Prati nas

Vijesti

Koronavirus i domoljublje. ‘Hrvatski bogataši i ultrabogati sportaši trebali bi spasiti Imunološki zavod’

‘Korona ih je pogodila kao i sve ostale smrtnike, pravi je trenutak da to osvijeste i poduzmu pravu stvar. Tako će svojoj zemlji pripomoći da podigne zdravstvenu održivost i da se u budućnosti lakše nosi s izazovima ovog tipa.’

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Luka Modrić i Zlatko Dalić (foto: Youtube/Unsplash)

Važnost samodostatnosti u proizvodnji lijekova i cjepiva pokazuje se posebno u situacijama epidemije. Pandemija koronavirusa aktualizirala je mučno stanje u Hrvatskom imunološkom zavodu koji je, zbog nebrige, a posljedično tehničke i prostorne neadekvatnosti, ostao bez dozvola za proizvodnju velikog dijela svojeg asortimana.

“Predlažem, bez ironije, najozbiljnije i u dobroj vjeri, da gospoda Vlahović (Adris grupa), gospodin Tedeschi (Atlantic grupa), Drk (Vindija), Roglić (Orbico) i ostali hrvatski uspješni gospodarstvenici i novopečeni bogataši, kao i svjetski razvikani nogometaši Modrić, Rakitić, izbornik Dalić, bivši izbornik Blažević, predsjednik HNS-a Šuker, tenisači i ostali ultrabogati sportaši, učine jedno zaista domoljubno i rodoljubno djelo i skupe sto milijuna kuna za nastavak rada Imunološkog zavoda”, prijedlog je koji je javno objavila Marina Pavković, stručnjakinja za strateško planiranje i prostorni branding.


“Korona ih je pogodila kao i sve ostale smrtnike, pravi je trenutak da to osvijeste i poduzmu pravu stvar. Tako će svojoj zemlji pripomoći da podigne zdravstvenu održivost i da se u budućnosti lakše nosi s izazovima ovog tipa. Javni sustav ovo sam teško može podnijeti. Danas sam čula na radiju da je nogometaš, čini mi se Robben, ili neki drugi lako je provjeriti, uplatio pola milijuna dolara za borbu protiv virusa. Evo prilike da naši uspješnici i bogataši naprave to isto. I to odmah. Pa ako ćemo danas našem zdravstvenom ešalonu s razlogom pljeskati točno u podne za izuzetan napor koji čine, ima onih koji znanje i kapacitete naših zdravstvenih institucija mogu i financijski poduprijeti. AKO PODRŽAVATE NEMOJTE SAMO LAJKATI – PODIJELITE, IDEMO ZA OZBILJNO!” predložila je Pavković.

.

Vijesti

Nagli skok: 130 novih infekcija, novozaraženi su stari od 7 do 71 godine

Trenutno je prema podacima WHO-a 28 cjepiva u kliničkim fazama, a 132 su pred kliničkim fazama. Od ovih 28 u kliničkim fazama samo ih je šest u trećoj fazi.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

“U protekla 24 sata zabilježeno je 130 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 686 “, kazao je na konferenciji za medije ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak

“Trenutno nema bitnih novih žarišta. Karakteristika je da se ljudi vraćaju s godišnjih odmora i da imamo dosta mladih ljudi oboljelih od ove infekcije. Prosjek godina danas novozaraženih je 34 godine, radi se većim dijelom o mlađim osobama koje su u većinskom dijelu sudjelovali na različitim okupljanjima i različitim mjestima gdje se mladi zabavljaju”, istaknuo je Capak. Najmlađi među novozaraženima rođen je 2013. godine, a nasjtariji 1949. godine.


Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu Alemka Markotić rekla je da je trenutno prema podacima WHO-a 28 cjepiva u kliničkim fazama, a 132 su pred kliničkim fazama. Od ovih 28 u kliničkim fazama samo ih je šest u trećoj fazi, dva su iz Kine, a ostala iz drugih zemalja, uključujući Englesku i SAD, dodala je.

Crveno – oboljeli, zeleno – izliječeni (foto: koronavirus.hr)

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP