Prati nas

Vijesti

Bez panike

Hrvatski stručnjaci smiruju: U Hrvatskoj nitko nije životno ugrožen zbog koronavirusa

Uključena je granična policija, inspektorat, agencija za civilno zrakoplovstvo. Razmjenjuju se informacije, dogovara se o mjerama. Zasad su sve službe i sva tijela spremna za bilo koji scenarij.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Koliko se čeka na pregled?
foto: Mojevrijeme.hr

U Ministarstvu zdravstva održan e prvi sastanak Kriznog stožera koji prati stanje s koronavirusom. “Kontinuirano pratimo sve aktivnosti, stalno smo kontaktu s međunarodnim institucijama. Aktivirao je ministar mehanizam aktivacije Nacionalnog kriznog stožera da se svi pripreme na odgovor ako bude trebalo“, rekla je Maja Grba-Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitu medicinu.

Podignute su mjere opreza za zemlje EU, pa ćemo i mi isto tako obavljati nadzor granica kao što radimo i sada, ali ćemo provjere intenzivirati. Također, osigurava se zaštitna oprema, sve što je u ingerenciji Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, a to nastavljamo kroz nacionalni stožer”, dodala je.


Tvrdnje da neki putnici, po povratku iz Kine, nisu pregledani, nije željela komentirati no dodaje da je oprez potreban, ali ne i panika: “Zaista ne postoji mogućnost da je nečiji život ovog časa ugrožen u Hrvatskoj. Nemamo potvrde o virusu kod nas.”

“Spremni smo za sve scenarije. Hrvatska tradicionalno ima odlično organiziranu epidemiološku službu, to se već dokazalo. Ekspertna skupina se počela sastajati, jer se pokazala potreba za interdisciplinarnim radom. Uključili smo graničnu policiju, inspektorat, agenciju za civilno zrakoplovstvo. Razmjenjujemo informacije, dogovaramo se o mjerama. Zasad su sve službe i sva tijela spremna za bilo što, što se dogodi”, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. “U Europi ima devet zabilježenih slučajeva dosad. To je jako niski rizik, ali spremni smo za svaku situaciju.” Za nepregladene povratnike iz Kine rekao je da se vjerojatno radi o propustu koji se može dogoditi svakome.

.

Vijesti

Zagreb: Počela isplata pomoći umirovljenicima za rujan

Radi ostvarivanja prava na novčanu pomoć umirovljenici se razvrstavaju u tri skupine.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Pmoć umirovljenicima koju daje Grad Zagreb za mjesec rujan 2020. isplaćivat će se preko tekućih računa i Hrvatske pošte. Korisnicima koji imaju otvorene tekuće račune, pomoć će se isplatiti u petak, 18. rujna 2020.

Korisnicima koji novčanu pomoć primaju preko Hrvatske pošte, pomoć će se isplaćivati od utorka 22. rujna 2020. Umirovljenici koji istu nisu primili na kućnu adresu, moći će je podići u poštanskim uredima deset dana od početka isplate.


Radi ostvarivanja prava na novčanu pomoć umirovljenici se razvrstavaju u tri skupine:

I. skupina – umirovljenici kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 900,00 kuna mjesečno;
II. skupina – umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 900,01 do 1.200,00 kuna mjesečno;
III. skupina – umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 1.200,01 do 1.500,00 kuna mjesečno.

Umirovljenici I. skupine ostvaruju pravo na 400,00 kn pomoći mjesečno, umirovljenici II. skupine na 300,00 kn, a umirovljenici III. skupine na 200,00 kn pomoći mjesečno.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, na adresi Nova cesta 1.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP