Prati nas

Vijesti

Dobar prijedlog

Petrović: Vladajućima smo predložili model nasljeđivanja dijela mirovine pokojnog partnera

Na sastanku su bili bili predstavnici Ministarstva mirovinskog sustava, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Sindikata umirovljenika Hrvatske i Matice umirovljenika Hrvatske.

Objavljeno

|

Jasna Petrović (foto: Sandro Bura

Održan je prvi radni sastanak Skupine za utvrđivanje novog modela obiteljske mirovine. Kako nam je, po završetku jednoiposatnog sastanka, kazala predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna A. Petrović, vladajućima je ponuđen model prema kojem bi, uz zadržavanje vlastite mirovine, udovice imale pravo i na dio mirovine preminulog partnera.

“Ovdje je kao i kod nacionalnih naknada, uglavnom riječ o ženama, ali koje su ipak ostvarile nekakvu mirovinu. Posebno smo insistirali na rodnom aspektu. Tražili smo izmjene koje će uvažavati rad žena i omogućavati im da zadrže svoju mirovinu”, kazala nam je Petrović.

Rješenje koje predlažu Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske je jednostavno: udovice (ili udovci) bi trebale zadržati svoju mirovinu, a na nju bi im trebalo dodati polovicu umnoška godina staža pokojnog supruga i aktualne vrijednosti mirovine (AVM).

“To bi, recimo, bilo 67,97 kuna puta 35 godina staža. To bi iznosilo 2.378 kuna. 50 posto od toga bi bilo 1.189 kuna. Predlažemo da taj iznos isplaćuje dodatno kao mirovina preminulog partnera. Za one koji nemaju vlastitu mirovinu, tražimo da se obiteljska mirovina sa 70 posto digne na barem 85 posto partnerove mirovine“, kaže šefica SUH-a.

Kako se ne bi išlo na ruku bogaćenju već bogatih, SUH predlaže da u slučaju nasljeđivanja dijela mirovine pokojnog partnera, zbroj vlastite i naslijeđene mirovine ne smije prijeći iznos dviju prosječnih mirovina.

Na sastanku su bili bili predstavnici Ministarstva mirovinskog sustava, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Sindikata umirovljenika Hrvatske i Matice umirovljenika Hrvatske. Kako nam je objasnila Petrović, skupina će se proširiti i na predstavnike Ministarstva socijalne politike i Ministarstva financija. SUH traži da se u skupinu uključe i znanstvenici, poput profesora Pravnog fakulteta dr. Zorana Šućura, stručnjaka za siromaštvo.

Tijekom ožujka Ministarstvo i HZMO trebali bi izraditi analitičke podloge za nastavak rasprave o predloženom modelu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.