Prati nas

Vijesti

Tko je kriv?

Župan Kolar: ‘Nismo dali dozvole za te objekte, ne osjećam se odgovornim’

‘U onom trenutku kad izdamo rješenje za rad, tu prestaje svaka naša ingerencija nad tim domom. U ovih sedam godina nitko nije znao da dom radi na ovaj način’, kaže župan.

Objavljeno

|

Požarište u Andraševcu (screenshot: HTV)

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar govorio je u programu RTL televizije o tragediji koja se dogodila u stračkom domu “Zelena oaza” u Andraševcu. Dan nakon što je živo izgorjelo šestero staraca, građani traže krivce – prvenstveno u institucijama. Naime, ovaj dom inspekcija je zadnji puta posjetila prije sedam godina.

“Prema informacijama koje imam, svi su napustili dom, njih devet je u Loboru, a njih 12 napustilo je dom u režiji obitelji. Neki su ih prebacili kod sebe doma, a neki su otišli u druge obiteljske domove”, kazao je župan o štićenicima koji su bili smješteni u drugom objektu koji nije izgorio.

“Ovaj dom nije na ovoj adresi Dolinska 22, niti glavni niti pomoćni objekt, nisu imali dozvolu za rad. Shodno tome, nismo im izdali dozvole za početak rada. A kako je to moguće? To nije u našoj nadležnosti. Na temelju zahtjeva, formiram komisiju koja izlazi na teren i izašla je na adresu Dolinska 8 te je 2012. izdana dozvola za osam osoba. Iduće godine izdana je dozvola za proširenje kapaciteta za još pet korisnika. Također su zadovoljeni uvjeti pa smo izdali papire. Samo za adresu Dolinska 8 i za 13 korisnika.”

No kako je moguće da nisu znali da u tako malom mjestu posluje dom bez sređenih papira? “Nije to tako malo područje, Krapinsko-zagorska županija ima 130.000 stanovnika, sedam gradova i 25 općina. U onom trenutku kad izdamo rješenje za rad, tu prestaje svaka naša ingerencija nad tim domom. U ovih sedam godina nitko nije znao da dom radi na ovaj način. Kad izdamo rješenje, oni moraju doći s njim i upisati se u Upisnik pružatelja usluga u Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike te nakon toga počinje rad”, tvrdi župan Kolar.

Takva situacija svakako je zabrinjavajuća jer tko zna koliko domova posluje na identičan način. Svejedno, župan odgovornost ne osjeća. “Ne osjećam se odgovornim. Ovdje možemo samo konstatirati da sustav ne radi, nije to prebacivanje odgovornosti jer mi izdajemo dozvole samo za ono za što postoje zahtjevi. Ne treba od ovoga raditi medijsku priču, tragedija je prevelika. Inspekcija ne može ući u dom za koji ne postoje prijave i to je ono što ne valja, sustav ne valja”, nervozno ističe Kolar.

Nije htio govoriti o odgovornosti, odnosno, koga smatra krivim za tragediju. “Možemo govoriti o odgovornosti voditeljice doma, koja je radila u prostorima koji nisu bili prijavljeni i bez dozvola za rad”, zaključio je u programu RTL-a Željko Kolar.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.