Prati nas

Aktivno starenje

poslovi iz snova

Želite li brojati dupine ili paziti na planinsko bilje? Može!

Hrvatski nacionalni i parkovi prirode oglasili su da traže volontere i to za poslove koji su san snova: brojanje i evidencija dupina i galebova, izgradnja suhozida, tradicijsko vrtlarstvo, zaštita planinskog bilja…

Silvija Novak

Objavljeno

|

foto: Keghan Crossland/Unsplash

“Ah, kad jednom budem u penziji napokon ću imati vremena baviti se onim u čemu uživam!” Sigurno ste mnogo puta čuli ovakvu ili sličnu rečenicu, a možda ste je i sami koji put izgovorili. No kad penzija jednom dođe, vrlo je lako prepustiti se zovu kauča i daljinskog upravljača i zaboraviti da smo jednom maštali o tome da provodimo vrijeme u prirodi, zasadimo vrt, uzgajamo masline ili naučimo izgrađivati suhozide.

Ako i vi spadate u one koji bi željeli raditi nešto zanimljivo i korisno i pritom boraviti u prirodi, ali im treba mali poticaj, hrvatski nacionalni i parkovi prirode oglasili su da traže volontere. Ako vam ovo već sada zvuči primamljivo, čekajte da vidite detalje.


Park prirode Medvednica

Pridružite se volonterskom timu u Parku prirode Medvednica i postanite Medvednički anketar. Time ćete nam pomoći u istraživanju strukture i stavova posjetitelja Medvednice te unapređenju sustava praćenja posjećivanja i komunikacije s posjetiteljima.

Na Medvednici možete pomoći i u priređivanju tradicionalnih festivala tijekom godine i dati svoj doprinos promoviranju prirodnih i kulturnih vrijednosti, kao i pomoći u zaštiti vodozemaca Medvednice.

Žumberak

Na Žumberku se traže volonteri za prikupljanju vrijednih podataka o stanju kornjaša koji su potrebni u planiranju preporučenih smjernica za upravljanje područjima u kojima žive ovi sitni, ali bitni stanovnici naših šuma.

Papuk

Javna ustanova Park prirode Papuk kroz uspostavu nove turističke infrastrukture Eko kampa Duboka želi omogućiti populaciji školske djece nove edukacijske programe i produljenje boravka na višednevnim radionicama škola u prirodi za što su im prijeko potrebni volonteri.

Lonjsko polje

U Lonjskom polju traže volontere za uzgoj tradicijskog vrta a potrebno je čak pet osoba.

Telašćica

Prijavite se za volontiranje u Parku prirode “Telašćica” na Dugom otoku i pomognite u restauraciji stoljetnih maslinika i suhozida.

Mljet

Zaljubljenik ste u fotografiju i prirodu? Provedite tjedan dana na Zelenom otoku i donesite dašak umjetnosti u naš Park! Ovisno o dobu godine, imat ćete priliku dokumentirati živi svijet, aktivnosti u Parku, običaje i tradiciju, kulturne spomenike ili razna događanja.

Na Mljetu su potrebni i anketari posjetitelja Nacionalnog parka Mljet kako bi na temelju njihovih dojmova, mišljenja i prijedloga mogli poboljšati izbor i kvalitetu usluga koje su im na raspolaganju te unaprijediti razinu zaštite prirode.

Osin toga, na otoku Mljetu su dobrodošli i volonteri koji bi pomogli u izgradnji planinarskih puteva i čišćenju mljetskih uvala.

Papuk i Sjeverni Velebit

Ova dva parka prirode traže volontere za uzgoj i čuvanje planinskih biljaka. U Nacionalnom parku Sjeverni Velebit rade na obnovi botaničkog vrta i treba ih svaka pomoć koju mogu dobiti, a na Papuku treba zaštititi budući botanički rezervat na brdu Turjak.

Risnjak

Pridružite se ekipi u Nacionalnom parku Risnjak i iskušajte se u izradi šindre – tradicionalnog drvenog pokrova prirodne ljepote. Uz to što ćete izučiti jedan stari zanat, pomoći ćete u popravku i pokrivanju krovova kuća u sklopu Parka.

Plitvička jezera

Dođite na Plitvička jezera – jedinstveni nacionalni park u srcu Europe i prirodno područje na Listi svjetske baštine – i pomozite u njegovom očuvanju. Jedino ćemo tako priču o njegovoj ljepoti i vrijednosti moći ispričati i pokazati svima onima koji ju još nisu čuli i vidjeli.

Kornati

Na Kornatima traže volontere za praćenje i popisivanje dupina i galebova što su svakako poslovi iz snova. Pomozite u očuvanju ovih lijepih životinja u jednom od naših najljepših nacionalnih parkova.

Sve detalje o mjestima na kojima možete volontirati, kao i detalje o prijevozu, smještaju, zadacima i kontakt osobama, pronađite na ovom linku.

.

Aktivno starenje

Pet načina da se pripremite za zastrašujuć, ali i uzbudljiv odlazak u mirovinu

Od pete godine neprestano nekamo trčite brzinom svjetlosti: osnovna škola, srednja škola, fakultet, karijera, obitelj, kredit, kupovina stana, recesija, depresija, regresija, teško osvojene pobjede i neuravnotežena ljestvica postignuća… Sve do mirovine. No, što onda?

Silvija Novak

Objavljeno

|

Odlazak u mirovinu predstavlja veliku promjenu u svačijem životu. I dok se većina veseli razdoblju kad će napokon imati vremena za sebe, trenutak odlaska u penziju često zna biti i zastrašujuć jer se gube dosadašnje veze i osjećaj svrhe. O tom osjetljivom momentu, za portal Sixty and Me, pisao je Howard Fishman, životni trener specijaliziran upravo za teme važne tzv. “bumer” generaciji.

Ne postoji nikakav sistem ranog upozoravanja koji bi vam mogao naznačiti kakva će biti vaša reakcija na umirovljenje. Možda ćete se tome unaprijed veseliti i radovati se svom slobodnom vremenu koje ćete napokon imati. No ništa vas doista ne može pripremiti na trenutak kad se vaš svijet okrene od rokova i šefovih zahtjeva prema izležavanju na kauču u pidžami.


Sada se više ne možete vratiti na posao gdje ste imali svoje mjesto i svatko je znao vaše ime. Proslavu odlaska u mirovinu ste odradili, vaši kolege sad imaju drugog posla i nemaju više vremena čestitati vam na odlasku u penziju.

Svijet koji ste poznavali sada je utihnuo. Nema više e-mailova, poruka, poziva. Novi ste u bezbrižnom svijetu kojeg tako točno opisuje ona stara pjesma Kennyja Chesneya: “Bez cipela, bez košulje, bez briga…”

No upravo u time i jest problem. Naviknuti ste na obaveze, a ne na izležavanje.

Nepokolebljivi sprint prema penziji

Skoro od pete godine neprestano nekamo trčite brzinom svjetlosti. Prvo su vas ubacili u vrtić gdje još niste ništa slutili zabavljeni crtanjem, drijemanjem i pjevanjem pjesmica. Nakon toga su vas kidnapirali i prebacili u zonu sumraka zvanu škola ispunjenu raznim obavezama i to je postalo vaš život: osnovna škola, srednja škola, fakultet, karijera, obitelj, kredit, kupovina stana, recesija, depresija, regresija, teško osvojene pobjede i neuravnotežena ljestvica postignuća.

I tijekom svega toga morate ostati pribrani i čitavo vrijeme štedjeti za trenutak kad ćete napokon moći pobjeći. No i ta štednja jako je krhka i osjetljiva na globalne poremećaje od Brexita do Kim Jong Una.

To je zapravo jedna maratonska utrka duga 60 godina na kraju koje ostanete visiti s litice bez čvrstog tla pod nogama. Emocionalna gravitacija počne vas naglo vući prema zemlji. Bez snažnog unutarnjeg osjećaja svrhe, uskoro ćete spoznati da umirovljenje – baš kao i starenje – nije za slabašne.

Kriza zaranjanja u bazen penzije

Tri tjedna prije odlaska u mirovinu i sâm sam osjetio određenu tremu. Jedne večeri prije velikog dana, dobrano umočen u vino, obećao sam sebi i drugima da ću u toj svojoj novoj karijeri nakon karijere zasjati nekim novim sjajem.

Kao u nekom ekspres-loncu, ta obećanja stvorila su pritosak potrebe za novim idejama koje se još nisu izrodile. Sinapse su se, izgleda, oštetile pri padu. Morao bih pronaći neki jednostavan posao. Biti koristan. Možda bih mogao pozdravljati ljude u supermarketu ili pomoći oko pakiranja namirnica. Ništa naporno ili izazovno.

Emotivnu podršku potražio sam kod svojeg financijskog savjetnika:
– Jesam li otišao u mirovinu prerano? Nisam.
– Imam li dovoljno novca za život? Imam.
– Što ako poživim do stote? Nema problema!
– Kakve su ekonomske prognoze? To smo prošli milijun puta i sve je ok.
– Možemo li izdvojiti neki manji novčani iznos za trgovanje dionicama? Nipošto!

Slušao me s nevjerojatnom pažnjom. I onda mi razjasnio kakav tip savjeta mi on može ponuditi, za razliku od psihijatra.

Možda bih trebao potražiti novu životnu misiju. Možda mi u tome mogu pomoći knjige samopomoći. Nešto kao “Pileća juhica za dušu”. Pomislio sam da bih možda mogao potražiti pomoć nekog životnog trenera i poraditi na samorazvoju. No možda to i nije potrebno.

Jednostavan vodič kroz prvu fazu umirovljenja

Poslužio sam se stoga starim trikom koji se koristi u svim vrstama egzistencijalne dvojbe i napravio “to do listu” – popis stvari koje trebam učiniti. No dok sam se s teškom mukom probijao kroz nove točke, sinulo mi je ono što je doista važno i napravio sljedeći popis:

1.

Dajte si vremena da polako sletite na Zemlju. Započnite s dugim odmorom.

2.

Ne radi se o tome kako ćete ispuniti dan već o tome da pritom vi sami budete ispunjeni.

3.

Počnite ponovno investirati vrijeme i energiju u veze s ljudima koji su vam važni.

4.

Slušajte mudrost svojeg unutarnjeg glasa i obvežite se samo na stvari zbog kojih se ne biste grizli prije šest mjeseci.

5.

Uzmite bojice i počnite šarati kao ludo vrtićko dijete ne obazirući se na to prelazite li crtu.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP