Prati nas

Mozaik

Jozefina A. Petrović objavila je emotivan ženski roman ‘Pravo na krik’

Junakinja je zarobljena u svojem unutarnjem svijetu samopreispitivanja, gdje, u trenutku kad joj prijeti gubitak identiteta zbog trauma iz braka koji se raspada, odbija biti žrtva traume iz djetinjstva. Odbija biti žrtva na bilo koji način.

Objavljeno

|

Jasna Petrović (foto: Sandro Bura

Najistaknutija hrvatska borkinja za prava starijih, Jasna A. Petrović, izdala je knjigu i to pod svojim drugim imenom – Jozefina. Prema riječima izdavača, Verbuma, “Pravo na krik”, čita se u dahu, jer je to ženski roman zgusnutih emocija.

Mučna priča o djevojčici zlostavljanoj u obitelji naizmjence teče s egzistencijalnim propitkivanjem tridesetogodišnjakinje koja prolazi teško razdoblje razvoda, u neprekidnom preskakanju iz prošlosti u sadašnjost, kroz dvije linije pripovijedanja posve različitim stilovima.

Ta sadašnjost glavne junakinje smještena je u početak osamdesetih godina, vrijeme buđenja novih energija nakon pobuna koje zahvaćaju svijet. No, junakinja je zarobljena u svojem unutarnjem svijetu samopreispitivanja, gdje, u trenutku kad joj prijeti gubitak identiteta zbog trauma iz braka koji se raspada, odbija biti žrtva traume iz djetinjstva. Odbija biti žrtva na bilo koji način. Zaglavljena u liftu egzistencije bori se s vlastitim demonima i istražuje svoj identitet, ne dopustivši predati se kalupima vremena. Kao podvojeno dijete socijalizma i tajni podrijetla svoje obitelji, ona, umjesto predaje i bijega, bira rušenje tabua.

Neobična je vizura umiranja kao spasa, pa se tako smrću oca, majke, očuha, najposlije pojavljuje smiraj. Junakinja se uči smijati. Kako su ocijenili recenzenti, ‘Pravo na krik’ je istinski vrisak senzibilne žene koja u nekom trenutku života konačno polijepi puzzle svoga djetinjstva, mladosti i zrelosti.

Promocija knjige zakazana je za četvrtak, 16. siječnja 2020. u 18 sati u zagrebačkom Novinarskom domu. Promociju će moderirati redatelj Mario Kovač, ulomke će čitati glumice Nina Violić i Hana Hegedušić, a svirati će Ana Rucner. Knjigu će predstaviti urednica Nera Karolina Barbarić. Recenzenti su Pero Kvesić, Branimir Baron-Brljević i Marijana Rukavina Jerkić.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.