Prati nas

Mozaik

U samo dva tjedna

Koronavirus ‘očistio’ zrak iznad Kine

Kako bi spriječila širenje koronavirusa, Kina je nakratko zaustavila svoje industrijske pogone u najpogođnijim područjima što je rezultiralo dramatičnim poboljšanjem kvalitete zraka, vidljivo je na snimkama koje je objavila NASA.

Silvija Novak

Objavljeno

|

foto: NASA

Svako zlo za neko dobro. Sjetili smo se ove stare uzreke kad smo vidjeli satelitsku snimku koju je prije neki dan objavila NASA. Naime, s obzirom da su zbog koronavirusa u Kini privremeno zatvorene mnoge tvornice i značajno smanjen promet, došlo je do dramatičnog poboljšanja kvalitete zraka u područjima koja su dugo bila među najzagađenijima na svijetu.

Američka svemirska agencija NASA kaže kako je ova promjena dobrim dijelom povezana s usporavanjem ekonomije do koje je došlo zbog nastojanja da se uspori širenje virusa Covid-19.


NASA-ina satelitska fotografija pokazuje drastično smanjenje razine dušičnog dioksida, otrovnog plina koji nastaje izgaranjem goriva u automobilima, termoelektranama i tvornicama do kojeg je došlo nakon to su zaustavljeni brojni pogoni i proglašena karantena u nekolicini velikih kineskih gradova.

Znanstvenici su već u veljači ustanovili da je pojava koronavirusa smanjila emisije štetnih stakleničkih plinova u Kini za otprilike četvrtinu i to u samo dva tjedna. Zatvaranje industrijskih postrojenja i ostajanje ljudi kod svojih kuća, dovelo je do oštrog pada u izgaranju fosilnih goriva  – što je jedan od osnovnih pokretača klimatskih promjena – u zemlji koja je najveći svjetski proizvođač stakleničkih plinova.

Na slici koju je objavila NASA, vidimo stanje u Kini u siječnu te ponovno u veljači, a razlika je i više nego očita.

U Kini, odakle je zaraza koronavirusom i krenula, dosada je zabilježeno oko 80.000 zaraženih, od čega je umrlo oko 2.900 osoba.

NASA-ini stručnjaci kažu kako je promjena u razini onečišćenja najvidljivija na području oko Wuhana, no može se primijetiti i u drugim dijelovima Kine. “Ovo je prvi puta da je ovako dramatičan pad zagađenja vidljiv na tako velikom području i to kao posljedica jedog specifičnog događaja”, kaže Fei Liu iz NASA-inog odjela ta kontrolu kvalitete zraka.

Dodala je i kako je smanjenje razine dušičnog dioksida bilo zamjetno i tijekom ekonomske recesije 2008. godine, no tada do pada razine otrovnih plinova nije došlo tako naglo.

.

Mozaik

Upute za vjernike: Kako se ponašati i kako pratiti mise putem televizije i radija

Izgovarajte riječi koje bi inače izgovarali na misi. Prisjetite se da je misa molitva. Čak i ako niste fizički u crkvi, molitve na misi su univerzalne i nadilaze vrijeme i prostor.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ni za vrijeme koronakrize mnogi se vjernici nisu odrekli misa. Umjesto odlaska u crkve, euharistijska slavlja sada se prate putem medija. Ponajviše putem javne televizije. Hrvatska radiotelevizija tako prenosi svakodnevne mise na HTV3 i HR3 u 18 sati iz crkve Tijela Kristova u zagrebačkom Sopotu.

Mnogima je ovakav način prakticiranja vjerskoj života stran pa možda čak i težak, što jest svojevrsno iskušenje. Zato je Hrvatska katolička mreža pripremila niz savjeta kako možete sudjelovati i iskoristiti sve blagodati koje donosi mogućnost praćenja mise putem medija, Imajući pri tome na umu da iako ono ne može zamijeniti vašu fizičku prisutnost na slavlju, svako vrijeme provedeno s Bogom je vrijeme milosti.


Prije mise

  • Pomolite se i pročitajte misna čitanja unaprijed.
  • Razmatrajte čitanja. Možete razmatrati o njima u tišini svoje sobe, imati Lectio Divina, ali možete i raspravljati o čitanjima s vašim ukućanima ili prijateljima preko telefona.
  • Odaberite prijenos uživo ili snimku mise koju ćete pratiti. Bitno je ostati povezan sa svojom župnom zajednicom. Stoga, ako vaša župa ima prijenos uživo, bilo bi dobro da ih pokušate pratiti. Ako vaša župa nema prijenos, ili niste sigurni, možete pogledati popis prijenosa euharistijskih slavlja ovdje.
  • Odjenite se. Ne morate biti svečano odjeveni, ali nemojte ostati ni u pidžamama.
  • Pozovite druge da vam se pridruže. Najavite ukućanima te zajedno planirajte praćenje mise. Ili se dogovorite s prijateljima da pratite misu u isto vrijeme.
  • Pripremite bilježnicu. Uzmite bilježnicu i olovku i zapišite svoje misli, razmatranja ili molitve koje vam se pojave za vrijeme mise. To može biti odličan način uređivanja molitvenog života i zadržavanja pažnje za vrijeme prijenosa.
  • Pripremite prostor. Prema mogućnostima, pokušajte odvojiti poseban prostor za molitvu. Uz računalo/TV/radio, pokušajte zapaliti koju svijeću ili postaviti svete sličice ili kipove koje imate po kući.

Za vrijeme mise

  • Izgovarajte riječi koje bi inače izgovarali na misi. Prisjetite se da je misa molitva. Čak i ako niste fizički u crkvi, molitve na misi su univerzalne i nadilaze vrijeme i prostor. Sudjelujte u izgovaranju apostolskog vjerovanja, zaziva, odgovora…
  • Duhovno se pričestite. Na mnogim prijenosima nakon pričesti možemo čuti kako se izgovara iduća molitva: Isuse moj, vjerujem da si prisutan u Presvetom Sakramentu, ufam se u te, ljubim te nada sve. Iz ove ljubavi kajem se od srca za sve grijehe i obećavam da ću se čuvati svakoga grijeha. Moja duša čezne za tobom, ali ja te ne mogu sada primiti u Presvetom Sakramentu, dođi barem duhovnim načinom u moje srce. (Pomislite da ste Isusa doista primili.) Isuse moj, klanjam ti se kao da si u mom srcu stvarno svojim presvetim Tijelom prisutan i sjedinjujem se s tobom. O, ne daj da se ikada od tebe rastavim! Tvoj sveti blagoslov sišao na mene i ostao vazda sa mnom. Amen.

Nakon mise

  • Dajte milostinju. Ukoliko je moguće, pokušajte vidjeti na koje načine možete doprinijeti i pružati financijsku pomoć.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP