Prati nas

Mozaik

Odlazak

Preminuo je Vladimir Gruden: Bio je omiljeni tv-psihijatar, ali i kritiziran zbog kontroverznih izjava

Posljednjih dva desetljeća dr. Gruden izazivao je burne reakcije u javnosti neprihvatljivim izjavama o silovanju, zlostavljanju u obitelji ili homoseksualnosti.

Objavljeno

|

Vladimir Gruden (screenshot: Al Jazeera)

U 81. godini preminuo je poznati hrvatski psihijatar Vladimir Gruden. Večernji list je doznao da mu je pozlilo na putu u Bjelovar.

Osim po svom stručnom radu, Gruden je bio poznat i kao medijska osoba. Široka javnost zavoljela ga je kao stalnog stručnog gosta u emisiji Noćne ptice koju je na Hrvatskoj televiziji vodila ugledna radijska voditeljica Sonja Šarunić. Bio je to prva kontakt-emisija HTV-a emitirana uživo od jeseni 1990. do proljeća 1991. u kojoj je Gruden, primjerice, definirao i analizirao fenomene poput ljubavi ili boga.

Noćne ptice s dr. Vladimirom Grudenom (HTV, 1991.)

Posljednja dva desetljeća dr. Gruden izazivao je burne reakcije u javnosti neprihvatljivim izjavama o silovanju, zlostavljanju u obitelji ili homoseksualnosti.

Kontroverzne izjave

“Pojam silovanje u braku mi je oduvijek bila čudna definicija jer se pretpostavlja da međusobne zajedničke radnje sadrže i seksualni odnos. Neslaganje se mora riješiti i dati neke stvari do znanja, no ima i brakova bez spolnog odnosa kad su primjerice invalidnost ili impotencija u pitanju. Po američkom modelu, silovanje počinje nakon ženinog ‘ne’ i dalje se ne smije inzistirati, ali ako se preselimo kod nas na Balkan, sam čin osvajanja je dio onog ‘hoćeš-neću’ odnosno ako bi muškarac odmah odustao na ženinom prvom ‘ne’, on ne bi bio muškarac”, kazao je 2013. godine Jutarnjem listu ovaj psihijatar dodajući da “kokoš uvijek bježi pred pijetlom i time pojačava njegovu seksualnu želju”.

Osim toga, Gruden je izjavio kako “homoseksualnost ne treba pustiti s lanca, nego spriječiti” te da je “zlostavljanje u obitelji svojevrstan sado-mazo odnos između djeteta i roditelja koji dijete ponekad priželjkuje”.

U intervjuu za Arenu u prosincu 2002. ustvrdio i da su za nastanak homoseksualnosti krivi upravo roditelji: “Ako roditelji nemaju skladan brak i definirane ličnosti u smislu jasnog spolnog identiteta, te ako imaju bilo kakvih problema sa sobom, dijete bježi od heteroseksualnog odnosa za koji vidi da ne funkcionira i ide u homoseksualnost.”

Gruden je rođen 24. lipnja 1939. godine u Osijeku te je bio profesor za dodiplomsku i poslijediplomsku nastavu na katedri za Psihološku medicinu KBC Zagreb. Medicinski fakultet završio je u Zagrebu 1963. godine, a doktorirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 1979. godine.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.