Prati nas

Mozaik

U samo dva tjedna

Koronavirus ‘očistio’ zrak iznad Kine

Kako bi spriječila širenje koronavirusa, Kina je nakratko zaustavila svoje industrijske pogone u najpogođnijim područjima što je rezultiralo dramatičnim poboljšanjem kvalitete zraka, vidljivo je na snimkama koje je objavila NASA.

Silvija Novak

Objavljeno

|

foto: NASA

Svako zlo za neko dobro. Sjetili smo se ove stare uzreke kad smo vidjeli satelitsku snimku koju je prije neki dan objavila NASA. Naime, s obzirom da su zbog koronavirusa u Kini privremeno zatvorene mnoge tvornice i značajno smanjen promet, došlo je do dramatičnog poboljšanja kvalitete zraka u područjima koja su dugo bila među najzagađenijima na svijetu.

Američka svemirska agencija NASA kaže kako je ova promjena dobrim dijelom povezana s usporavanjem ekonomije do koje je došlo zbog nastojanja da se uspori širenje virusa Covid-19.


NASA-ina satelitska fotografija pokazuje drastično smanjenje razine dušičnog dioksida, otrovnog plina koji nastaje izgaranjem goriva u automobilima, termoelektranama i tvornicama do kojeg je došlo nakon to su zaustavljeni brojni pogoni i proglašena karantena u nekolicini velikih kineskih gradova.

Znanstvenici su već u veljači ustanovili da je pojava koronavirusa smanjila emisije štetnih stakleničkih plinova u Kini za otprilike četvrtinu i to u samo dva tjedna. Zatvaranje industrijskih postrojenja i ostajanje ljudi kod svojih kuća, dovelo je do oštrog pada u izgaranju fosilnih goriva  – što je jedan od osnovnih pokretača klimatskih promjena – u zemlji koja je najveći svjetski proizvođač stakleničkih plinova.

Na slici koju je objavila NASA, vidimo stanje u Kini u siječnu te ponovno u veljači, a razlika je i više nego očita.

U Kini, odakle je zaraza koronavirusom i krenula, dosada je zabilježeno oko 80.000 zaraženih, od čega je umrlo oko 2.900 osoba.

NASA-ini stručnjaci kažu kako je promjena u razini onečišćenja najvidljivija na području oko Wuhana, no može se primijetiti i u drugim dijelovima Kine. “Ovo je prvi puta da je ovako dramatičan pad zagađenja vidljiv na tako velikom području i to kao posljedica jedog specifičnog događaja”, kaže Fei Liu iz NASA-inog odjela ta kontrolu kvalitete zraka.

Dodala je i kako je smanjenje razine dušičnog dioksida bilo zamjetno i tijekom ekonomske recesije 2008. godine, no tada do pada razine otrovnih plinova nije došlo tako naglo.

.

Show

Violeta iz Boljeg života je ljepotica i u 59. godini

Za Lidiju Vukičević vrijeme kao da je stalo. Ova atraktivna glumica plijeni izgledom kao i prije 30 godina dok je glumila u Boljem životu.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Sjećate li se Violete iz Boljeg života? Za zanosnom crnog uzdisali su muškarci diljem bivše države, a žene su željele izgledati poput nje. No čak ni 30 godina nakon završetka emitiranja legendarne serija, glumica Lidija Vukičević ne izgleda ništa manje zanosno.

Na svojem Instagram profilu pokazala je kako uživa na crnogorskom primorju te svojim izgledom ostavila obožavatelje bez teksta. Naime, zanosna Lidija ima 58 godina.


Naravno, pratitelji na Instagramu zasuli su je komplimentima te se požalili da bi im od prizora moglo zastati srce.

Inače, osim glumom, Lidija se bavila i politikom. 2004. se učlanila u Srpsku radikalnu stranku, a 2007. godine je postala i zastupnica te stranke u Narodnoj skupštini Srbije. Politička karijera joj je trajala do 2012. kad je skupština raspuštena, a stranka na idućim izborima nije prešla izborni prag i ušla u parlament.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP