Prati nas

Vijesti

Novi stil

Pod krinkom skromnosti, organizirano je elitističko ustoličenje. Hoće li to biti i stil vladanja?

Već sama ta činjenica govori da će Milanović biti bitno drugačiji od predsjednice Grabar-Kitarović. Oni su kao osobe bitno različiti. Ja bih rekla da je Grabar-Kitarović populist, a Milanović elitist, kaže Mamić.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Zoran Milanović (screenshot: SDP/Youtube)

Za razliku od njegovih prethodnika, Zoran Milanović nije želio inauguraciju na Markovu trgu. Svečanost će se održati na Pantovčaku, a pozivnicu je dobilo 39 uzvanika. Himnu će novom predsjedniku otpjevati avangardna Josipa Lisac, ikona domaće scene, eterična i udaljena od svakodnevnog života koliko i Zemlja od Neptuna.

Podsjetimo, Ivo Josipović i Kolinda Grabar-Kitarović imali su javne inauguracije, pred uzvanicima, ali i građanima koji su se odlučili popeti do trga koji predstavlja centar političke moći u Hrvatskoj. Oboje su do pozornice, kroz samo gradsko središte, došli pješke. Josipović u pratnji supruge i kćeri, a Grabar-Kitarović u društvu supruga pozdravljala se s usputnim i namjernim prolaznicima. Početak Josipovićevog vladanja obilježila je pozornica puna suzdržanih bijelih amarilisa, dok je inauguracija Grabar-Kitarović bila raskošna, pomalo neumjerena, s problematičnom listom uzvanika i puna boja. Upravo takvi su im bili i mandati.


Nakon populističkog, stiže elitistički predsjednik

Organizaciju i posebnosti Milanovićeve inauguracije za N1 je komentirala komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić. “Što se tiče same inauguracije, meni je malo žao. Možda to nije trebalo biti tako strašno pompozno, ali budući da je predsjednik jedini dužnosnik izabran izravno od građana, nekako mi se čini da bi bilo dobro da je čin inauguracije podijeljen i s građanima, a ne samo s političkom elitom ili s onima koji su pozvani na Pantovčak. Već sama ta činjenica govori da će Milanović biti bitno drugačiji od predsjednice Grabar-Kitarović. Oni su kao osobe bitno različiti. Ja bih rekla da je Grabar-Kitarović populist, a Milanović elitist. Mislim da ćemo već iz toga vidjeti bitnu razliku u stilu vladanja”, analizirala je Mamić.

Ankica Mamić (screenshot: N1)

Grabar-Kitarović je odustala od čudnog govora

Komentirala je i oproštajnu poruku Grabar-Kitarović: “Ja bih rekla da je s komunikacijskog stanovništva ovo zadnje obraćanje bilo na razini puno višoj nego što je to bila komunikacija u predsjedničkoj kampanji. Dakle, ovo je s njom netko ili dobro izvježbao ili netko s njom dobro pripremio, ona je čak govorila i normalnim hrvatskim standardom, bez tog nekog čudnog govora koji smo slušali u kampanji. To da će povijest suditi njen mandat, to je točno. Za svakog dužnosnika sudi povijest.”

.

Vijesti

Splićanin (15) se ne sjeća da je ubio staricu (89), a neće ni ići u zatvor: ‘Bio sam smantan’

Nije želio odgovarati ni na kakva pitanja suca i zamjenika državnog odvjetnika, već je kazao da se svih događaja tog dana jako slabo sjeća i da je bio živčan i agresivan odnosno u svojevrsnoj narkomanskoj krizi jer se taj dan nije uspio drogirati.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

15-godišnjak iz Splita koji je u ponedjeljak poslijepodne priveden zbog ubojstva 89-godišnje žene ne sjeća se što napravio. Barem je tako izjavio u svojoj obrani pred sucem istrage splitskog Županijskog suda.

Sudac za mladež odredio mu je istražni zatvor “zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i osobito teških okolnosti”. Osumnjičen je da je u nedjelju kasno popodne zakucao na vrata stana 89-godišnjakinje na 3. katu Sukošanske ulice u Splitu nakon čega je staricu ugurao u stan. Potom joj je zadao više udaraca od kojih je umrla na mjestu napada. Nakon što ju je ubio tijelo je odvukao do balkona i tamo ostavio. Iz stana ništa nije nestalo.


Kako javlja Slobodna Dalmacija, nije želio odgovarati ni na kakva pitanja suca i zamjenika državnog odvjetnika, već je kazao da se svih događaja tog dana jako slabo sjeća i da je bio živčan i agresivan odnosno u svojevrsnoj narkomanskoj krizi jer se taj dan nije uspio drogirati. Pojasnio je da se znao “pucati” konzumirajući speed (amfetamine) i marihuanu i da je tog dana bio smantan. Tvrdio je da je bježao od nekakve grupe od petnaestak njemu nepoznatih momaka koji su ga htjeli pretući.

Nije govorio ništa o konkretnom događaju, odnosno kako i zašto je došao do zgrade u Sukoišanskoj i što se odigralo u stanu na trećem katu u kojem je, nakon njegova pohoda, smrskanog lica ostala ležati nedužna 89-godišnja starica.

Iako se osnovano sumnja da je počinio brutalno i okrutno ubojstvo, 15-godišnjak po zakonu ne može ići u zatvor. Kako nema još navršenih niti 16 godina, njega zakon tretira kao mlađeg maloljetnika i na njega se primjenjuje Zakon o sudovima koji propisuje da on ne može završiti čak niti u maloljetničkom zatvoru. Kako Zakon propisuje, maloljetniku koji je u vrijeme počinjenja kaznenog djela navršio četrnaest, a nije navršio šesnaest godina života mogu se izreći odgojne mjere i sigurnosne mjere, javlja Slobodna.

Može biti upućen u odgojni zavod gdje može ostati najmanje šest mjeseci, a najdulje tri godine s tim da sud mora svakih šest mjeseci ispitati ima li osnove ovu mjeru obustaviti ili je zamijeniti drugom odgojnom mjerom.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP