Prati nas

Vijesti

Tip A, tip B

Sezona gripe je na vrhuncu, do sada je registrirano više od 30 tisuća oboljelih

Vrhunac sezone gripe gripbilježi se nekoliko tjedana kasnije nego prethodnih sezona.

Objavljeno

|

Kao izliječiti gripu?
foto: Kelly Sikkema/Unsplash

U Hrvatskoj je, zaključno s 16. veljače 2020. godine, službeno registrirano ukupno 30.587 oboljelih od gripe, od kojih je 10.199 prijavljeno tijekom 7. tjedna 2020. godine, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

S obzirom na veličinu stanovništva, najveće stope oboljelih zabilježene su na području Bjelovarsko-bilogorske, Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije. Među pristiglim prijavama gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi.

Postojeći podaci ukazuju da se nalazimo na vrhuncu sezone gripe koji može potrajati još koji tjedan. Vrhunac sezone bilježi se nekoliko tjedana kasnije nego prethodnih sezona.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), na širem području Europe aktivnost gripe je u porastu. U većini država bilježi se srednji intenzitet, te se u nekoliko država bilježi visoki i vrlo visoki intenzitet. Oba virusa gripe tipa A i B cirkuliraju u Europi sa većim udjelom potvrđenih uzoraka virusa tipa A (60%).

Stope prijava gripe na 100 000 prema županijama u 7. tjednu 2020.
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.