktivirao je ministar mehanizam aktivacije Nacionalnog kriznog stožera da se svi pripreme na odgovor ako bude trebalo“, rekla je Maja Grba-Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitu medicinu.

Podignute su mjere opreza za zemlje EU, pa ćemo i mi isto tako obavljati nadzor granica kao što radimo i sada, ali ćemo provjere intenzivirati. Također, osigurava se zaštitna oprema, sve što je u ingerenciji Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, a to nastavljamo kroz nacionalni stožer”, dodala je.

Tvrdnje da neki putnici, po povratku iz Kine, nisu pregledani, nije željela komentirati no dodaje da je oprez potreban, ali ne i panika: “Zaista ne postoji mogućnost da je nečiji život ovog časa ugrožen u Hrvatskoj. Nemamo potvrde o virusu kod nas.”

“Spremni smo za sve scenarije. Hrvatska tradicionalno ima odlično organiziranu epidemiološku službu, to se već dokazalo. Ekspertna skupina se počela sastajati, jer se pokazala potreba za interdisciplinarnim radom. Uključili smo graničnu policiju, inspektorat, agenciju za civilno zrakoplovstvo. Razmjenjujemo informacije, dogovaramo se o mjerama. Zasad su sve službe i sva tijela spremna za bilo što, što se dogodi”, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. “U Europi ima devet zabilježenih slučajeva dosad. To je jako niski rizik, ali spremni smo za svaku situaciju.” Za nepregladene povratnike iz Kine rekao je da se vjerojatno radi o propustu koji se može dogoditi svakome.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.