Prati nas

Vijesti

Sitno

Premijeru je plaća porasla za 3.768 kuna. Koliko su za to vrijeme porasle mirovine?

Novac privlači novac, stara je izreka koja sigurno funkcionira u praksi. Od sustava linearnih povišica najviše profitiraju – bogati.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Andrej Plenković (screenshot: Andrej Plenković, MEP/Youtube)

Premijer Andrej Plenković 30. prosinca 2019. godine osvježio je podatke u svojoj imovinskoj kartici. Ono što prvo upada u oči jest porast njegovog osobnog dohotka koji sada iznosi 22.004 kune neto.

Podsjećamo, prošle je godine u istoj rubrici stajalo 21.655 kuna. Krajem 2016. godine, kada je ušao u Banske dvore, plaća mu je iznosila 18.236 kuna. Iz ovih podataka vidljivo je da je za nešto više od tri godine premijerova plaća porasla za 3.768 kuna. U imovinskoj kartici naveo je i stan površine 187 kvadratnih metara vrijedan 2.610.000 kuna, kupljen iz plaće i prodaje imovine. Osim toga, zabilježio je i štednju od 130.000 eura.


Prema službenim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prosječna mirovina za prosinac 2016. godine, ostvarena prema Zakonu o mirovinskom osiguranju (bez  DVO, ZOHBDR i HVO), iznosila je 2.255 kuna. Ista ta mirovina za listopad 2019. godine iznosila je 2.502 kune, što je u promatranom razdoblju porast od sitnih 247 kuna. Pa sad kažite da novac ne privlači novac!

.

Vijesti

I Škoro ima svog penzića, Lazar Gruić i Stranka umirovljenika pristupili Domovinskom pokretu

Gruić je poručio kako misli da bi barem 50 posto mirovine trebalo ostati mužu ili ženi umrloga bračnog druga.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Koliko ima stranaka umirovljenika?

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro i predsjednik Stranke umirovljenika (SU) Lazar Grujić potpisali su koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku na srpanjske parlamentarne izbore.

Podsjetimo, Gruić je u ožujku izjavio da podupire SDP-ov plan za umirovljenike te je najavio parlamentarnu suradnju tih dviju stranaka. U međuvremenu je koalicijski sporazum sa SDP-om potpisao Silvano Hrelja, prvak Hrvatske stranke umirovljenika.


Škoro tvrdi da će suradnja Domovinskog pokreta i Stranke umirovljenika uroditi boljitkom za sve umirovljenike i one koji žive u lošim materijalnim uvjetima. Sporazum navodi kako će se boriti za uvođenje pravobranitelja za osobe starije životne dobi te da prosječna mirovina za puni radni staž bude 75 posto od prosjeka plaće.

Radit će na edukaciji i promicanju ulaganja u privatne mirovinske stupove, tražiti promjenu formule za usklađivanje mirovina. Osim toga, zauzimat će se za izdvajanje povlaštenih mirovina od onih stečenih isključivo radom. Kažu, novac za povlaštene mirovine trebao bi ići izravno iz proračuna.

Gruić je pak poručio kako misli da bi trebalo omogućiti nasljeđivanje barem 50% mirovine preminulog bračnog druga.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP