Prati nas

Vijesti

Sitno

Premijeru je plaća porasla za 3.768 kuna. Koliko su za to vrijeme porasle mirovine?

Novac privlači novac, stara je izreka koja sigurno funkcionira u praksi. Od sustava linearnih povišica najviše profitiraju – bogati.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Andrej Plenković (screenshot: Andrej Plenković, MEP/Youtube)

Premijer Andrej Plenković 30. prosinca 2019. godine osvježio je podatke u svojoj imovinskoj kartici. Ono što prvo upada u oči jest porast njegovog osobnog dohotka koji sada iznosi 22.004 kune neto.

Podsjećamo, prošle je godine u istoj rubrici stajalo 21.655 kuna. Krajem 2016. godine, kada je ušao u Banske dvore, plaća mu je iznosila 18.236 kuna. Iz ovih podataka vidljivo je da je za nešto više od tri godine premijerova plaća porasla za 3.768 kuna. U imovinskoj kartici naveo je i stan površine 187 kvadratnih metara vrijedan 2.610.000 kuna, kupljen iz plaće i prodaje imovine. Osim toga, zabilježio je i štednju od 130.000 eura.


Prema službenim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prosječna mirovina za prosinac 2016. godine, ostvarena prema Zakonu o mirovinskom osiguranju (bez  DVO, ZOHBDR i HVO), iznosila je 2.255 kuna. Ista ta mirovina za listopad 2019. godine iznosila je 2.502 kune, što je u promatranom razdoblju porast od sitnih 247 kuna. Pa sad kažite da novac ne privlači novac!

.

Vijesti

Nakon tri oživljavanja i 45 dana respiratora, Tatjana poručuje: Nosite maske!

Doslovno sam ostala u šoku, nisam mogla vjerovati da je toliko vremena prošlo. Ničeg se ne sjećam, apsolutno, kaže.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Svjedočanstva onih koji nisu imali tu sreću da COVID prebole bez posljedica najbolje govore o kakvoj je bolesti riječ. Zagrepčanka Tajana Jakić (49) zaražena je još u ožujku, ali i danas osjeća posljedice bolesti, javlja HRT.

Na respiratoru je bila čak šest tjedana, a tri su je puta vraćali u život, koji su joj na kraju spasila umjetna pluća. Ispala kosa, dva nokta – posljedica je to višemjesečne borbe s koronavirusom.


“Portirka je pomogla suprugu da me uopće stave u kolica i nekako do odjela doveze. Zadnje čega se sjećam je glas liječnice koja je rekla ‘odmah je uspavajte’ i ja sam završila na respiratoru”, opisuje situaciju Tajana.

Na respiratoru je provela 45 dana. “Doslovno sam ostala u šoku, nisam mogla vjerovati da je toliko vremena prošlo. Ničeg se ne sjećam, apsolutno, nego samo onog trenutka kad su me probudili i to je navodno bilo treći put kad su skinuli s respiratora. Tri puta su me i oživljavali, došlo je do zatajenja bubrega, pa sam trebala i dijalizu, u međuvremenu promjene kompletne krvi”, objasnila je što je sve preživjela.

Kašalj je još jedna posljedica bolesti COVID-19. Preboljeti je ne bi mogla bez cijelog tima zdravstvenih djelatnika koji su se bezuvjetno brinuli o njoj. “Ne možete vjerovati da se netko toliko skrbi o nekome tko nije njegov. Mislim da toliko majka o djetetu ne skrbi koliko se oni tamo daju”, kaže Tajana Jakić hvaleći osoblje.

njeni najbliži bili su joj podrška. “Oni su stajali ispod prozora, bilo je to proljetno vrijeme, u biti sam ih čula, oni su viknuli odozdo ‘tu smo, samo da znaš'”, kazala je za HRT. Dok vježba kako bi povratila snagu, građanima poručuje: “Trebaju se nositi maske kao minimalno osiguranje. Hajmo to tako nazvati. Jer posljedice zaista mogu biti ružne. Ja sam vidjela tamo i mlade i stare.”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP