Prati nas

Show

Neće komentirati

Priopćenje: Svakom dobronamjernom je jasno da Josipa Lisac nije vrijeđala himnu

Josipa Lisac unikatna je pojava hrvatske glazbene scene, glazbenica vrijedna poštovanja i divljenja.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Josipa Lisac (screenshot: HTV)

Nakon dvodnevne burne rasprave o nastupu Josipe Lisac na predsjedničkoj inauguraciji Zorana Milanovića, ali i bizarne kaznene prijave protiv proslavljene pjevačice, u njeno su se ime oglasile Hrvatska glazbena unija i diskografska kuća Croatia Records. Priopćenje, koje potpisuju Želimir Babogredec i Nikša Bratoš, prenosimo u cijelosti:

Ovim putem se obraćamo svim medijima i sudionicima rasprave na društvenim mrežama, koji već dva dana neumorno raspravljaju o himni i izvedbi proslavljene glazbene dive, gospode Josipe Lisac. Nažalost, ovdje se radi o potpunom nepoštivanju umjetničke slobode i kreacije glazbenice čiji stil obožavaju sve generacije i vide ju kao jednu od najvećih legendi domaće glazbene scene.

Svakom dobronamjernom čovjeku je jasno da se ne radi o nikakvom vrijeđanju himne. Stil i način interpretacije Josipe Lisac je opće poznat i ova je situacija još jedan dokaz da živimo u društvu u kojem su ozbiljno poljuljane osnovne ljudske i kulturne vrijednosti, kao i način komunikacije.

Na molbu gde Josipe Lisac, željeli bismo Vas obavijestiti da ona više neće komentirati reakcije na izvedbu himne Republike Hrvatske prilikom prisege Predsjednika Zorana Milanovića. Isto tako neće komentirati niti prijedloge za kaznenu prijavu niti bilo kakve slične buduće reakcije pojedinaca, udruga ili institucija, neovisno o kojem mediju se radi.

Sve je to glazba, a glazba jest ili je nema. (Josipa Lisac)

Protekli dani bili su izrazito zahtjevni, stoga Vas molimo da imajući u vidu njezinu uvijek dobru suradnju sa svim medijima poštujete njezinu privatnost. Zahvaljuje na podršci i tome što su mediji kroz silne osvrte svima prenijeli vjernu sliku sadašnjeg stanja u našem društvu.

Josipa Lisac, nedavno je napunila sedamdeset godina života, a u 53 diskografske godine snimila je iznimna glazbena djela kojima i danas izaziva divljenje na svojim brojnim koncertima. Isto tako, jedna je od najnagrađivanijih glazbenica koja je za svoja dostignuća sa suradnicima osvojila čak dvadeset i dva Porina, a ove godine na svečanoj dodijeli u Rijeci, 27. ožujka Upravni odbor Porina dodijelit će joj i Porin za životno djelo.

.

Show

U 92. godini umrla je glumica Zdenka Heršak

Napustila nas je velika umjetnica poznata po brojnim ulogama u kazalištu i u više od 60 filmova i serija. Manje je poznato da je Heršak bila i spisateljica te je objavila desetak knjiga.

Silvija Novak

Objavljeno

|

U 92. godini života umrla je poznata glumica Zdenka Heršak. Rođena je u Zagrebu, 19. kolovoza 1928. godine gdje je završila Zemaljsku glumačku školu te poslije bila članica studija Jadran filma.

Zanimljivo i možda manje poznato, nastupala je kao balerina u Hrvatskom narodnom kazalištu, a kad je Branko Gavella osnovao kazalište u Frankopanskoj, pridružuje se njegovom ansamblu. Zdenak Heršak ostala je članica tog kazališta sve do mirovine.

Ostat će upamćena po nizu sjajnih predstava u kojima je igrala: Držićev i Škiljanov “Dundo Maroje” iz 1955., gdje je u osam godina Lauru zaigrala čak 130 puta, zatim Krležino “Kraljevo”, von Horváthove “Priče iz Bečke šume”, glumila je Kobilu u “Balkonu” J. Geneta, Babakinu u “Ivanovu” A. P. Čehova, Bessie Burgess u predstavi “Plug i zvijezde”, Mariolu u “Gle, kako dan lijepo počinje” Z. Bajsića, Majoricu Beregi “U pozadini” M. Feldmana i u mnogim drugim predstavama. Osim u Gavelli, nastupala je i u drugim kazalištima u Zagrebu, Rijeci, Šibeniku i Dubrovniku.

Zdenka Heršak glumila je i u više od 60 filmova i serija, mežu kojima su “Kužiš stari moj”, “Seljačka buna 1573.”, “Događaj”, “Hoću živjeti”, “U raljama života”, “Ne daj se, Floki”, “Leo i Brigita”, “Duga mračna noć” te serije “Naše malo misto”, “Nepokoreni grad”, “Smogovci”, “Putovanje u Vučjak”, “Bitange i princeze” i druge.

Valja napomenuti i da je Heršak, osim glumačke, ostvarila i značajnu spisateljsku karijeru te je objavila desetak knjiga.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP