Prati nas

Vijesti

Poezija i politika

Milanović na oproštaju citirao pjesnika potlačenih i poručio da, usprkos svemu, stiže proljeće

Milanovićev govor u kojem je citirao Nerudu jest oproštajni, budući da u ponedjeljak službeno izlazi iz stranke koju je nekada vodio kako bi formalno bio predsjednik svih građana.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Zoran Milanović (screenshot: SDP/Youtube)

Govoreći pred Glavnim odborom SDP-a novoizabrani predsjednik Zoran Milanović citirao je čileanskog pjesnika Pabla Nerudu. “Možete posjeći sve cvjetove, ali ne možete spriječiti dolazak proljeća”, kazao je Milanović u govoru iza zatvorenih vrata, prenijeli su esdepeovci.

Ono što je bitno, kazao je, je borba za istinu, mimo politike jer u politici će još dugo dominirati želje, strasti, emocije, a u današnje vrijeme digitalizacije i prožetosti cijeloga svijeta, i manipulatori, lažovi i mrzitelji sve više i više.


“Borite se za istinu, a jamac istine u demokraciji su tri institucije – neovisna akademija u širem smislu riječi naročito u prirodnim znanostima, slobodni i neovisni mediji i civilno društvo. Bez toga nema demokracije. To su rigorozni borci za istinu. I slobodni mediji, to nisu svi mediji ni u Hrvatskoj ni u svijetu i neovisna znanost. To je ono što treba ne samo njegovati nego štititi od brutalnih napada zdesna”, smatra Milanović.

Tko je pjesnik kojeg citira predsjednik?

Pablo Neruda (1904. – 1973.), jedan je od najpoznatijih pjesnika ikad i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1971. godine. Proveo je više godina u Madridu gdje se sprijateljio s brojnim pjesnicima, među njima i Lorcom čije ga je smaknuće u Španjolskom građanskom ratu duboko pogodilo. Pristupio je antifašističkom pokretu. Zbog toga je u svojoj domovini bio proganjan. Bojao se da će ga nova čileanska vlast uhititi i smaknuti pa je otišao u ilegalu. Vratio se u Čile tek 1952. godine.

Ljubavnu liriku s početka pjesničke karijere zamijenio je angažiranom poezijom koja govori protiv ratnih strahota i ustaje u obranu potlačenih.

Milanovićev govor u kojem je citirao Nerudu jest oproštajni, budući da u ponedjeljak službeno izlazi iz stranke koju je nekada vodio kako bi formalno postao predsjednik svih građana. Dužnost će na skromnoj ceremoniji preuzeti 18. veljače.

.

Vijesti

Na Manduševcu je upaljena prva adventska svijeća

Neka nam ovo došašće bude upravo ono što treba biti – priprava za Božić u skrovitosti, razmišljanju, molitvi i beskompromisnoj brizi za drugoga, kazao je gradonačelnik.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Gradonačelnik Milan Bandić zapalio je prvu svijeću na adventskom vijencu na Manduševcu na Trgu bana Josipa Jelačića i tako označio početak adventa. Obred je predvodio mon. Zlatko Koren, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog.

“U godini koja je poljuljala naš osjećaj sigurnosti i koja je promijenila način na koji gledamo svijet, budimo sigurni u ovo: svi zajedno, u međusobnom pomaganju i solidarnosti, možemo iz ovog izići kao još jači i bolji ljudi”, kazao je Bandić.


“Neka nam ovo došašće bude upravo ono što treba biti – priprava za Božić u skrovitosti, razmišljanju, molitvi i beskompromisnoj brizi za drugoga. I na kraju, vratimo se još jednom na papino geslo u povodu 4. svjetskog dana siromašnih – ‘Pruži svoju ruku siromahu’, bolesnom, onom koji je na ulici, ali i svakome kome je pružena ruka potrebna – onako neumorno kako to ovih dana čine naši hvalevrijedni sugrađani”, rekao je gradonačelnik.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP