Prati nas

Vijesti

Nagrada za roditeljstvo

Zbog majčinstva je uvećana mirovina za više od 10 tisuća žena

Onog trenutka kad žena majka stekne pravo na mirovinu, pripisuje joj se šest mjeseci staža za svako rođeno/posvojeno dijete, što automatski povećava iznos buduće mirovine.

Objavljeno

|

foto: Liana Mikah/Unsplash

Hrvatska se od prošle godine priključila malobrojnim europskim državama koje su uvele takozvanu majčinsku mirovinu, odnosno koje su za svako rođeno dijete “podebljale” radni staž majki za šest mjeseci, javlja Večernji list.

Do 8. siječnja 2020. godine to je pravo konzumiralo 10.189 osoba koje su lani prvi put stekli pravo na mirovinu. Dodavanje staža nije ekskluzivno pravo majki, nego roditelja ili posvajatelja koji se brinuo o djetetu u njegovih prvih šest mjeseci života.

Kako su to uglavnom majke, dodani staž doživljava se i jest pravo žena. Šest mjeseci dodanog staža donosi oko dva posto veću mirovinu, što je za prosječne vrijednosti mirovine oko 50 kuna po jednom djetetu. Ženi koja je rodila troje djece i tijekom radnog vijeka zarađivala nešto manje od prosječne plaće troje djece dodat će na mirovinu 150 kuna.

Iz podataka o broju žena umirovljenih tijekom 2019. godine proizlazi da su tri od četiri nove umirovljenice dobile dodatak na djecu. Tako je od novih umirovljenica njih 2.176 imalo jedno dijete, 6.069 dvoje djece, njih 1.531 troje djece, a ostale su imale četvero i više djece, piše Večernji list.

Dodani staž za djecu nema utjecaja na prve uvjete za mirovinu. No, onog trenutka kad žena majka stekne pravo na mirovinu, pripisuje joj se šest mjeseci staža za svako rođeno/posvojeno dijete, što automatski povećava iznos buduće mirovine. Što je veća mirovina, veći je i dodatak, no u prosjeku za svako dijete mirovina se povećava 50 kuna mjesečno, odnosno 600 kuna godišnje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.