Prati nas

Zdravlje

Pošteda za žene i mlade

Koronavirus: Važno je jeste li žena ili muškarac, a i starost igra veliku ulogu

Kinezi, razumljivo, imaju najviše spoznaja o zarazi koronavirusom. Stoga su njihove statistike dragocjene u liječenju i sprječavanju širenja bolesti.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Daniel Ramos/Unsplash

U Hrvatskoj je potvrđen prvi pacijent zaražen koronavirusom. Prema riječima premijera Andreja Plenkovića, riječ je o mlađem muškarcu koji ima blaže simptome bolesti. U svijetu je sada više od 80.000 zaraženih, a broj smrtnih ishoda premašio je 2.700. Najveći pobol u Europi bilježi Italija s 280 zaraženih i čak 7 smrtnih ishoda.

Najviše iskustva s koronavirusom imaju kineski znanstvenici pa su tamošnje zdravstvene vlasti izdale i službenu statistiku koja sumira njihovo iskustvo stečeno na desecima tisuća oboljelih i više od tisuću fatalnih ishoda.


Što ste stariji, virus je opasniji

Na 1.408 pacijenata starijih od 80 godina, umrlo ih je 208. To je alarmantnih 15 posto. Suprotno tomu, umrlih nema među djecom uzrasta do 9 godina, a njih je u ovoj statistici 416. Samo je jedna osoba, od ukupno 549 njih, umrla u dobnoj skupini od 10 do 19 godina.

Smrtnost za pacijente u dobi od 70-79 godina je 8 posto. U skupini od 60 do 69 godina umrlo ih je 3,6 posto. Pacijenti u pedesetima umiru u 1,3 posto slučajeva, dok je mortalitet među pacijentima u četrdesetima 0,4 posto.

Loše prolaze i kronični bolesnici

U ovoj statističkoj studiji obrađeno i oko 5.000 zaraženih koji imaju kronične bolesti poput visokog krvnog tlaka, dijabetesa, srčanih bolesti, kroničnih plućnih bolesti ili karcinoma. Prosječni mortalitet u ovim skupinama je od 5 do 10 posto. Nasuprot tomu, u skupini od 15.000 osoba koje nemaju kronične bolesti mortalitet je bio niži od 1 posto.

Žene prolaze bolje od muškaraca

I to puno bolje. Broj zaraženih muškaraca i žena je otprilike isti (muškaraca je 51,4 posto), no gotovo dva puta češće bolesti podliježu muškarci. Među muškarcima je smrtnost čak 2,8 posto, dok je kod žena ta stopa 1,7 posto.

.

Zdravlje

Koronastatistike: Kolike su šanse za preživljavanje na respiratoru?

Sva ranija istraživanja, piše NPR, sugeriraju da će pacijenti koji boluju od COVID-19, jednom kad ih spoje na respirator, na strojnom disanju ostati tjednima. A čim duže primaju mehaničku potporu disanju, tim je manja šansa za preživljavanje.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

“Imamo 5 ljudi između 35 – 45 godina na respiratoru, teško su bolesni. Ne smijemo se igrati. U ratu smo svi sjedili zatvoreni mjesecima. Zar ne možemo sada u komforu svog doma, sa svim onim što imamo, izdržati jedno vrijeme?” izjavila je ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti “Frab Mihaljević” Alemka Markotić.

“Bolesnici na respiratorima su ovisni o aparatima, njihov život, nažalost, ovisi o koncu, ovisi o njihovom imunološkom sustavu, o kondiciji, o različitim bolestima, puno je veći rizik da ti bolesnici završe loše, naročito oni koji imaju neke kronične bolesti ili su pretili imaju šećer, visoki tlak”, objasnila je Markotić sinoć na HRT-u.


Većina pacijenata koji završe na respiratorima, javlja istovremeno NPR, neće preživjeti. A mnogi koji će živjeti, ne mogu se skinuti s aparata za disanje. Pokazuje to nekoliko manjih istraživanja provednih u Sjedinjenim Državama, Kini i Europi.

“Jako brine podatak da puno pacijenata koji zahtijevaju mehaničku ventilaciju ne izađe iz bolnice”, kazala je za NPR Tiffany Osborn, specijalistica za intenzivnu njegu sa Sveučilišta Washington. To potvrđuje i Negin Hajizadeh, specijalist pulmološke intenzivne njege: “Imali smo nekoliko pacijenta u Northwell bolnicama koje smo skinuli s respiratora, ali većinu ne možemo skinuti.”

Najveće istraživanje o mortalititu pacijenata zaraženih koronavirusom spojenih na respiratore dolazi iz ustanove “Intensive Care National Audit & Research Centre” u Londonu. Ono pokazuje da je od 98 pacijenta na respiratoru samo 33 otpušteno živo. Brojke koje dolaze iz kineskog Wuhana još su gore; samo su tri od 22 osobe na respiratoru preživjele. Analiza iz Washingtona pokazuje da je od 18 pacijenata koji su stavljeni na respirator, njih devet preživjelo, no samo ih šestero može samostalno disati.

Sva ranija istraživanja, piše NPR, sugeriraju da će pacijenti koji boluju od COVID-19, jednom kad ih spoje na respirator, na strojnom disanju ostati tjednima. A čim duže primaju mehaničku potporu disanju, tim je manja šansa za preživljavanje. “Ne znamo od kakve će pomoći biti respiratori”, kaže Osborn. “Oni mogu pomoći da kratkotrajno pacijenta održimo na životu, nismo sigurno da je to moguće na dugo vrijeme.”

Podsjetimo, i Alemka Markotić je ispravila svoja očekivanja o trajanju mehaničke ventilacije pacijenata koji boluju od COVID-19. Ranije je tvrdila da će ona trajati od 7 do 10 dana, no stečeno iskustvo pokazuje drugačije. “Dosadašnja iskustva pokazuju da se može očekivati da će teži slučajevi provesti dva do tri tjedna na respiratoru”, kaže ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”. Hrvatska je s jučerašnjim danom imala 35 pacijenata spojenih na respiratore.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP