Prati nas

Vijesti

Poezija i politika

Milanović na oproštaju citirao pjesnika potlačenih i poručio da, usprkos svemu, stiže proljeće

Milanovićev govor u kojem je citirao Nerudu jest oproštajni, budući da u ponedjeljak službeno izlazi iz stranke koju je nekada vodio kako bi formalno bio predsjednik svih građana.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Zoran Milanović (screenshot: SDP/Youtube)

Govoreći pred Glavnim odborom SDP-a novoizabrani predsjednik Zoran Milanović citirao je čileanskog pjesnika Pabla Nerudu. “Možete posjeći sve cvjetove, ali ne možete spriječiti dolazak proljeća”, kazao je Milanović u govoru iza zatvorenih vrata, prenijeli su esdepeovci.

Ono što je bitno, kazao je, je borba za istinu, mimo politike jer u politici će još dugo dominirati želje, strasti, emocije, a u današnje vrijeme digitalizacije i prožetosti cijeloga svijeta, i manipulatori, lažovi i mrzitelji sve više i više.


“Borite se za istinu, a jamac istine u demokraciji su tri institucije – neovisna akademija u širem smislu riječi naročito u prirodnim znanostima, slobodni i neovisni mediji i civilno društvo. Bez toga nema demokracije. To su rigorozni borci za istinu. I slobodni mediji, to nisu svi mediji ni u Hrvatskoj ni u svijetu i neovisna znanost. To je ono što treba ne samo njegovati nego štititi od brutalnih napada zdesna”, smatra Milanović.

Tko je pjesnik kojeg citira predsjednik?

Pablo Neruda (1904. – 1973.), jedan je od najpoznatijih pjesnika ikad i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1971. godine. Proveo je više godina u Madridu gdje se sprijateljio s brojnim pjesnicima, među njima i Lorcom čije ga je smaknuće u Španjolskom građanskom ratu duboko pogodilo. Pristupio je antifašističkom pokretu. Zbog toga je u svojoj domovini bio proganjan. Bojao se da će ga nova čileanska vlast uhititi i smaknuti pa je otišao u ilegalu. Vratio se u Čile tek 1952. godine.

Ljubavnu liriku s početka pjesničke karijere zamijenio je angažiranom poezijom koja govori protiv ratnih strahota i ustaje u obranu potlačenih.

Milanovićev govor u kojem je citirao Nerudu jest oproštajni, budući da u ponedjeljak službeno izlazi iz stranke koju je nekada vodio kako bi formalno postao predsjednik svih građana. Dužnost će na skromnoj ceremoniji preuzeti 18. veljače.

.

Vijesti

Ličanka (65) nasjela na priču o nasljedstvu pa ostala bez tisuća eura

Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ilustracija (foto: Sven Brandsma/Unsplash)

Službenici Policijske uprave u Otočcu zaprimili su prijavu 65-godišnje žene koja tvrdi da je prevarena.

Naime, ona je u prosincu 2018. godine putem mobilne aplikacije WhatsApp započela komunikaciju s njoj nepoznatom osobom, koja ju je dovela u zabludu govoreći da vodi postupak njezinog nasljedstva u Francuskoj. Zbog toga je do 24. rujna 2020. godine, a za navodne troškove postupka, na više bankovnih računa uplatila nekoliko tisuća eura.

Policija stoga upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve. Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne šaljite joj novac. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.


Naučite što prije prepoznati prijevaru. Ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, već ih odmah obrišite. Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo. Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih, poruka je Policije.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP