Prati nas

Mozaik

U samo dva tjedna

Koronavirus ‘očistio’ zrak iznad Kine

Kako bi spriječila širenje koronavirusa, Kina je nakratko zaustavila svoje industrijske pogone u najpogođnijim područjima što je rezultiralo dramatičnim poboljšanjem kvalitete zraka, vidljivo je na snimkama koje je objavila NASA.

Objavljeno

|

foto: NASA

Svako zlo za neko dobro. Sjetili smo se ove stare uzreke kad smo vidjeli satelitsku snimku koju je prije neki dan objavila NASA. Naime, s obzirom da su zbog koronavirusa u Kini privremeno zatvorene mnoge tvornice i značajno smanjen promet, došlo je do dramatičnog poboljšanja kvalitete zraka u područjima koja su dugo bila među najzagađenijima na svijetu.

Američka svemirska agencija NASA kaže kako je ova promjena dobrim dijelom povezana s usporavanjem ekonomije do koje je došlo zbog nastojanja da se uspori širenje virusa Covid-19.

NASA-ina satelitska fotografija pokazuje drastično smanjenje razine dušičnog dioksida, otrovnog plina koji nastaje izgaranjem goriva u automobilima, termoelektranama i tvornicama do kojeg je došlo nakon to su zaustavljeni brojni pogoni i proglašena karantena u nekolicini velikih kineskih gradova.

Znanstvenici su već u veljači ustanovili da je pojava koronavirusa smanjila emisije štetnih stakleničkih plinova u Kini za otprilike četvrtinu i to u samo dva tjedna. Zatvaranje industrijskih postrojenja i ostajanje ljudi kod svojih kuća, dovelo je do oštrog pada u izgaranju fosilnih goriva  – što je jedan od osnovnih pokretača klimatskih promjena – u zemlji koja je najveći svjetski proizvođač stakleničkih plinova.

Na slici koju je objavila NASA, vidimo stanje u Kini u siječnu te ponovno u veljači, a razlika je i više nego očita.

U Kini, odakle je zaraza koronavirusom i krenula, dosada je zabilježeno oko 80.000 zaraženih, od čega je umrlo oko 2.900 osoba.

NASA-ini stručnjaci kažu kako je promjena u razini onečišćenja najvidljivija na području oko Wuhana, no može se primijetiti i u drugim dijelovima Kine. “Ovo je prvi puta da je ovako dramatičan pad zagađenja vidljiv na tako velikom području i to kao posljedica jedog specifičnog događaja”, kaže Fei Liu iz NASA-inog odjela ta kontrolu kvalitete zraka.

Dodala je i kako je smanjenje razine dušičnog dioksida bilo zamjetno i tijekom ekonomske recesije 2008. godine, no tada do pada razine otrovnih plinova nije došlo tako naglo.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.