Prati nas

Vijesti

Žito i kukolj

Dok čekamo reviziju, branitelji bi se trebali ograditi od profitera među sobom

Koja je točna brojka se ne zna, zbog toga i jest potrebno provesti reviziju svih postojećih braniteljskih mirovina. Krajnje je vrijeme odvojiti žito od kukolja, jer broj branitelja koji odlaze u mirovinu sve je veći.

Objavljeno

|

Povećavaju se prava pripadnika HVO-a i rastu invalidnine za HRVI
foto: Pixabay/MV

Prema posljednjim dostupnim podatcima u Hrvatskoj je bilo ukupno 120.585 korisnika braniteljskih mirovina svih vrsta koji godišnje potroše blizu 6,5 milijardi proračunskih kuna. Velik je to iznos, koji opterećuje državni proračun i mirovinski fond, piše Glas umirovljenika.

Dakako, svaka čast svima koji su branili ovu zemlju, poginuli ili ostali invalidi. Oni i njihove obitelji zaslužuju primati mirovinu. No, nažalost, sve češće smo svjedoci slučajeva gdje su lažni branitelji oštetili državni proračun i tu je sve jasnija potreba, za što se Sindikat umirovljenika zalaže već godinama, a to je da se obavi hitna revizija svih braniteljskih mirovina. I ne samo njih.

Varaju svi, od “običnog” čovjeka pa do političara. Tako je poznat prošlogodišnji slučaj lažiranja statusa vojnog invalida od strane dugogodišnjeg gradonačelnika Imotskog iz redova HDZ-a, Ante Đuzela. Njega se tereti da je u rujnu 1999. podnio zahtjev za ostvarivanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida na temelju čak 12 krivotvorenih liječničkih nalaza. U pravomoćnoj presudi suda se navodi da je tako oštetio državni proračun za 97 tisuća kuna.

Uzmi od države

Đuzel se branio da je zagubljena dokumentacija, a zanimljivo je i da je za dokazivanje ranjavanja u ratu kao svjedoka pozvao i sadašnjeg ministra obrane Krstičevića, no ministar je na suđenju utvrdio da se ne sjeća Đuzelova ranjavanja. Kao vojni invalid Đuzel se našao i na listi Ministarstva branitelja za dodjelu 2stambenih kredita za članove obitelji smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih branitelja te ratnih vojnih invalida”, no na kraju je sam zatražio micanje s te liste nakon što ga je Nezavisna lista mladih za Imotski i Imotsku krajinu optužila za niz koruptivnih radnji i povlastica koje si je priskrbio kao gradonačelnik, analizira Glas umirovljenika.

Varati znaju i drugi, pa je tako Barbara Hartman, lažna braniteljska udovica, primila čak 1,3 milijuna kuna za smrt davno bivšeg supruga. Prema tužiteljima, Hartman je 1994. godine u križevačkom Uredu za obranu lažno predočila da je nakon razvoda braka 1982. godine nastavila živjeti u izvanbračnoj zajednici s bivšim suprugom, hrvatskim braniteljem Franjom Hartmanom, koji je poginuo u ratu 1991. godine. Temeljem toga, dobila je pravo na njegovu mirovinu.

U dobivanju mirovine joj je pomogla šefica križevačkog Odjela za branitelje Štefica Jagušić. Hartman je nepravomoćno osuđena na godinu dana uvjetnog zatvora, naloženo joj je i da nezakonito stečeni novac vrati, a istom presudom zbog nesavjesnog rada u službi na devet mjeseci uvjetnog zatvora osuđena je i Jagušić.

Okrivljenice su uložile žalbu, a Županijski sud u Zagrebu je ukinuo presudu i koprivničkom sudu naredio ponovno suđenje, obrazloživši da nije riječ o kaznenom djelu ratnog profiterstva, pa će se na novom suđenju Hartman suditi za puno blaže kazneno djelo – prijevaru.

Američki poučak

Najsvježiji primjer prijevare dolazi s područja Dubrovnika. Policija nije navela ime 47-godišnjakinje koja je osumnjičena da je nezakonito isposlovala obiteljsku braniteljsku mirovinu za sebe i sina. Tereti ju se za davanje lažnog iskaza, krivotvorenje isprava i prijevaru. Sumnjiči se da je, s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi za sebe i svog 28-godišnjeg sina, prilikom podnošenja zahtjeva za priznavanje prava na obiteljsku invalidninu kao članu obitelji smrtno stradalog hrvatskog branitelja, dala lažan iskaz o svom bračnom statusu, čime je dovela u zabludu djelatnike Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i djelatnike Ureda državne uprave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koji su joj priznali pravo na obiteljsku invalidninu i mirovinu kao sukorisnicima, stoji u policijskom priopćenju.

Također ju se sumnjiči da je od trenutka podnošenja zahtjeva, odnosno od 2012. godine, kontinuirano dostavljala krivotvorene potvrde o redovnom školovanju svog sina u SAD-u. Temeljem svega navedenog, njoj i sinu isplaćen je iznos od 1.147.240 kuna. Osumnjičeni se nalaze u SAD-u te su trenutno nedostupni policiji pa je za njima raspisana potraga.

Zdravko Boras, ministar unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije Federacije BiH, osuđen je u na splitskom Općinskom sudu nepravomoćno uvjetnom kaznom od godinu dana zatvora i morat će u roku od šest mjeseci uplatiti u državni proračun 95.491 kunu, za koliko je oštetio Hrvatsku, jer je uzimao ratnu invalidsku mirovinu iz Hrvatske od veljače 2015. do kraja travnja 2016. godine, iako na nju nije imao pravo jer je istodobno bio zaposlen kao ministar u MUP-u Zapadnohercegovačke županije. On je rekao: „Časni sude, ja sam časnik HV-a i HVO-a, odlikovan zbog zasluga u obrani Hrvatske. Smatram da nisam oštetio državni proračun Hrvatske, to je moja država.”

Kao da rat još traje

Ovakvi primjeri sigurno nisu usamljeni i sporadični, pa stvarni broj lažnih braniteljskih mirovina može dosegnuti i nekoliko stotina, ako ne i više od tisuću slučajeva. Koja je točna brojka se ne zna, zbog toga i jest potrebno provesti reviziju svih postojećih braniteljskih mirovina. Krajnje je vrijeme odvojiti žito od kukolja, jer broj branitelja koji odlaze u mirovinu sve je veći. Tako je samo u proteklih godinu dana njihov broj porastao za 5.109 i taj broj će sve brže rasti. A njihove mirovine također rastu, za RVI su porasle sa 5.535 na 5.783 kuna, za oko 250 kuna. A koliko su vama porasle radničke mirovine?

“Znate kako su neki postali invalidi, heroji? Tako da su pijani išli pišat’ u minsko polje, gdje su ostali bez nogu, a danas dobivaju po 50.000 kn mirovine! To su naši ‘junaci’. Još jednom pozivam sve branitelje, normalne časne ljude, koji nisu ruke zaprljali krađom, da se ograde od horde povampirenih ratnih profitera, potkovanih dobrim mirovinama i hrpom nekretnina, koji misle da su radili državu po svojoj mjeri”, na Facebooku je napisao branitelj Dubravko Črnjak. Svaka čast! Branitelji se bude. (Igor Knežević, Glas umirovljenika)

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.