Prati nas

Zdravlje

Pošteda za žene i mlade

Koronavirus: Važno je jeste li žena ili muškarac, a i starost igra veliku ulogu

Kinezi, razumljivo, imaju najviše spoznaja o zarazi koronavirusom. Stoga su njihove statistike dragocjene u liječenju i sprječavanju širenja bolesti.

Objavljeno

|

Daniel Ramos/Unsplash

U Hrvatskoj je potvrđen prvi pacijent zaražen koronavirusom. Prema riječima premijera Andreja Plenkovića, riječ je o mlađem muškarcu koji ima blaže simptome bolesti. U svijetu je sada više od 80.000 zaraženih, a broj smrtnih ishoda premašio je 2.700. Najveći pobol u Europi bilježi Italija s 280 zaraženih i čak 7 smrtnih ishoda.

Najviše iskustva s koronavirusom imaju kineski znanstvenici pa su tamošnje zdravstvene vlasti izdale i službenu statistiku koja sumira njihovo iskustvo stečeno na desecima tisuća oboljelih i više od tisuću fatalnih ishoda.

Što ste stariji, virus je opasniji

Na 1.408 pacijenata starijih od 80 godina, umrlo ih je 208. To je alarmantnih 15 posto. Suprotno tomu, umrlih nema među djecom uzrasta do 9 godina, a njih je u ovoj statistici 416. Samo je jedna osoba, od ukupno 549 njih, umrla u dobnoj skupini od 10 do 19 godina.

Smrtnost za pacijente u dobi od 70-79 godina je 8 posto. U skupini od 60 do 69 godina umrlo ih je 3,6 posto. Pacijenti u pedesetima umiru u 1,3 posto slučajeva, dok je mortalitet među pacijentima u četrdesetima 0,4 posto.

Loše prolaze i kronični bolesnici

U ovoj statističkoj studiji obrađeno i oko 5.000 zaraženih koji imaju kronične bolesti poput visokog krvnog tlaka, dijabetesa, srčanih bolesti, kroničnih plućnih bolesti ili karcinoma. Prosječni mortalitet u ovim skupinama je od 5 do 10 posto. Nasuprot tomu, u skupini od 15.000 osoba koje nemaju kronične bolesti mortalitet je bio niži od 1 posto.

Žene prolaze bolje od muškaraca

I to puno bolje. Broj zaraženih muškaraca i žena je otprilike isti (muškaraca je 51,4 posto), no gotovo dva puta češće bolesti podliježu muškarci. Među muškarcima je smrtnost čak 2,8 posto, dok je kod žena ta stopa 1,7 posto.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.