Prati nas

Vijesti

Koronavirus i domoljublje. ‘Hrvatski bogataši i ultrabogati sportaši trebali bi spasiti Imunološki zavod’

‘Korona ih je pogodila kao i sve ostale smrtnike, pravi je trenutak da to osvijeste i poduzmu pravu stvar. Tako će svojoj zemlji pripomoći da podigne zdravstvenu održivost i da se u budućnosti lakše nosi s izazovima ovog tipa.’

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Luka Modrić i Zlatko Dalić (foto: Youtube/Unsplash)

Važnost samodostatnosti u proizvodnji lijekova i cjepiva pokazuje se posebno u situacijama epidemije. Pandemija koronavirusa aktualizirala je mučno stanje u Hrvatskom imunološkom zavodu koji je, zbog nebrige, a posljedično tehničke i prostorne neadekvatnosti, ostao bez dozvola za proizvodnju velikog dijela svojeg asortimana.

“Predlažem, bez ironije, najozbiljnije i u dobroj vjeri, da gospoda Vlahović (Adris grupa), gospodin Tedeschi (Atlantic grupa), Drk (Vindija), Roglić (Orbico) i ostali hrvatski uspješni gospodarstvenici i novopečeni bogataši, kao i svjetski razvikani nogometaši Modrić, Rakitić, izbornik Dalić, bivši izbornik Blažević, predsjednik HNS-a Šuker, tenisači i ostali ultrabogati sportaši, učine jedno zaista domoljubno i rodoljubno djelo i skupe sto milijuna kuna za nastavak rada Imunološkog zavoda”, prijedlog je koji je javno objavila Marina Pavković, stručnjakinja za strateško planiranje i prostorni branding.


“Korona ih je pogodila kao i sve ostale smrtnike, pravi je trenutak da to osvijeste i poduzmu pravu stvar. Tako će svojoj zemlji pripomoći da podigne zdravstvenu održivost i da se u budućnosti lakše nosi s izazovima ovog tipa. Javni sustav ovo sam teško može podnijeti. Danas sam čula na radiju da je nogometaš, čini mi se Robben, ili neki drugi lako je provjeriti, uplatio pola milijuna dolara za borbu protiv virusa. Evo prilike da naši uspješnici i bogataši naprave to isto. I to odmah. Pa ako ćemo danas našem zdravstvenom ešalonu s razlogom pljeskati točno u podne za izuzetan napor koji čine, ima onih koji znanje i kapacitete naših zdravstvenih institucija mogu i financijski poduprijeti. AKO PODRŽAVATE NEMOJTE SAMO LAJKATI – PODIJELITE, IDEMO ZA OZBILJNO!” predložila je Pavković.

.

Vijesti

Inozemne mirovine i nova pravila za dostavljanje potvrde o životu

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) obavijestio je korisnike o promjenama u slanju potvrda o životu za primatelje francuskih, nizozemskih i španjolskih mirovina, zbog pandemije virusa COVID-19.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Zbog pandemije koronavirusa, Francuska, Nizozemska i Španjolska obavijestile su HZMO o promjenama u načinu na koji će isplaćivati mirovinu korisnicima s boravištem u Hrvatskoj, s obzirom na potrebu dostavljanja potvrde o životu.

Korisnici mirovina iz Francuske, koji su zaprimili potvrdu o životu u prosincu 2019., siječnju, veljači ili ožujku 2020., imaju dodatna 2 mjeseca za dostavu potvrdu o životu. Mirovine će se u tom razdoblju nastaviti redovito isplaćivati, navode iz HZMO-a.


Nizozemska ustanova Sociale Verzekeringsbank trenutačno ne šalje potvrde o životu svojim korisnicima u inozemstvo, a slanje tih potvrda odgođeno je na otprilike 6 mjeseci, dodaju iz HZMO-a.

U Španjolskoj je suspendiran rok određen za dostavu ovjerene potvrde o životu korisnika koji žive u inozemstvu sve dok traju ove izvanredne okolnosti. Za to vrijeme, mirovine iz Španjolske će se nastaviti redovno isplaćivati, a nakon prestanka izvanrednih okolnosti odredit će se novi rok za dostavu potvrda o životu.

Iz HZMO-a podsjećaju korisnike hrvatske mirovine s prebivalištem u Republici Srbiji da neće dostavljati tiskanice potvrda o životu u travnju 2020., niti obustaviti isplatu mirovina zbog nedostavljene potvrde o životu za 2020. godinu, dok traju izvanredne okolnosti uzrokovane pandemijom virusa COVID-19.

Podsjećamo i korisnike mirovine iz Srbije s prebivalištem u Hrvatskoj, da će i nadležni nositelj mirovinskog osiguranja u Republici Srbiji (Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RF PIO) postupati na isti način i nastaviti isplatu korisnicima mirovina do prestanka izvanrednih okolnosti, navode iz HZMO-a.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP