Prati nas

Mozaik

Izbor europskog stabla godine

Glasajte za gingka Adama iz Daruvara

Na jedinstvenom natjecanju za europsko stablo godine Hrvatska i ovaj put ima svojeg predstavnika. To je Ginkgo Adam iz Daruvara koji svojom začudnom ljepotom oduševljava Daruvarčane i njihove goste. Glasajte jer vremena je još malo!

Objavljeno

|

Adam (foto: treeoftheyear.org)

I ove godihe održava se jedinstveno natjecanje za Europsko stablo godine koje je prvi puta održano je 2011. godine. Nastalo je sa svrhom da se istakne značenje starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini koja zaslužuju našu brigu i njegu, a inspirirano je popularnim festivalom “Stabla godine” koji se već godinama održava u Češkoj.

Između šesnaest kandidata za ovogodišnje natjecanje, Hrvatsku će predstavljati predivni ginko iz Daruvara (Ginkgo biloba), koji raste u dvorištu dvorca grofa Jankovića i koji je pobjednik nacionalnog natjecanja “Hrvatsko stablo 2019. godine”. Kandidirala ga je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, inače nacionalni koordinator natjecanja.

Riječ je o jednoj od najstarijih vrsta drveća na Zemlji, koja postoji više od 200 milijuna godina. Drvo ginka u Daruvaru najveće je i najstarije u Hrvatskoj te ujedno drugo najstarije u Europi. Ovaj muški primjerak ginkga Daruvarčani nazivaju Adam.

Adam svojom raskošnom krošnjom i opsegom debla većim od sedam metara uživa zaštitu sukladno Zakonu o zaštiti prirode u kategoriji spomenika parkovne arhitekture – pojedinačno stablo. U njegovoj sjeni raste i ženski primjerak stabla ginka po imenu Eva. Zahvaljujući njihovoj zajedničkoj povijesti, nastala je priča o zaljubljenom ginku.

Glasanje je javno putem online stranice www.treeoftheyear.org. Glasati se može za dva stabla favorita s jedne e-mail adrese do 29. veljače 2020. godine u 00:00 sati. U razdoblju od 23. do 29. veljače rezultati glasanja u natjecanju postati će tajni. Pobjednik natjecanja biti će objavljen u Bruxellesu 17. ožujka 2020. godine na svečanoj ceremoniji u povodu obilježavanja desete godišnjice ovog zanimljivog natjecanja.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.