Prati nas

Vijesti

Pismo sucu

Umirovljenici (76) koja je na zebri usmrtila dijete smanjena je kazna s četiri na dvije i pol godine

Lindić je nakon prvotne presude sucu uputila pismo u kojem krivnju svaljuje i na majku preminulog dječaka te na samu nestašnu dječicu.

Objavljeno

|

foto: Aline Dassel/ Pixabay

Štefanija Lindić (76), umirovljenica koja je krajem 2017. u centru Samobora nepažljivom vožnjom ugasila život šestogodišnjeg dječaka koji je preko pješačkog prijelaza s majkom i bratom prelazio ulicu, ušetala je 2. siječnja u remetinečki zatvor.

Kako doznaje Jutarnji list, Županijski sud u Slavonskom Brodu smanjio joj je kaznu na dvije i pol godine. Prvotno je na Općinskom sudu u Novom Zagrebu osuđena na četiri godine zatvora. Uz to, morat će platiti i sudske troškove od 20.000 kuna. Nakon izlaska iz zatvora, pet godina neće smjeti upravljati vozilom.

Sudac Stjepan Đurinec, koji je Lindić osudio na zatvor, u obrazloženju presude naveo je, između ostalog, da je “okrivljena djelo počinila sa svjesnim nehajem jer je bila svjesna da takvom vožnjom, dok se približava pješačkom prijelazu, može naletjeti na pješake koji stupaju na kolnik ili su već stupili na njega”, pritom ih rušeći kao čunjeve u kuglani. A upravo dječica su, dodao je sudac, “s punim povjerenjem u pratnji majke prelazila kolnik preko pješačkog koji se nalazi u centru Samobora, na ulici koja prolazi kroz pješačku zonu”.

“Mislila sam da će biti nekakva uvjetna kazna, uzet će mi vozačku dozvolu i to je to. Pa koliki su poznati dobili uvjetne za još gore prometne nesreće. Na meni su našli pokazivati moć”, ogorčeno je Štefanija komentirala presudu. “Da je majka držala djecu svako s jedne strane za ruke ovo se ne bi dogodilo jer majka nije ni okrznuta. Da sam ih vidjela ja bih refleksno zakočila, oni su dotrčali na zebru, a majka za njima. Taj mali od šest godina je dijete, nestašni dječačić”, kazala je tada.

“Za mene je to smrtna presuda”

Lindić je nakon prvotne presude sucu uputila pismo u kojem krivnju svaljuje na majku i djecu. Osvrnula se i na zamjerku da je nakon tragedije nastavila voziti automobil. “To što sam vozila auto nakon godine dana od prometne je zato što živimo na brijegu i do mene se ide šumom, a ja svaki dan u pola sedam želim ići na misu, pa sam se samo autom spuštala. (…) Život mi nije bio lak, a vi me smatrate najgorom osobom na svijetu. Osudili ste me na četiri godine. Za mene je to smrtna osuda”, napisala je sucu kojeg je nazvala “seoskim sucem naviklim na komunikaciju s jadnim seljacima pred kojima se osjećao superiornim”.

U međuvremenu je njezin odvjetnik na nepravomoćnu presudu uložio žalbu, pa je krajem svibnja prošle godine viši sud kaznu smanjio smatrajući da je “kazna od četiri godine previsoko odmjerena”. Brodski Županijski sud navodi da su otegotne okolnosti precijenjene te da olakotne nisu u dovoljnoj mjeri uzete u obzir. Kako javlja Jutarnji, isti sud smatra i kako je pogrešno ocijenjeno da je vožnja okrivljene bila bezobzirna jer iz nalaza vještaka proizlazi da je Lindić pješake udarila vozeći 37,5 km/h, pa se ta brzina ne može tretirati kao otegotna okolnost.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.