Prati nas

Vijesti

Izolacija

Ako vam liječnik naredi karantenu zbog koronavirusa, možete li je odbiti?

Postotak smrtnosti je kod koronavirusa viši nego kod gripe, gripa je oko jedan posto, a koronavirus između jedan i pol i dva posto.

Objavljeno

|

foto: Ante Hamersmit/Unsplash

Osobe koje su bile u blizini mladića koji je zaražen koronavirusom, a kojeg u Hrvatskoj nazivaju nultim pacijentom, poslane na kućnu samoizolaciju. Ta se mjera svugdje u svijetu smatra dovoljnom i primjerenom, potvrdila je za N1 Alemka Markotić, ravnateljica klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

No za koga se onda spremaju karantenski kapaciteti? “U karanteni se izoliraju zdrave osobe koje u svom kućanstvu ne mogu se izolirati te bi mogli ugroziti svoje ukućane. Karantena se organizira van bolnice, a Stožer još razmatra koja bi opcija, odnosno lokacija, bila najbolja za to”, objasnila je ravnateljica.

“Ako su parametri takvi da se za osobu procijenu da mora u karantenu, ona zakonski mora u karantenu otići”, kazala je, te dodala kako su mjere koje se preporučaju građanima uobičajene – ne ići u područja za koja se zna da imaju veći broj oboljelih, izbjegavati mjesta velikih okupljanja, te dobro prati ruke.

Postotak smrtnosti je kod koronavirusa viši nego kod gripe, gripa je oko jedan posto, a koronavirus između jedan i pol i dva posto, ali ne treba insistirati na brojevima. Bitno je učiniti sve da što manje ljudi završi s tragičnim ishodom”, rekla je Markotić za N1.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.