Prati nas

Vijesti

Novi stil

Pod krinkom skromnosti, organizirano je elitističko ustoličenje. Hoće li to biti i stil vladanja?

Već sama ta činjenica govori da će Milanović biti bitno drugačiji od predsjednice Grabar-Kitarović. Oni su kao osobe bitno različiti. Ja bih rekla da je Grabar-Kitarović populist, a Milanović elitist, kaže Mamić.

Objavljeno

|

Zoran Milanović (screenshot: SDP/Youtube)

Za razliku od njegovih prethodnika, Zoran Milanović nije želio inauguraciju na Markovu trgu. Svečanost će se održati na Pantovčaku, a pozivnicu je dobilo 39 uzvanika. Himnu će novom predsjedniku otpjevati avangardna Josipa Lisac, ikona domaće scene, eterična i udaljena od svakodnevnog života koliko i Zemlja od Neptuna.

Podsjetimo, Ivo Josipović i Kolinda Grabar-Kitarović imali su javne inauguracije, pred uzvanicima, ali i građanima koji su se odlučili popeti do trga koji predstavlja centar političke moći u Hrvatskoj. Oboje su do pozornice, kroz samo gradsko središte, došli pješke. Josipović u pratnji supruge i kćeri, a Grabar-Kitarović u društvu supruga pozdravljala se s usputnim i namjernim prolaznicima. Početak Josipovićevog vladanja obilježila je pozornica puna suzdržanih bijelih amarilisa, dok je inauguracija Grabar-Kitarović bila raskošna, pomalo neumjerena, s problematičnom listom uzvanika i puna boja. Upravo takvi su im bili i mandati.

Nakon populističkog, stiže elitistički predsjednik

Organizaciju i posebnosti Milanovićeve inauguracije za N1 je komentirala komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić. “Što se tiče same inauguracije, meni je malo žao. Možda to nije trebalo biti tako strašno pompozno, ali budući da je predsjednik jedini dužnosnik izabran izravno od građana, nekako mi se čini da bi bilo dobro da je čin inauguracije podijeljen i s građanima, a ne samo s političkom elitom ili s onima koji su pozvani na Pantovčak. Već sama ta činjenica govori da će Milanović biti bitno drugačiji od predsjednice Grabar-Kitarović. Oni su kao osobe bitno različiti. Ja bih rekla da je Grabar-Kitarović populist, a Milanović elitist. Mislim da ćemo već iz toga vidjeti bitnu razliku u stilu vladanja”, analizirala je Mamić.

Ankica Mamić (screenshot: N1)

Grabar-Kitarović je odustala od čudnog govora

Komentirala je i oproštajnu poruku Grabar-Kitarović: “Ja bih rekla da je s komunikacijskog stanovništva ovo zadnje obraćanje bilo na razini puno višoj nego što je to bila komunikacija u predsjedničkoj kampanji. Dakle, ovo je s njom netko ili dobro izvježbao ili netko s njom dobro pripremio, ona je čak govorila i normalnim hrvatskim standardom, bez tog nekog čudnog govora koji smo slušali u kampanji. To da će povijest suditi njen mandat, to je točno. Za svakog dužnosnika sudi povijest.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.