Prati nas

Vijesti

Sitno

Premijeru je plaća porasla za 3.768 kuna. Koliko su za to vrijeme porasle mirovine?

Novac privlači novac, stara je izreka koja sigurno funkcionira u praksi. Od sustava linearnih povišica najviše profitiraju – bogati.

Objavljeno

|

Jesu li rasle mirovine za vrijeme Plenkovićeve vlade?
Andrej Plenković (screenshot: Andrej Plenković, MEP/Youtube)

Premijer Andrej Plenković 30. prosinca 2019. godine osvježio je podatke u svojoj imovinskoj kartici. Ono što prvo upada u oči jest porast njegovog osobnog dohotka koji sada iznosi 22.004 kune neto.

Podsjećamo, prošle je godine u istoj rubrici stajalo 21.655 kuna. Krajem 2016. godine, kada je ušao u Banske dvore, plaća mu je iznosila 18.236 kuna. Iz ovih podataka vidljivo je da je za nešto više od tri godine premijerova plaća porasla za 3.768 kuna. U imovinskoj kartici naveo je i stan površine 187 kvadratnih metara vrijedan 2.610.000 kuna, kupljen iz plaće i prodaje imovine. Osim toga, zabilježio je i štednju od 130.000 eura.

Prema službenim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prosječna mirovina za prosinac 2016. godine, ostvarena prema Zakonu o mirovinskom osiguranju (bez  DVO, ZOHBDR i HVO), iznosila je 2.255 kuna. Ista ta mirovina za listopad 2019. godine iznosila je 2.502 kune, što je u promatranom razdoblju porast od sitnih 247 kuna. Pa sad kažite da novac ne privlači novac!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.